Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Ha nincs pénz, csak derékig újítják fel az épületeket

Szeged - Sajátos építészeti stílus? Széthúzó lakóközösségek? Takarékos megoldás? Inkább ez utóbbi, a soványabb pénztárca az oka annak, hogy Szegeden egyre több lakóház homlokzatát szinte csak szemmagasságig festik át. Akár az egységes városkép feláldozása árán is.
Gyalogosan, szemmagasságig felfelé nézve takaros képet mutatnak azok a házak, amelyeknél a földszinti homlokzatot szépen rendben tartják, a graffitiket időről időre átfestik. Messziről, vagy autóból nézve azonban meglehetősen tarka a látvány. Főleg a nagykörút egyemeletes házainál szembeszökő a különbség, az épületeket szinte vízszintesen elvágja a színek közötti harsogó különbség: külön életet él a földszint az üzlettel, és külön életük van a fölötte lévő lakásoknak is. Nemrégiben a Dózsa György utca 14. számú ötszintes háznál kezdett el emelkedni az állványerdő, de hamar kiderült: nem nő magasra. Mára elkészült a mű, megszépült a földszint, de feljebb megmaradt az a szürke vakolat, amelyet szinte megfeketített az idő.

A főbejárat mellett több ügyvédi iroda, orvosi rendelő tábláját olvashatjuk, ebből azt a következtetést is levonjuk, hogy az ügyfeleket szerették volna rendezett környezetben várni. Felhívtuk a közös képviselőt, Vigh Józsefnét, aki elmondta: sajnos, a pénzszűke miatt választották a lakók ezt a megoldást. Nem várhatták meg, hogy több pénz összejöjjön, mert az erkélyeknél a vakolat is potyogni kezdett. Még így is csaknem 2,5 millió forintba került a felújítás.

Dózsa György utca 14.: megszépült a földszint, de feljebb megmaradt a régi szürke vakolat. Fotó: Segesvári Csaba
Dózsa György utca 14.: megszépült a földszint, de feljebb megmaradt a régi szürke vakolat. Fotó: Segesvári Csaba

A közös képviselő, a belvárosi ingatlankezelő tulajdonosa kihasználta érdeklődésemet, és reklámozta a Tisza Lajos krt. 22. számú házat, amely szintén hozzátartozik. Az Anna fürdő melletti, helyi védelem alatt álló palota lakói 16 millió forintból a teljes homlokzatot felújították, amihez az önkormányzat több mint 6 milliót adott pályázaton. Az üzleteknek, vállalkozásoknak is helyet adó belvárosi épületek esnek át a legtöbb színváltozáson, nagyon sok esetben a sajátos profil miatt alkalmaznak olyan dekorációs elemeket, amelyek egy szimpla lakóház közösségének eszébe sem jutna. A legemlékezetesebb a Római körút sarkán álló házban lévő Sport ABC homlokzatfestése: egyszer „koka-kólásra", piros-kékre, a szó szoros értelmében figyelemfelkeltő külleműre pingálták a falat, ám a város megintette őket. „Visszafestettük okkersárgára" – mondta el a történetet az egyik tulajdonos, Deák Ferenc. Az üzlet sárgája azonban eltér a 8 lakásos, magántulajdonú társasház eredeti sárga színétől. Ezért már el is döntötték, hogy jövő nyáron az egész házat újrafestik.

Engedélyt kellene kérni

A Tisza Lajos körúton és a belváros frekventált részein nem is engedélyezik a félmegoldásokat – ezt Németh István, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója mondta. Hozzátette, még az sem mindegy, hogy a megvásárolt házakban lakók milyen színt választanak a felújításkor, ugyanis egyezetniük kell a hatósággal. Sajnos, nem mindenki kér engedélyt.

Olvasóink írták

 • 10. Iza3 2008. december 09. 12:14
  „"Jó a buli, fogy a gumi.....!" :)”
 • 9. gyarmati_nő 2008. december 09. 11:36
  „És röheJ.
  Csak ha nagyon akarom, akkor röheLY.”
 • 8. Iza3 2008. december 09. 10:31
  „ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
  ........szerintem, muszáj.........:)”
 • 7. egal 2008. december 09. 10:27
  „meg muszály???”
 • 6. Iza3 2008. december 09. 10:12
  „...bocs....közröhely :)”
 • 5. Iza3 2008. december 09. 10:11
  „Közröhej tárgya lett a fenn említett belvárosi társasház.
  Gratula az ötletgazda lakóknak......
  Jó, jó, persze, -a pénz, a pénz...!!!!
  De inkább hagyták volna úgy, ahogy volt.”
 • 4. joy 2008. december 09. 10:10
  „Ocsmányul néz ki!
  A városnak nem szabadbna megengedni, hogy összertondítsák!
  A veszélyes épületekhez adjon vissza nem térítendő támogatást+hitelt a fölújításokhoz, és keressen olyan konstrukciót a korszerűsítésekhez, mint a paneleknél!”
 • 3. hawaiiklub 2008. december 09. 09:11
  „így van... pl. a közelmúltban egy Oskola utcai ház felújításakor szerezni kellett egy szakértői véleményt a ház színéről. 70 ezer forint. Enélkül nem adtak volna engedélyt a felújításra. Nem igazán örültek a lakók az extra költségnek. De hogy nézne ki a Belváros ha bármelyik házat ötletszerűen lehetne festegetni, akármilyen ocsmány színre...?”
 • 2. gyarmati_nő 2008. december 08. 20:02
  „gratulálok az ötletgazdáknak és a felújítóknak, így sokkal-sokkal "esztétikusabb"...”
 • 1. tony64 2008. december 08. 17:22
  „Nagyon helyesnek tartom, hogy a belváros területén korlátozzák , illetve egyeztetésre kötelezik a magántulajdonú lakások tulajdonosait a homlokzati festékszín kiválasztására. Legalább így nem kerül be a városképbe egy rikító sárga, vagy kellemetlenül világító zöld homlokzat.
  Így lehet csak igazán szép, és egységes városarculatot létrehozni.
  Értetlenül állok a jelen cikkben leírt épület megoldása előtt...A belvárost Szegeden mindig a TIsza Lajos gyűrűn belül eső szakaszokra értik. Az említett épület is erre a részre tartozik, így nem értem, hogy a cikkben leírt városképi szabályok erre az épületre miért nem érvényesültek.
  MIért nem állították az épület aljának befestését megrendelő céget a döntés elé, hogy amennyiben módosítaná a homlokzat színét, akkor az egész épületre kiterjedő felújítást végezzen, vagy inkább hozzá se nyúljon az épülethez?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyitotta kapuit a szeretetsátor

Szeged - A diabéteszes gyerekek töltötték meg szeretettel idén először a Délmagyarország, a Szeged… Tovább olvasom