Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 21°C | 32°C Még több cikk.

H1N1: karanténban egy szegedi család

Szeged - Lakásukba zárkózva várják egy szegedi család tagjai, hogy felgyógyuljanak a H1N1-fertőzésből, amit Görögországban kaptak el. Ők a világjárvány első Csongrád megyei betegei.
Új típusú influenzában betegedett meg az a szegedi család, amelyik múlt vasárnap tért haza a görögországi nyaralásból – tudtuk meg Tombácz Zsuzsannától, a régiós ÁNTSZ járványügyi osztályvezetőjétől. Ők az első ismert Csongrád megyei fertőzöttei a H1N1-es világjárványnak.

A két szülő és egyik lányuk hétfőn magas lázzal, hidegrázással, fejfájással és erős köhögéssel fordult orvoshoz. A helyszínre érkező háziorvos a gyanús tünetek miatt mintát vett tőlük – a gyorsteszt mindhármuknál kimutatta a fertőzést. A minták alaposabb elemzése alapján szerdára biztossá vált, hogy új típusú influenzában betegedtek meg. Kiderült, a család együtt nyaralt Zakinthos szigetén azzal a miskolci középiskolásokból álló csoporttal, amelyikből – ahogy arról az országos sajtó is beszámolt – egy 15 éves fiút H1N1-fertőzése miatt egy tanárral együtt karanténba zártak szállodájukban. Ugyanebből a csoportból egy másik diák pedig hazaérkezése után betegedett meg – szintén a H1N1-től.

A tények megismerése után a család „izolálta magát", azaz bezárkózott a lakásába, hogy ne fertőzzenek meg másokat. Állapotuk nem indokolta, hogy kórházban kezeljék őket. Úgy tudjuk, nagyobbik, szintén velük nyaralt lányuk nem kapta el a vírust, így ő vásárol be nekik. Tegnap reggelre – mint a főorvos elmondta – már javult az állapotuk, a családtagok láza elmúlt. Szerettünk volna beszélni velük, de Tombácz Zsuzsanna csak annyit árult el: Szegeden lábadoznak, és kerülik a nyilvánosságot.

Balástyán is lehet

A szegedi családdal és a miskolci diákokkal együtt nyaralt egy balástyai család is – náluk tegnap merült fel a fertőzés gyanúja, miután jelentkeztek rajtuk a betegség tünetei. Mintáikat jelenleg is vizsgálják, tegnap lapzártánkig ennek még nem volt eredménye. Ebben a családban az apa és az egyik gyerek kaphatta el a kórt.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. rigójancsi 2009. augusztus 05. 22:45
  „Én már reggel arra ébredtem, hogy röfögök.... Most akkor elkaptam...?”
 • 41. bossinho 2009. augusztus 05. 10:44
  „Üdv mindenkinek!

  Én vagyok a megfertőződött szegedi család fiú gyermekük. Én konkrétan nem voltam velük nyaralni mert itthon vittem tovább az üzletet, de szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy ez az influenza csak a média által felfújt baromság, hogy hogyan rémisszük meg az ostoba embereket akik ezt beveszik! Ennek az influenzának semmilyen más szövődménye nincs mint társainak! Nővérem például 1 nap alatt átesett rajta és semmi baja nem volt másnap! Én konkrétan el sem kaptam pedig velük élek nap mint nap, és még szájmaszkot sem hordtam nem úgy mint húgom, aki szintén nem kapta el! Tehát emberek nem kell aggódni ez a cikk is csak azért került megírásra, hogy talán többet eladnak majd az újságból! Undorító amúgy amit az újságírók is tesznek, a balástyai család például jó barátaink és ők is szüleimmel nyaraltak, de őket fel is tudták kutatni Balástyán, és szinte zaklatták őket! Nem beszélve arról, hogy a faluban kinézik őket mint valami gyógyíthatatlan betegeket akik orrba-szájba fertőznek mindenkit!
  Csak ennyit szerettem volna hozzászólni! Úgyhogy RELAX PEOPLE!

  Peace”
 • 40. flexsnake 2009. augusztus 03. 17:32
  „Ma voltam orvosnál, sajnos nem az a bajom. Pedig már indultam volna fertőzni :D”
 • 39. KukoricaJancsi 2009. augusztus 03. 10:06
  „Erre a témára érdemes volna visszatérni november-decemberben, valamint 2010 május-június körül.
  Aztán levonni a tanulságot: rápirítani a bagatelizálókra, vagy a pánikkeltőkre attól függően, hogy melyik csoport okozott nagyobb kárt összességében.

  Én a bagatelizálók közé tartozom, és azt mondom, hogy a média által a napokban jelzett kínai tüdőpestis a poros nyomába sem érhet ennek a sertésinfluenzának.”
 • 38. gróf 2009. augusztus 02. 17:21
  „Lehet, hogy Flexsnake nem normális, de a megállapításánál nincs helye vitának:

  "Ez egy új vírus törzs, nem az évenként változó influenza. Nincs rá hatásos védekezés, ahol kész az oltóanyag ott is csak a kockázatos esetekben alkalmazzák. Megelőzésre van az oltóanyag, nem tud gyógyítani.
  Ez egy halálos lefolyású betegség is lehet aminek immáron ezer áldozata van. Az influenza terjedése gyorsabb mint bármely más vírus okozta megbetegedésé."

  Nem véletlenül hívják ÚJ influenzának!!!
  A vírus ellen nincs gyógyszer!!! Csak megelőző védőoltás (puding próbája az evés) ami majd kiderül mire jó...mert közben a vírus folyamatosan mutálódik.”
 • 37. eva45 2009. augusztus 02. 16:01
  „soha nem oltattam be magam influenza elleni oltással, de még élek.
  De lehet, hogy szörnyű végem lesz a jókívánságok szerint!”
 • 36. SP 2009. augusztus 02. 13:57
  „33. hozzászólás will 2009.08.02. 11:09
  """""""nem vagyok beszarva semmitől""""" - akkor lehet ugrani.
  A vak ló bátorsága nem jelent vírusvédelmet. A be nem eresztés sem hatásos.”
 • 35. will 2009. augusztus 02. 11:29
  „Ha te orvos lennél nem lenél ilyen okoskodó!:)))))) hahahahaha”
 • 34. flexsnake 2009. augusztus 02. 11:24
  „:) Akkor újra:
  Ez egy új vírus törzs, nem az évenként változó influenza. Nincs rá hatásos védekezés, ahol kész az oltóanyag ott is csak a kockázatos esetekben alkalmazzák. Megelőzésre van az oltóanyag, nem tud gyógyítani.
  Ez egy halálos lefolyású betegség is lehet aminek immáron ezer áldozata van. Az influenza terjedése gyorsabb mint bármely más vírus okozta megbetegedésé. Pont azért mert a tünetek gyengén jelentkeznek, egyes emberek pedig hordozzák úgy a vírust hogy maguk meg sem betegednek.
  Egy magyar virológus szerint:
  ,, Ha az emberek tudnák hogy mennyire fertőző, már senki nem menne utcára."

  <moderálva durva>”
 • 33. will 2009. augusztus 02. 11:09
  „sp
  Mán nem érdekel! Én és a környezetem egészséges! ( nem vagyok beszarva semmitől, mint sokan mások) :))))”
 • 32. SP 2009. augusztus 02. 11:03
  „24. hozzászólás will 2009.08.01. 22:36
  Az élmezőnybe kerülhetnek azonban a terhes anyák is, akiket az eddigi adatok szerint szokatlanul súlyosan érint a járvány. Az Egyesült Államokban eddig egymillió ember betegedett meg új influenzában, a járvány 302 halálos áldozatot követelt. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) ebből 266 esetet elemzett részletesen, s mint kiderült, közöttük 15 terhes anya volt. Ez az áldozatok 6 százaléka, holott a terhesek számaránya az Egyesült Államok lakosságán belül mindössze 1 százalékot tesz ki. Egyébként az első halálos áldozat az Egyesült Államokban is egy terhes asszony volt - a 33 éves Judy Trunnell, aki május 5-én Texasban hunyt el, miután kómába esett. Kislányát császármetszéssel segítették a világra. Némely, az új influenzában megbetegedett terhes asszonynál egyéb egészségügyi problémák is voltak, Judy Trunnel asztmás volt, s egy krónikus bőrbetegségben, pikkelysömörben (psoriasis) szenvedett. A többi terhes viszont viszonylag egészséges volt.
  Az élmezőnybe kerülhetnek azonban a terhes anyák is, akiket az eddigi adatok szerint szokatlanul súlyosan érint a járvány. Az Egyesült Államokban eddig egymillió ember betegedett meg új influenzában, a járvány 302 halálos áldozatot követelt. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) ebből 266 esetet elemzett részletesen, s mint kiderült, közöttük 15 terhes anya volt. Ez az áldozatok 6 százaléka, holott a terhesek számaránya az Egyesült Államok lakosságán belül mindössze 1 százalékot tesz ki. Egyébként az első halálos áldozat az Egyesült Államokban is egy terhes asszony volt - a 33 éves Judy Trunnell, aki május 5-én Texasban hunyt el, miután kómába esett. Kislányát császármetszéssel segítették a világra. Némely, az új influenzában megbetegedett terhes asszonynál egyéb egészségügyi problémák is voltak, Judy Trunnel asztmás volt, s egy krónikus bőrbetegségben, pikkelysömörben (psoriasis) szenvedett. A többi terhes viszont viszonylag egészséges volt.”
 • 31. SP 2009. augusztus 02. 10:52
  „24. hozzászólás will 2009.08.01. 22:36
  Kösz a dicséretet. Igazad van, most lebuktam. Nem vagyok orvos doktor.
  De azt jó tudni, hogy a vírusfertőzés magas lázzal jár és nem hasmenéssel.”
 • 30. Erica 2009. augusztus 02. 10:49
  „moderálva off”
 • 29. will 2009. augusztus 02. 10:35
  „moderálva off”
 • 28. will 2009. augusztus 02. 10:31
  „moderálva durva”
 • 27. őrgróf 2009. augusztus 02. 09:42
  „flexsnake, Te egy morbid hm...izé vagy! haldoklást kívánni valakinek, aki ráadásul igazat mond? Fura. Ez igenis a gyógyszergyártók "kitalációja", a válság miatt csökkent a gyógyszerek forgalma, csökkent a profit, hát kell valami amitől újra fellendül az üzlet! Az influenza létezik, valóban van aki bele is hal, - pl. infarktusba, rákba,minden percben meghal valaki!!! - de nem csinálnak ekkora hisztériát körülötte...”
 • 26. flexsnake 2009. augusztus 02. 07:42
  „nem halálos csak éppen ezerre tehető a halálos áldozatok száma....
  a pestis sem halálos mert nem mindenki halt bele....
  bagatelizáld... <moderálva durva>”
 • 25. will 2009. augusztus 01. 22:44
  „flexsnake!
  Én nem mondtam, hogy immúnis vagyok rá csak, hogy meg lehet előzni azt , hogy elkapd!
  Ez csak egy vírus és van rá gyógyszer!Tehát nem fogsz belehalni ha azt csinálod amit az orvosok mondanak. Mint már írtam másnak is , hogy ez nem egy pestis járvány. Részemről ezt befejeztem.”
 • 24. will 2009. augusztus 01. 22:36
  „SP!
  De okos vagy! Te le is doktoráltál? :)
  Nem kell beszarni ez nem pestis vírus!!!!!!!”
 • 23. KukoricaJancsi 2009. augusztus 01. 22:19
  „Sietni kell azzal az oltóanyaggal, mert különben lőttek a profitnak!!

  Szerintem 1-2 hónapon belül mindazok a szegediek átesnek rajta, akik eddig is át szoktak esni minden influenzán. És akkor nyilvánvalóvá válik majd ennek a pánikolásnak az ostobasága!

  Kíváncsi vagyok, jövőre milyen vírust fognak találni a profitéhes vakcinagyártók. És hogy mennyivel támogatja majd megint közpénzből a kormány ezt a hatalmas üzletet.

  Emlékezzünk megint arra, hogy pár éve a kormány sok millióval támogatta a fiktív madárinfluenzás üzletet. Pontosabban az üzletből származó milliók nem is olyan fiktívek voltak, hanem inkább kézzelfoghatóak.”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egynapos jogsival rohant az árokba

Szeged - Betonároknak csapódott, majd kigyulladt egy autó tegnap reggel Szeged közelében. A sofőr… Tovább olvasom