Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Ha nincs is fogadalom, a régi szokásokhoz ragaszkodnak

Szeged - „Leszokom a cigarettáról, megpróbálok kevesebb stresszel járó életet élni, ennyi és ennyi kilót adok le" – ezek a tipikus újévi fogadalmak. Fogadkoznak az ismert szegedi emberek is?
– Egyetlen káros szenvedélyem a családom, akikről 2009-ben sem vagyok hajlandó lemondani – mondta nevetve Varga T. Zsuzsanna színésznő, akit arról kérdeztünk, fogadott-e meg valamit szilveszter éjjelén, elhagy-e valamiféle rossz szokást az új esztendőben.

– A férjem, Borovics Tamás színész azonban folyamatosan próbál leszokni a cigarettázásról, évente ezt legalább ötször megfogadja, így ez sem függ szorosan össze a szilveszterrel – magyarázta a színésznő. A család, ha a manapság is divatosnak számító újévi fogadalmat nem is tett, a hagyományokhoz mégis ragaszkodik. Újév első napján lencse és malachús került asztalukra, akárcsak Németh Istvánéknál. Az IKV elnök-vezérigazgatója azonban újévi fogadalmat is tett.

– Ugyanazt fogadtam meg, mint tavaly: szeretnék még több figyelmet fordítani azokra, akik fontosak nekem. Úgy érzem, ezt 2008-ban sikerült megtartanom, de azért még mindig lehet fokozni – magyarázta Németh István.

Weszelovszky László vízilabdás nem hisz az újévi fogadalmakban, elmondása szerint ez csak egy a sok babona közül. A lencse és a virsli azonban náluk sem maradt el, előbbi elkészítéshez édesanyja ragaszkodik az új év első napján.

Lippai Pál, Szeged volt polgármestere
Lippai Pál, Szeged volt polgármestere

– Holnaptól új életet kezdek, de a régit is szeretném folytatni – idézett egy klasszikust, Wagner urat (Rejtő Jenőt) Lippai Pál, Szeged volt polgármestere.

– Sose fogadtam meg semmit újévkor, mindössze ahogy és amit a múlt évben tettem, azt szeretném az idén is folytatni – magyarázta a város díszpolgára.

A megszólítottak közül egyedül ő volt az, aki még a lencséhez és a disznóhúshoz sem ragaszkodik az újévi asztalon.

Régen nem volt divat

Néhány évtizeddel ezelőtt az emberek millióinak Magyarországon eszükbe sem jutott, hogy újévi fogadalmat tegyenek. A vidéken élők, főleg a II. világháborúig azt tartották természetesnek, ha életük a megszokott mederben folyt, attól eltérni nem volt ildomos, sőt meg is szólták azt, aki megpróbált abból kitörni. Ez az erős kötöttség ugyanakkor automatikusan meghatározta az élet kereteit. Nem kellett azon gondolkodni, hogy ki mit vegyen fel, lefogyjon-e, hagyja abba a pipázást, netán elkezdjen-e sportolni, utazni. A mai életstílus viszont megköveteli az állandó változtatást, az alkalmazkodást az új követelményekhez, a folytonos tanulást, és mindeközben szépnek, fiatalnak és egészségesnek kell lenni, mert ez az ideál az elfogadott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden is korlátoznák a dohányzást

Szeged - Ha a képviselők többsége rábólint Gyimesi László indítványára, Szegeden is tilos lesz a… Tovább olvasom