Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

''Gyuri bácsi, hármast kaptam !''

Nincs még másfél éve, hogy létrehozták Magyarországon a gyermekjogi képviselő intézményét. Csongrád megyében Dubecz György (képünkön) érvényesíti a veszélyeztetett fiatalkorúak érdekeit. Munkája bőven akad, több mint tízezer fiatal szorul rá a segítségére.
Fotó: Schmidt Andrea
Nemcsak a cselekvőképes felnőtteknek, a gyerekeknek is vannak jogaik. Erről talán kevés szó esik, holott a földön 2,1 milliárd fiatalkorú él, ők teszik ki a lakosság 35 százalékát. Hogy jogaik érvényesítésének fontosságára világszerte felhívják a figyelmet, november 20-át a gyermekek jogainak világnapjává nyilvánították. Tavaly nyáron Magyarországon létrehozták a gyermekjogi képviselő intézményét. A feladatot Csongrád megyében Dubecz György látja el.

A gyermekjogi képviselő a veszélyeztetett fiatalkorúak törvényben meghatározott védelmét látja el. Azok a veszélyeztetettek, akik anyagi okok, alkoholizmus, nem megfelelő életvezetés, nevelési problémák, bántalmazás, konfliktusok vagy a szülő nem megfelelő magatartása miatt nem tudnak gondoskodó családban felnőni. Csongrád megye több mint 84 ezer kiskorú lakosából több mint tízezer ebbe a csoportba tartozik.

– Nagyon könnyű őket kihasználni és rosszra csábítani, hiszen feltétel nélkül megtesznek bárkinek bármit, akiről úgy érzik, szereti őket – magyarázta Dubecz György. – Az én dolgom többek között az, hogy megfelelő felvilágosítással, valamint jogaik érvényesítésével megakadályozzam az ilyen helyzeteket. Sokan közülük magatartásproblémákkal küzdenek, ami miatt az iskolák igyekeznek megszabadulni tőlük. Ha viszont nem tanulnak, nem tudnak majd mit kezdeni az életükkel.

A gyerekjogi képviselő úgy fogalmazott: egy-egy elhelyezési ügyben, vagy a gyerekkel való kapcsolattartás szabályozásánál sajnos nem mindig a kiskorú érdekeit nézik. Ezért hasznos a segítsége, hiszen kívülállóként indulatok nélkül tudja eldönteni, mi a legjobb a gyerek számára. Ezekben az ügyekben szerencsére egyre többen kérnek tőle tanácsot.

Dubecz György nem csak fogadóóráin foglalkozik a beérkező panaszokkal. Rendszeresen eljár rendezvényekre, ahol felhívhatja az érintettek figyelmét munkájára, segít megismerni és értelmezni a friss jogszabályokat, egy-egy ügyet pedig személyesen is felkarol: utánajár például annak, hol fogadnának be egy problémás diákot, vagy egy szülő nélkül maradt csecsemőt.

– Rengeteg dolgom van – mondta. – De elég csak egy csillogó szempárba néznem, amikor egy rossz tanuló benyit az irodámba azzal, hogy „Gyuri bácsi, hármast kaptam", és máris tudom: megéri ezzel foglalkozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áder János szerint a 22-es csapdájában vagyunk

Áder János szerint a 22-es csapdájába manőverezte az ország gazdaságát az MSZP–SZDSZ-kormány,… Tovább olvasom