Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Ha levelet ír az APEH

Az adóhatóság az adózókkal rendszeres levelezésben áll. Levélben hívja fel az adózókat a bevallások javítására, de az általa kezdeményezett eljárás eredményes lefolytatásához szükséges hiánypótlásra is.
Ezen küldemények átvétele elsősorban az adózó érdeke, hiszen olyan információhoz jut, melynek birtokában lehetősége nyílik intézkedések megtételére.

A levelek azon szűk csoportját, melyek már mulasztási bírság kiszabása mellett kötelezik az adózót egyes adókötelezettség teljesítésére, vagy valamely korábbi hibákat szankcionálnak, szintén „célszerű" átvenni. Az adóhatósági iratok közül azokat, amelyek átvételéhez jogkövetkezmény fűződik, az adóhatóság tértivevényes küldeményként juttatja el a címzetthez. Sajnos az ügyfelek egy része ezeket az iratokat a postai kézbesítőtől nem veszi át. Az adózás rendjéről szóló törvény értelmében az iratot kézbesítettnek kell tekinteni, ha a postai kézbesítés második megkísérlését követő öt munkanapon belül a címzett azt nem vette át. Az adózó jobban jár, ha az irat létezéséről tudomást szerez és az abban foglaltak ügyében intézkedni tud.

Természetesen előfordulhat olyan eset is, amikor az adózó vétlen az átvétel elmaradásában. Erre az esetre a kézbesítési vélelem megdöntése iránt kérelem terjeszthető elő. Ezt az eljárást eltérően szabályozta a jogalkotó a magánszemély és a nem magánszemély adózók esetén. A magánszemélyek arra is hivatkozhatnak, hogy önhibájukon kívül nem szereztek tudomást az irat kézbesítéséről, az irat „nem kereste" jelzéssel érkezett vissza. Az indoklással alátámasztott kérelem a tudomásszerzéstől számított 15 napon belül terjeszthető elő, de a kézbesítési vélelem beálltától számított 6 hónapon túl akkor sem lehet vele élni, ha a tudomásszerzéstől a 15 nap még nem telt el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Thealter és Szassz tizenhatodszor Szegeden

Ez már a tizenhatodik lesz. Hivatalosan úgy kell mondani, hogy a hazai színházi élet egyik… Tovább olvasom