Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Ha jelez a ''mutogatós''

Csak szandál volt a lábán, egyébként teljesen meztelen volt az a férfi, aki az egyik újszegedi futót megijesztette. Van, aki kutyáktól fél kocogás közben, vagy erőlködéstől piros arcát nem mutogatja szívesen.
Vicsorgó kutyák, részeg beszólások, futó léptek zaja – vagy ezek a saját lépteink? Kocogókat kérdeztünk arról, mennyire érzik biztonságban magukat, amikor Szeged parkjaiban vagy a töltéseken szaladnak.

– Sötétben nem futok, mert félek a kóbor kutyáktól. A világossal pedig az a baj, hogy a testmozgástól hamar kipirosodik az arcom, és nem szeretem, ha ezt látják – vázolta dilemmáját Tóth Zsuzsanna, aki mégis megtalálta a megoldást: szemébe húzott baseballsapkával álcázza vörösségét. A fiatal lányt egyszer egy bizonytalan léptű férfi szólította meg, azt kérdezte, hányadik kilométernél tart. – Visszakérdezhettem volna, hogy ő hányadik felesnél tart, de inkább nem szóltam hozzá.

Beszélni ugyan nem beszélt, mégis maradandó élményt okozott egy újszegedi kocogónak egy harminc körüli fiatalember. A nő körülbelül három hete a jó levegő, a mozgás öröme miatt kezdett futni, de egyszer egészen más „örömben" is részesült.

– A Közép fasor végén futottam kora délután, amikor megelőzött egy kerékpáros fiatalember. Befordult egy sarkon, de hamarosan már egy szál szandálban, teljesen meztelenül jött felém. Pillanatok alatt levetkőzhetett, mert nem telt el sok idő az eltűnése és a felbukkanása között. Felvettem a nyúlcipőt, és rohantam – mondta Katalin, aki élményeiről hajlandó volt beszélni, de kérte: teljes nevét ne írjuk le. Azt mesélte, a férfi kimondottan jóképű és jó alakú volt. Katalin megtárgyalta a kalandot ismerőseivel, és egyikük azt állította, vannak olyan „mutogatósok" is, akik az újszegedi liget bokrai között bujkálnak, és ha alkalmas áldozatra lelnek, akkor kis csengővel hívják fel magukra a figyelmet. – Na, ennek nem kellett a csengő – jegyezte meg Katalin.

Az asszony az eset óta nem futott, bár arra készül, hogy egy barátnőjével ismét sportolni kezd. Felszerelkeznek fényképezőgéppel (a bizonyításhoz) és gázspray-vel (a védekezéshez).

Hogy mégis mi a jó a sokak által mutogatósok, kutyák és vörösödő arc nélkül is túlságosan kimerítőnek tartott futásban, azt Tóth Zsuzsanna fejtegette: levezeti a feszültséget, kikapcsol. Mivel semmiféle edző nem irányít, gondolkodni is jobban lehet közben. Ráadásul a fitnesztermekhez képest kevesebb időt igényel.

– Egy aerobikedzés oda-vissza buszozással, öltözéssel két óra. Ezzel szemben itthonról öt perc alatt kijutok a töltésre, húsz perc alatt lefutom a távomat, és király vagyok. Persze ha közbejön egy kutya vagy egy szatír, akkor hamarabb is.

A Ligetben mutogatnak

A hatályos büntető törvénykönyv szerint szeméremsértés vétségét követi el az, „aki magát nemi vágyának kielégítése végett más előtt szeméremsértő módon mutogatja" – közölte Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Elmondta: a Szegedi Rendőrkapitányság munkatársai a közelmúltban indítottak büntetőeljárást egy férfi ellen, aki megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy Újszegeden a strand közelében végezte a fentieket. A rendőrkapitányságra évente 1-2 alkalommal érkezik ilyen jellegű bejelentés. A szemtanúk legtöbbször az újszegedi liget környékén látják a „mutogatókat". A sajtóreferens hangsúlyozta: az ilyen jellegű bűncselekmények hatékony felderítéséhez fontos, hogy aki ilyet lát, az azonnal értesítse a rendőrséget pontos helymeghatározással és személyleírással, és később is működjön közre a hatóságokkal az eljárás sikeres lefolytatásához.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven- és ötszázforintos 1956 tiszteletére

Újabb évfordulós emlékpénz kiadását jelentette be a Magyar Nemzeti Bank. Érméből hárommal,… Tovább olvasom