Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Ha megtanultad a lépéseket, töltsd meg lélekkel!

Szeged - A fenti címen hirdette a Szeged Linedance Klub önálló estjét, amelyre pénteken este a Közéleti Kávéház keretein belül a Vedres István Építőipari Szakközépiskola dísztermében került sor.
Mi is a linedance? Durván fogalmazva sortánc, amelyet country zenére táncolnak. Magában hordoz egy életérzést, egy hangulatot, egy érzelmet, egy olyan rezgést, amely a csapat tagjai között alakul ki. Egy zenére egyként mozog tíz, húsz, néha sokszáz táncos, sorokat, oszlopokat kialakítva.

Az est nyitó képsorozata a szereplőket mutatta be - természetesen már ezt is western-hangulatban. A képeken szebbnél szebb kosztümöket viselő fiatalok és idősebbek név szerint "mutatkoztak be" a közönségenek, máris személyes jelleget adva a gálának. Amikor felgördült a függöny, 30 fő táncolt együtt - mintegy hangulatteremtésként - a szegedi Colorado együttes "A ma a tiéd" című számára.

Fantasztikus nyitány után Farkasné Irénke - algyői klubtag - saját élményeiből írt verset adott elő, amelyben megjegyzi, hogy bár ő néhány tánccal hadilábon áll, mégis élete része lett a linedance és a klub.
A középhaladó csapat három tánccal mutatkozott be: a Twist-mixet Szikula Tünde koreografálta, a Caliente Horváth Zsolt (akit mindenki csak Morzsinak hív a csapatban) munkája, az Ír-mix pedig Mészárosné Molnár Tímea összeállítása.

Szeptember óta tanul táncokat a csapat, most a mixekben 12 tánc kapott helyet. A sorok-oszlopok kialakítását itt tapasztalhattuk először, de már kisebb forgások, térváltások is megjelentek.
A haladó csoport először a linedance kialakulását mutatta be tánc-összeállításában az ír telepesek Amerikába érkezésétől az indián-táncokon és afrikai törzsi táncokon kereszül a latin világ megidézéséig. Bár a kosztümök csak jelzésértékűek voltak, de a táncokból, az autentikus zenékből egyértelműen kiderült, hogy épp melyik tánc
világban kalandozunk. A stílushűen táncolt és autentikus zenei aláfestéssel előadott tánc után rögtön annak linendance-beli megfelelője jött a sorban, rávilágítva ezzel arra, hogy a linedance egy összerakós játék, amelyhez minden stílus, minden nép hozzátett, így vannak hagyományos elemek felismerhetően, amelyet a linedance megmutat.

A szünet előtti utolsó számban egy egyveleget láthattunk a klasszikus country-műfaj gyöngyszemeiből, olyan nagy öregek szóltaltak meg, mint például Alan Jackson, aki a műfaj - talán hazánkban is - legismertebb nagykövete (a szegedi Colorado, Buffalo Express és Riverside együttesek is gyakran játszák számait).

A szünetről is érdemes említést tenni, mivel nem a hagyományos értelemben vett szünetről volt szó. A Szeged Linedance Klub missziójának tekinti, hogy ahol csak lehet, a linedance-et terjeszti, minél nagyobb tömeget visz táncba. A szünetben Nagypál Tamás tanította meg azt a legelső koreográfiát, amellyel a linedance megkezdte hódító útját. Ezúttal a színpadra a közönség vállalkozó kedvű tagjai mentek fel és adták elő mintegy 10 perc tanulás után az Acky Breaky Heart című számot.

A második felvonás nyitószáma egy vérpezsdítő, igazi puskaporos levegőt idéző szám volt, amelyre a középhaladó és haladó csoport együtt táncolt, de már csak a haladók maradtak a színpadon. A második felvonást ők uralták. Elsőként egy három számból
álló mixet adtak elő, amelynek külön érdekessége, hogy egy popzenei számra készült táncot is tartalmazott, Nathalia? Avelon és Ville Valo közös számát, a Summerwine-t.

Ezután egy olyan összállítás következett, amelyet a csapat egyetemista tagjai, Dugmonits Krisztina, Nagy Judit, Hidjapusztay Andor és Hegedűs Dániel foglaltak csokorba (vizsgaidőszakban!), majd egy líraibb zenékből összeállított mix, amelyben
az idősebb tagok is nagy szerepet vállaltak.
Május 14-én volt a klub tanári vizsgája, amelynek minősítő oklevelét itt, a tanévzáró rendezvényen vehették át Mészárosné Molnár Tímea klubvezetőtől a sikeres vizsgát teljesítők. A Szeged Linedance Klub minősített tanárai lettek: Szikula Tünde (aki egyben a másik klubvezető is), Horváth Zsolt (Morzsi) és Nagypál Tamás.

Így a négy tanár ezután egy meglepetéssel rukkolt elő, amely igazi virtuóz táncokat takart. Mind a táncok nehézsége, mind a koreográfia összeállítása, térformák folyamatos váltakozása mutatta, hogy ebben is sok munka rejlik, viszont ehhez kell
egy olyanfajta összetartás, egyfelé menni akarás, amelyhez mind a négyen egyformán adják tudásukat.

Az amerikai tinédzserek életét mutatta be az utolsó mix, amelyben a klub fiatal(abb)haladó tagjai táncoltak, immár western-kalapjukat baseball-sapkára, farmerüket rövidnadrágra és kockás ingjüket trikóra váltva. Az élénk, modern country-zenével teletűzdelt, fiatalos, rockos, ugrálós táncok után az est összes szereplőjének részvételével egy zárózám volt, majd a visszatapsolás után a közönség énekelte, a Szeged Linedance Klub pedig táncolta a nagy country klasszikust, a Ohio-t.

Igazán kellemes és egy pozitív hangulatú estnek lehettek résztvevői, szemtanúi, akik ott voltak, amelyhez nagyban hozzájárult Pleskonics András (Plesi), a házigazda, aki közvetlen előadásmódjával anekdotázott a country-zenéről, barátsággal faggatta a táncok közti riportjaiban a riportalanyokat és kedves kommunikációjával tovább
erősítette a nézőkben a baráti beszélgetés élményét. A profi hang- és fénytechnika Orosz Olivérnek és a helyszínül szolgáló Vedres Szakközépiskolának köszönhető, általuk lett színes és élvezhető igazán az előadás.

Mindent összefoglalva a Szeged Linedance Klub hangzatos címet választott estjének, de be kell látni, igaz is. A lélek, az átérzés nélkül minden tánc csak lépéssorozat marad. A lélek pedig akkor kerül bele, ha olyan hangulatú csapat vesz körül
bennünket, akik egyként rezdülnek, amikor belehasít az éjszakába egy country-szám steel-gitárja vagy hegedűje. Ilyenkor keríti az embert hatalmába az "itthon vagyok"-érzés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mórahalmon kezdte a delmagyar.hu a strandfotózást

Szeged - A hétvégén Mórahalmon, Algyőn és a szegedi szabadstrandon találkozhatnak a delmagyar.hu… Tovább olvasom