Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Ha kigyullad a piros lámpa

Megváltozott a szegedi tűzoltók munkája az utóbbi években, hiszen ma már többször vonulnak ki műszaki mentéshez, mint tűzesethez. A tavasz a szivattyúzás és az avartüzek szezonja, de húsvétkor az is előfordul, hogy sonkatűzhöz riasztják őket.
Fotó: Karnok Csaba
A szegedi tűzoltó-parancsnokság statisztikája azt mutatja, hogy amíg tíz éve legtöbbször tűzesetekhez vonultak ki, addig ma a riasztások több mint fele műszaki mentéssel kapcsolatos.
– Évente átlagosan 800-1000 alkalommal vonulunk – mondta Makula Gábor szolgálatparancsnok. – Az utóbbi időben több munkát adnak nekünk a közlekedési balesetek és egyéb műszaki mentési feladatok (belvíz, viharkár), mint a tűzesetek.

Riasztás: macska a fán

A tűzoltók persze nem tesznek különbséget a tűzoltás és a műszaki mentés között, már ami a gyorsaságot illeti. Bárhová hívják őket, a megfelelő egységeknek két percen belül el kell hagyni a laktanyát. Még akkor is, ha egy aggódó macskatulajdonos kedvencét kell lehozni a fáról. Merthogy ilyen esetek nem csupán a viccekben fordulnak elő, évente egy-két alkalommal kapnak ilyen hívást is.

A tűzoltóknak is vannak idényjellegű munkáik. A tavasz rendszerint a belvíz és az avartüzek szezonja. – Múlt vasárnap 14-ből 8 esetben avartűzhöz hívtak bennünket – mondta a szolgálatparancsnok. – Az első jó időn felbuzdulva az emberek kimennek a telekre, meggyújtják a gazt, és sokszor nem tudják megfékezni a lángokat – tette hozzá Makula Gábor. A belvízzel az utóbbi hetekben sokat küzdöttek. – A szivattyúzás hosszan tartó, unalmas feladat – mondta a szolgálatparancsnok. – Kisméretű, de nagy teljesítményű szivattyúkat használunk, ezek akár 1100-2000 liter vizet is képesek megmozgatni egy perc alatt. Ennek ellenére sokszor órákig tart a kármentés, közben csak tankolni kell néha a szivattyúba.

A nyári hónapokban a nádas- és erdőtüzek, a fűtésszezon elején pedig a tetőtüzek gyakoriak. Rossz időben a közlekedési balesetek száma ugrik meg, télen a jégbeszakadások, jégről mentések adnak pluszmunkát a tűzoltóknak. A karácsonyfatüzekről biztos mindenki hallott, de Makula Gábor furcsább esetekhez is vonult már ki. – Volt olyan húsvét, hogy öt sonkatűznél voltam kinn – mondta a szolgálatparancsnok. – Előfordul, hogy a háziasszonyok megfeledkeznek a finomságról, amit feltettek főni. Először a víz párolog el, majd lángra lobban a sonka és a konyha.

Hathektáros területen égett a trágya

Nem mindennapi feladata volt nemrégiben Faragó Mihály szerparancsnoknak és társainak, amikor egy komolyabb trágyarakástűzhöz kellett kivonulniuk. – Hat hektáros területen égett a trágya. Az ilyen tüzeket nagyon nehéz eloltani, iszonyatos mennyiségű víz kell hozzá. A végén homlokrakodóval átpakoltuk az egészet – mondta Faragó Mihály.

Álmában is válaszol a kérdésekre

A szegedi tűzoltók szigorú napirend szerint élnek. Reggel hétkor váltanak szolgálatot, majd következik a reggeli és az eligazítás. Délelőtt egy elméleti és egy gyakorlati oktatást tartanak, melyeket sportfoglalkozás követ. A szombat a laktanya-takarítás napja, ilyenkor nem takarítónők, hanem maguk a tűzoltók ragadnak seprűt, felmosóvödröt. Egyéb laktanyai munkákat is ők végeznek: javításokat, cserépcserét, fűnyírást.
A napirend persze azonnal megszakad, ha riasztást kapnak. Ilyenkor minden helyiségben kigyullad egy piros lámpa, majd egy gépi hang közli, mely egységeknek kell vonulniuk.

Noha nem könnyű szakma a tűzoltóké, Dudás Miklós parancsnok szerint mégis sokan állnának tűzoltónak. – Február közepén hét új embert vehettünk fel. Ötvenen jelentkeztek a meghirdetett helyekre. Kemény egészségügyi vizsgálaton kell keresztülmennie annak, aki tűzoltó akar lenni, sokan lemorzsolódnak – mondta a szegedi tűzoltók parancsnoka. Aki túljut az egészségügyi rostán és a többi vizsgán is, egy év próbaidőt kap, ami alatt számára is, a közösség számára is kiderül, alkalmas-e a nehéz feladatra.

– Egy tűzoltó életében az első két-három év a legnehezebb – mondta Faragó Mihály. – Hiába, hogy valakinek nincs tériszonya, nem könnyű első alkalommal 40 méter magasságban a lángoló tízemeletes tetejére átlépni a kosárból – tette hozzá a szerparancsnok, aki szerint az állandó készültséget néhány év alatt meg lehet szokni. – Az ember megtanul éberen aludni. Volt már, hogy éjszaka otthon az asszony fölkapcsolta a villanyt, és én azonnal fölugrottam. De kérdezhetnek tőlem bármit álmomban, válaszolok rá, aztán alszom tovább.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzemmé alakult át a volt Móricz

Százötvenmillió forintos beruházással elkészült a Szegedi Szefo Fonalfeldolgozó Zrt. új telephelye a… Tovább olvasom