Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

H1N1-oltás: hárman ellene, hárman mellette

A Csongrád megyei patikákban mindenki vásárolhat H1N1 elleni oltóanyagot – legalábbis ott, ahova már kiszállították a vakcinákat. Ezzel kapcsolatban számtalan rémhír jelent meg a médiumokban. Ezért is kérdeztünk ismert embereket arról, hogy beoltatják-e magukat az új típusú influenza ellen. Hárman a védőoltás mellett, hárman ellene szóltak.
Pálinkó Lujza tánctanár:

– Az orvos- és gyógyszerészismerőseim sem győztek meg arról, hogy fontos lenne a vakcina beadatása – ezért sem oltatom be magam az új típusú influenza ellen. Próbálok normálisan étkezni, kerülni a tömeget és sűrűbben kezet mosni. Nem tetszik, ahogy mostanában felkapták ezt a témát, hiszen eddig is voltak különböző influenzavírusok körülöttünk.

Lacsán Péter gyógyszerész:

– Tavaly felvettem egy védőoltást, de utána hosszú ideig rossz volt a közérzetem, hőemelkedésem lett. Valószínűleg ez az oltás velejárója volt, idén mégsem akarom megszúratni magam, a tűtől is félek egy kicsit. Remélem, hogy elkerül a betegség, ami ellen hagyományos módon, sok vitamin szedésével küzdök.

Hadár Attila, a Makó FC focistája, tűzoltó:

– A tűzoltóságnál felkínálták az oltás lehetőségét, de nem éltem vele. A H1N1-et egyébként sem tartom akkora járványnak. Abból indultam ki, hogy nyáron a Sziget fesztiválon is találtak két fertőzött fiatalt, kórházba vitték őket, ahonnan másnap már távozhattak is. Rendszeres vitaminbevitellel minden járvány kikerülhető. Van egy 4 hónapos kisfiam, de őt sem féltem ettől a vírustól.

Magyar József, a szentesi Hungerit Zrt. vezérigazgatója:

– Biztosan beoltatom magam a H1N1 elleni vakcinával, nem érdekelnek azok a pletykák, rémhírek, amelyek különböző helyeken megjelentek az oltóanyaggal kapcsolatban. Már sokan beadatták maguknak a vakcinát – nem lett semmi bajuk tőle. A sima influenza elleni védőoltást is mindig felveszem, mellékhatást sosem éreztem, és beteg sem lettem utána.

Horányi Miklós, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség főügyésze:

– Egy hete estem túl az oltáson, semmi bajom nem lett tőle, jól érzem magam, a biztonságérzetem is növekedett. Beszéltem az ügyben ismerősömmel, Falus Ferenc országos tiszti főorvossal, majd magam is propagáltam az oltás felvételét a kollégák között. Volt, akit sikerült meggyőznöm. A családomon belül vegyesek az érzések az oltóanyaggal kapcsolatban, én hisztériának tartom, ami kialakult körülötte a világban.

Sopronyi Anett, az ASA-Consolis Hódmezővásárhelyi NKC kézilabdása:

– Kicsit beteges vagyok ebben az évben, a hangszálam most is begyulladt. Be szeretném adatni magamnak az oltóanyagot, a csapat érdeke is, hogy védve legyünk az influenzavírussal szemben. A családommal eddig mindig felvettük az influenza elleni oltást, az új típusú vakcinát a háziorvosom is javasolta nekem. Ha mindenki beoltatná magát, biztosan nem terjedne tovább a fertőzés.

Olvasóink írták

 • 7. Szusi 2009. november 06. 11:35
  „6. Szerinted akkor nem használnak tojást? :-) Nézz utána és gondkozz! Ha majd mindenkinek ingyenes lesz akkor dumálhatsz. Addig nem. Kár, hogy hülyeség ellen nem találtak még fel oltóanyagot. Rajtad lehetne teszetelni...”
 • 6. flexsnake 2009. november 05. 20:12
  „2. az oltóanyag nem tartalmaz ilyet.
  Aki nem adatja be azt el kell különíteni egy hétre. Fertőzni bűn!
  ukrajnában fél millió fertőzött van és oltóanyaguk sincs. Aki nem látja be hogy mekkora járvány jön az ostoba. Én szóltam! Ez a típus minden melegvérű állaton keresztül képes terjedni. A természet ajándéka a túlszaporodó emberiség ellen! Nagyon sok halott lesz még a télen. Rengeteg. Sorban fogtok állni az oltóanyagért mert sorban fognak hullani az emberek. Akkor majd ott fogok vigyorogni immúnisan ezekre a járványokra.”
 • 5. SZEMOKA 2009. november 05. 12:22
  „34 fős osztályban 9 kapja meg.”
 • 4. Zsoltee0716 2009. november 04. 20:50
  „Mennyibe kerül?”
 • 3. Yossarian 2009. november 04. 19:31
  „az oltás véd ugyan, de az nem zárja ki a tovább fertőzés veszélyét.”
 • 2. Szusi 2009. november 04. 16:15
  „flexsnake! 100%-an véd az oltás? Akkor nincs több kérdésem... És ugye külön gratulálsz annak a családanyának aki azért nem veszi fel az oltást mert tojásfehérje allergiája van. Gondolkozni kéne!!! Amúgy meg mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy felveszi-e. Én nem fogom de nem hülyézem le aki beadatja magának.”
 • 1. flexsnake 2009. november 04. 15:13
  „VAnm védőoltás amivel megelőzhetőek a szövődmények és a halál. Mégsem látják szükségét. Erre csak azt tudom mondani. Aki belehal a vírusba, majd rájön hogy kellett volna oltani. Külön gratulálok a családanyának aki megfertőzödik de lábon kihordja miközben a kisgyerekét megfertőzte a hülye felfogásával. Mindenkinek joga van meghalni, fertőzni viszont büncselekmény!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fellobbanó emlékek a szegedi gyufagyárban

Az 50-es években majdnem 700 ember dolgozott a szegedi gyufagyárban – ma 100-at foglalkoztatnak. Tovább olvasom