Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Ha átázik a töltésmag

Olyan hosszú ideig már volt árvíz, mint a mostani, ám ilyen magas, mint ami most lesz, még nem volt. E kettő együtt rendkívüli terhelést jelent a gátaknak. Amíg a töltés alól vagy a töltésből érkező, kiszivárgó víz tiszta – ekkor fakadó víznek nevezik –, addig nincs gond.
Gáterősítés a körtvélyesi töltésnél (Fotó: Tésik Attila)
A töltés nem egyszerűen földből van – mondja Dobi László, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Atikövizig) igazgatója, központi védelemvezető. Belsejében vizet át nem eresztő agyagmag található. Ezt, ha csak lehet, össze is kötik a területen a talajfelszín alatti – szintén agyag – vízzáró réteggel, s így jóformán tökéletes szigetelést alkot. De nem mindenhol, mert léteznek területek, ahol a vízzáró réteg elérhetetlen mélységben van, vagy csak vékony, és a töltés agyagmagját nincs mivel összekötni.

Miből áll a gát többi része? Vízáteresztő anyagból: földből és homokból – elsősorban a mentett oldali rézsű tartalmaz sok homokot. Használata azért szükséges, mert ha a víz mégis keresztülhatol a töltésmagon, nem dúsul föl a töltéstestben, csökkentve annak szilárdságát, hanem halad tovább – és kiszivárog a belőle a mentett oldalon.

Amíg a töltés alól vagy a töltésből érkező, kiszivárgó víz tiszta – ekkor fakadó víznek nevezik –, addig nincs gond. De ha zavarossá válik – ekkor már buzgárnak hívják –, azt jelzi: a víz kezdi megbontani a talajt, utat törve magának. Ez már veszélyes: addig viszi ki a talajt a töltésből a víz, míg aztán a gát megroggyan, magassága csökken, szilárdsága szintén, és áttörheti az áradat. Buzgár észlelésekor úgynevezett ellennyomó medencét építenek homokzsákokból, körbefogva a szivárgást. Így saját maga akadályozza meg a további áramlást a víz.

A töltéstest átázása is okozhat gondot elhúzódó áradás idején. Ha a föld átázik, a talajrészecskék közötti összetartó erő csökken, a rézsű megcsúszhat, és bekövetkezhet a töltésszakadás. Ez ellen úgynevezett bordás megtámasztással védik a gátat, a töltés vonalára merőleges támasztófalat építenek. A töltéspaplanozás is védekezési mód: meghordják vízáteresztő homokkal az átázott szakaszt, ez továbbviszi a vizet a töltésből. Különösen intenzív átázáskor fóliával szigetelik le a gát víz felőli oldalát.

Szeles időben a hullámzás úgynevezett elhabolással is rongálhatja a gátat, ezt nyúlgáttal akadályozzák meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romlott szalámiért 800 ezres büntetés

Egy hónapon át ellenőrzött a boltokban a tisztiorvosi szolgálat és a fogyasztóvédelem. Az ÁNTSZ nem… Tovább olvasom