Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

H1N1 ellen oltják a gyerekeket

Szeged - Két héten belül elkezdik ingyenesen oltani H1N1 ellen a Csongrád megyei óvodásokat és általános iskolásokat, ha ehhez szüleik hozzájárulnak. Az oltást a szegedi gyermekklinika vezetője is ajánlja – sőt maga is felvette.
Ezen a héten kapják kézhez a Csongrád megyei szülők azokat az igényfelmérő lapokat, amelyeken az iskolákon és óvodákon keresztül az ÁNTSZ érdeklődik: be akarják-e oltatni gyermeküket a H1N1 ellen. Az országos pandémiás terv most induló 2. ütemében ugyanis a 3 és 14 év közti, közösségbe járó gyerekek ingyenesen kaphatnak az új influenza ellen oltást, megelőzendő a gyerekközösségekben könnyen kialakuló tömeges fertőzéseket, járványokat – tudtuk meg Tombácz Zsuzsannától, a régiós ÁNTSZ járványügyi osztályvezetőjétől. A főorvos hozzátette: azok a túlkorosak is megkaphatják az oltást – ha szüleik kérik –, akik még általános iskolába járnak.

Az iskolákhoz eljuttatott formanyomtatványon – amelynek szövegét várhatóan az ellenőrzőkbe is beleíratják – arról is nyilatkozniuk kell a szülőknek, hogy a védőoltást az iskolaorvossal vagy a házi gyermekorvossal szeretnék-e beadatni. Az iskolaorvost az ÁNTSZ ellátja a kellő számú vakcinával, a házi gyermekorvosoknál pedig már most is ott van az oltóanyag. Akinek elfogyna, annak a tisztiorvosi szolgálat ad újabb adagot – mondta el a szakember. Az oltásokat 2 héten belül elkezdik, és december 23-áig befejezik. Arról a főorvosnak egyelőre nincsenek adatai, hány gyereket érinthet az ingyenes oltás Csongrád megyében. Információnk szerint csak Szegeden 15–16 ezer óvodás és általános iskolás él.

Szülői engedéllyel oltják csak be a diákokat. Ha az igénylőlapon elutasítják az ingyenes vakcinát, akkor nem kapja meg a gyerek. Fotó: Karnok Csaba
Szülői engedéllyel oltják csak be a diákokat. Ha az igénylőlapon elutasítják az ingyenes vakcinát, akkor nem kapja meg a gyerek. Fotó: Karnok Csaba

A leginkább veszélyeztetettek számára ingyenes H1N1 elleni vakcinából még van bőven – közel 100 ezer darab – az ÁNTSZ szegedi raktárában. Tombácz Zsuzsanna elmondta: a régiós tisztiorvosi szolgálathoz érkezett teljes mennyiségnek csak 38 százalékát használták fel eddig a háziorvosok Csongrád megyében, az egészségügyi dolgozók között – akiknek szintén ingyen jár – 30 százalék alatti a felhasználás aránya. A pedagógusok is ingyen kaphatnak védőoltást az üzemorvoson keresztül – tette hozzá a szakember.

Professzori ajánlás

– A gyermekgyógyászati szakmai kollégium döntése szerint 3 éves kor fölött minden gyereknek beadható az oltás, kivéve azokat, akik akut lázas, illetve immungyenge állapotban vannak. Ajánlom a védőoltás beadatását a gyerekeknek. Az oltást már én is megkaptam – mondta el Túri Sándor, a szegedi gyermekklinika vezetője, a szakkollégium elnöke.

Hiánycikk Szegeden

Bár az ukrán és a román helyzet miatt megugrott a kereslet Szegeden a „fizetős" H1N1 elleni vakcinákra, szinte minden patika kénytelen elküldeni az érdeklődőket. Hiába adták le múlt hét elején az igényeiket, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet – a kizárólagos hazai forgalmazó – logisztikai problémák miatt még mindig nem szállította ki, noha ezt 3 napon belülre ígérte. Úgy tudjuk, 1–2 napon belül egy nagykereskedő cég is beszáll a „terítésbe", így gyorsabban juthat a vakcina a patikákba. Tegnap délben a Kálvin téri Pingvinben akadt még néhány ampulla, ők szerdára várnak nagyobb mennyiséget az oltóanyagból.

Olvasóink írták

88 hozzászólás
 • 88. sophitel 2009. november 07. 08:31
  „Látom rég nem járt erre senki,de azért elmondom: péntek de. felvettem minkét oltást és jól vagyok! Picit fáj a vállam,de semmi több. Sőt a H1N1 elleni beadáskor nem is fájt- biztos valami érzéstelenítő mikrochip volt benne(hehe).”
 • 87. MrRobertos 2009. november 06. 00:10
  „86. hozzászólás Szissz 2009.11.05. 22:26
  hm, hát megmutattam a virologus havernak is, jót röhögött rajta, hogy a hozzá nem értőket ilyennel is lehet etetni, egyébként gondolj bele, hogy rengeteg régen tömegeket (főleg gyerekeket) megölő vírusok ma már nem léteznek a védőoltások miatt....”
 • 86. Szissz 2009. november 05. 22:26
  „http://www.youtube.com/watch?v=PbQZuPjUKsg

  Ma ezt a linket kaptam és bár a Sertésinfluenzáról szól elég elgondolkodtató.
  Mindemellett az is, hogy 28 gyerek közül egy szülő sem kért H1N1 elleni védőoltást az oviba...”
 • 85. sophitel 2009. november 05. 19:42
  „Magyar Tudományos Akadémia-állásfoglalása:

  1. Az új, A/H1N1 típusú influenza ellen a lakosság döntő többsége védtelen.
  2. A jelenleg Magyarországon forgalomban lévő, elölt vírust tartalmazó, új influenza elleni vakcina hatékony védelmet alakít ki szervezetünkben és jelentősen csökkenti az influenzás megbetegedés kockázatát, ezáltal a lehetséges szövődmények számát is.
  3. Az oltás kapcsán esetenként fellépő enyhe mellékhatásokat túlnyomó részben a vakcinában jelenlévő segédanyagok okozzák, amelyek szükségesek a hatékony immunválasz kialakításához, és ezért nélkülözhetetlenek. Hangsúlyozzuk, hogy ezek a mellékhatások enyhék, nem súlyosabbak azoknál, amelyeket az évtizedek óta alkalmazott - hasonló technológiával készült - szezonális influenza elleni oltások során alakulnak ki.
  4. A vitaminok önmagukban hatástalanok az influenzafertőzés ellen, azonban az egészséges életmód és helyes táplálkozás alapvető fontosságú a megfelelő ellenálló képesség kialakításában.
  5. A súlyosbodó járványhelyzet miatt javasoljuk, hogy orvosukkal egyeztetve minél többen és minél hamarabb oltassák be magukat, tekintettel arra, hogy a védettség kialakulásához körülbelül két hét kell.
  6. Az oltással nem csak saját magát, de a környezetében élőket is védi.
  Magyar Tudományos Akadémia, Immunológiai Bizottság”
 • 84. MrRobertos 2009. november 05. 19:32
  „Egyébként az Omninvest széruma olyan szérum, melynek technológiáját már 9 éve használják, és eddig semmi probléma nem volt vele... tehát nem új technológia, és a WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint nem is kellett ovlna Mo on sem tesztelni klinikailag, de ezt a magyar állam kikényszerítette...

  (Érdemes elolvasni : 27-40, 46 -os hozzászólásokat)”
 • 83. sophitel 2009. november 05. 14:03
  „56. hozzászólás DrMengele 2009.11.04. 10:33
  Ez az oltás jó, meleg szívvel ajánlom minden kedves gyereknek és felnőttnek
  79. hozzászólás DrMengele 2009.11.05. 00:03
  A szérum nyugodtan beadható otthon is de szívesen vállalom mások oltását."
  Büszke lehet aki dr Mengeléhez hasonlítja magát és így ajánlja az oltást! Gratulálok!!
  .A keleti front után Mengele 1943-ban Berlinbe utazott. Itt azt a parancsot kapta, hogy utazzon el Auschwitz-Birkenauba, mint orvos. Május 30-án érkezett meg a táborba. 1943-ban a cigánytábor (BIIe), 1944 őszétől a kórházszektor (BIIf) főorvosa volt. Különösen érdekelte az ikrek kialakulása, viselkedése. Itt dolgozott 2 éven keresztül. Vizsgálatait cigány gyerekeken kezdte, majd zsidókon folytatta. A holokauszt magyar túlélői közül sokan emlékeztek az alacsony termetű, elegáns, jóképű SS-tisztre, aki 1944-ben egész nyáron a rámpán kiabált: "Zwillinge heraus!" (Ikrek kifelé!) Összességében több száz ikerpárt gyűjtött össze, kisgyerekeket és időseket egyaránt, a legtöbben magyar zsidók voltak. Az ikreket Mengele a tábor különböző pontján helyezte el, ahol a parancsnoksága alá tartozó deportált orvosok mindenkit megvizsgáltak, minden testméretet aprólékosan lejegyeztek. Az ikreket (nemegyszer anyjukkal együtt) Mengele mentette meg az azonnali elgázosítástól, ellátásuk az átlagosnál jobb volt, a doktor általában kedvesen bánt velük, néha még édességeket is hozott nekik. Ez a látszólag harmonikus viszony azonban csak a borzalmas valóságot takaró felszín volt. Mengele, aki az ikerszületések titkának megfejtésével valószínűleg a germán faj létszámát akarta növelni, kutatásai során semmitől nem riadt vissza. Ha az egyik iker meghalt, a másikat lelőtte, hogy a boncolás során kiderüljön, szenved-e ugyanolyan betegségben. Cigány és zsidó ikreket szívbe adott kloroforminjekcióval ölt meg - ez megalvasztja a vért, lezárva a szívbillentyűket, azonnali halált okoz. Volt, akiknek összevarrta a vénáit, mesterségesen sziámi ikrekké téve őket, sokakat ismeretlen céllal és módon pusztított el. Az ismétlődő vizsgálatok közben a gyerekek órákig álltak meztelenül a hidegben, gyakran vettek tőlük nagy mennyiségű vért. Kiterjedt és legtöbbször teljesen értelmetlen kutatásai során nagy fontosságot tulajdonított a zsidók között tapasztalható fejlődési rendellenességek vizsgálatának. Azt akarta bizonyítani, hogy ezek az esetek az alsóbbrendű zsidók között gyakoribbak. Ezért gyűjtötte szenvedélyesen a zsidó törpéket, mozgássérülteket, hermafroditákat. Sokukat megölte vagy megölette, hulláikat megfőzette, és csontvázaikat az ikerkutatások "eredményeivel" együtt Berlinbe küldte. Mengelét foglalkoztatták a szemszínnel kapcsolatos rendellenességek (heterochromia - különböző [szem] színűség) is. Előfordult, hogy páciensei szemének színét kék oldat befecskendezésével akarta megváltoztatni, de csak átmeneti vagy tartós vakságot okozott.

  Mengele a nácik által megerőszakolt nők terhességét kihasználva is kísérleteket végzett. Terhességük x. hetében kioperálta embriójukat. 1-2-3-4 és így tovább hét után, így tanulmányozva a magzati fejlődést..”
 • 82. SZEMOKA 2009. november 05. 12:36
  „Tájékozottak!! Tudtok arra ésszerű magyarázatot adni, hogy miért csak 9 gyereknek adatják be a szülők a 34 fős osztályban?”
 • 81. flexsnake 2009. november 05. 06:24
  „67. háziorvos, de mint mondtam én nem a magyarra vártam :)

  70. akkor elég nagy tévedésben vagy.”
 • 80. MrRobertos 2009. november 05. 00:05
  „78. hozzászólás Szissz 2009.11.04. 23:24
  Írnál róla hogy miket hallottál róla? (mármint hogy semmi jót nem hallottál róla, sőt...)
  Miket hallottál róla, engem is érdekelne.”
 • 79. DrMengele 2009. november 05. 00:03
  „A szérum nyugodtan beadható otthon is de szívesen vállalom mások oltását.”
 • 78. Szissz 2009. november 04. 23:24
  „Mi tegnap kaptuk meg az oviból a papírt, amit legkésőbb holnapig vissza kell vinni, bekarikázva az igen / nem -et, hogy engedélyezem -e az oltás beadását.
  Határozottan bekarikáztam a NEM -et és elmondtam a gyermekemnek , hogy még véletlenül se engedje meg senkinek, hogy szurit adjanak neki! Úgy gondolom, ha egy 3-7 év közötti gyerek szurit kap akkor legyen mellette legalább az anyukája is, ha be szeretném oltatni elvinném a gyermekorvosunkhoz. Bár semmi szín alatt sem adatom be ezt az oltást, hiszen jót nem hallottam róla, sőt...
  Persze gondolkodtam a dolgon sokat, hogy mi lesz, ha nagyon beteg lesz a gyerek, akkor biztosan megbánom, hogy nem kapott oltást, de reménykedek abban, hogy nem lesz gond! Igaz a mondás, "Ha előre tudom, hogy elesek, akkor leülök!"”
 • 77. MrRobertos 2009. november 04. 20:56
  „76. hozzászólás sophitel 2009.11.04. 20:10
  köszi szépen, akkor én is így fogok tenni, üdv Robi”
 • 76. sophitel 2009. november 04. 20:10
  „A inf. elleni oltást fel kell íratni az orvossal. Én leegyszerűsítettem, telefonon megkértem az asszisztensnőt írassa fel az orvossal. A rendelési idő előtt is ott az asszisztens, tehát elhozhatom úgy, hogy nincs beteggel tele a váró. Kiváltom, majd ismét orvosi rendelési idő előtt bemegyek és az asszisztens beadja. Így is kétszer megyek,de talán nem szedek össze semmit.”
 • 75. MrRobertos 2009. november 04. 19:50
  „74. hozzászólás sophitel 2009.11.04. 18:43
  köszi, ezt nem tudtam, szóval magának a higanyszármazéknak sincs káros hatása...”
 • 74. sophitel 2009. november 04. 18:43
  „"Mint a különféle vakcinák többségében, az új típusú influenza elleni védőoltásban is található higany, egészen pontosan a tiomerzál, egy WHO által védőoltásokban tartósításra engedélyezett etil-higany vegyület, amely vízben oldódó, veszélytelen vegyület, s a vizelettel kiürül a szervezetből. Ellentétben a metil-higannyal, amely viszont felhalmozódik az emberi szervezetben. "”
 • 73. MrRobertos 2009. november 04. 16:45
  „70. hozzászólás kisemberke 2009.11.04. 16:27
  Ha beadás után bármi tünet jelentkezik, az azt jeleni hogy működik az immunrendszer, és az immunizálás is.
  Ha beadás után nem történik semmi, akkor megvan az immunitás.
  Ha beadás után meghalsz, akkor meg ugyis mindegy... (és ekkor te vagy az a 1 milliobol 1 fő, akinek az immunrendszere abszolut nem működik ez ellen a vírus ellen...)

  (érdemes elolvasni 27-40, 46 os hozzászólásokat)”
 • 72. Roxy08 2009. november 04. 16:41
  „MrRobertos!
  Egyre hiteltelenebb vagy a számomra. Milyen szcientológiát kavartál itt a megfáradt agyaddal?
  Én elfogult oltás ellenes vagyok ( vállalom), Te azonban lengedezel itt, mint egy zászló.
  A szcientológiának semmi köze a védőoltásról szóló könyvhöz.

  www.ketezeregy.hu

  A szcientológia fényévekre van tőlem. Ki nem bírom állni.”
 • 71. kisemberke 2009. november 04. 16:30
  „Ja és higyanyt is tartalmaz.Olvasd el.Fluval-P a neve az oltóanyagnak.”
 • 70. kisemberke 2009. november 04. 16:27
  „Flexi:))) amúgy az oltóanyag mindegyik gyengített kórokozót tartalmaz.Azért aktív immunizálás a neve.Nyugodtan beoltathatod magad.....hátha elkapod.Ugyanis honnan tudod,hogy nem gyengült-e meg az immunrendszered és nem tud védekezni a gyengített kórokozó ellen....opika...”
 • 69. MrRobertos 2009. november 04. 16:25
  „68. hozzászólás SZEMOKA 2009.11.04. 16:06
  bocs de én nem a vakcinavásárlás rejtelmeiről olvasgattam, erre rájöhettél volna...
  szóval a kérdésem továbbra is él...”
88 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kis fogyás - hiába futsz?

Én aztán mindig is utáltam futni. Nyelni a levegőt, zihálni, és hallgatni a lábaim monoton puffogását. Akkor sem szerettem, amikor a középiskolában rendre versenyekre küldött a tanárom. Tovább olvasom