Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

''Ha sánta lennék, akkor is elmennék szavazni''

Elmegy-e szavazni a második fordulóban? – kérdeztük szegediektől. Arra is kíváncsiak voltunk, mennyire ismerik a magyar választási rendszert, tudják-e, miről döntenek jövő vasárnap. Szegeden a 2. választókerületben rendeznek második fordulót az országgyűlési választásokon.
Tóth Kálmánt és feleségét semmi sem tarthatja vissza a szavazástól Fotó: Karnok Csaba
A magyar választási rendszer bonyolult – mondják egybehangzóan politológusok és választópolgárok. De hogy mennyire az, ezt szegediekkel beszélgetve próbáltuk kideríteni. Kezdetnek nem kérdeztünk nehezet, csupán annyit: elmegy-e a második fordulóban szavazni. Mivel második forduló Szegeden csak a 2-es választókerületben lesz, az ehhez tartozó városrészben kezdtük a kérdezősködést.

– Még ha addigra sánta lennék, akkor is elmennék – válaszol Tóth Kálmánné, akit férjével éppen kerti munka közben találunk. Az asszony szerint ha nagyobb lett volna a részvétel április 9-én, akkor nem kellene megint voksolni. De érvényes volt a szavazás – ellenkezünk. Igen ám, de ha többen elmennek, valamelyik jelölt felé billent volna a mérleg! – érvel. Tóth Kálmánné azt jól tudja, hogy az első fordulóban a győzelemhez az érvényes szavazatok több mint felét meg kell kapnia valamelyik jelöltnek, de hogy a másodikban mi a szabály, arra nem tud válaszolni. „Van még idő utánanézni"– véli.

Egy mandátumról döntenek

A második forduló az egyéni választókerületben akkor érvényes és eredményes, ha a szavazásra jogosult választópolgárok több mint egynegyede szavaz, és nincs szavazategyenlőség az első két helyen. Szegeden a 2-es választókerületben április 9-én a következő három jelölt kapta a legtöbb szavazatot: Sándor Klára (SZDSZ–MSZP) 45,95 %-ot, Balogh László (Fidesz–KDNP) 45,89%-ot, Ványai Éva (MDF) 5,1 %-ot. A második fordulóban, április 23-án rájuk lehet szavazni, a mandátumot a legtöbb szavazatot kapott jelölt nyeri.  
Fotózás közben még megjegyzi: reméli, hogy április 23-án nem lesznek lusták az emberek szavazni, mire a férje leinti: „Nem hangoskép lesz, asszony!"

A következő kiszemelt interjúalany – egy középkorú nő – cseppet sem közlékeny. Négyszer kérdezzük, hogy szavaz-e. Háromszor azt válaszolja, hogy most nagyon siet, negyedszerre meg: majd meglátjuk. Hasonló korú asszonyt szólítunk meg a Boldogasszony sugárúton. Ha kap értesítést, elmegy voksolni. Hogy kik a jelöltek, azt nem tudja megmondani, és arra sem tud válaszolni, hány mandátum sorsa dőlt már el Szegeden. Szerinte ugyanis még nincs eredmény. Elmeséli: találkozott már Dávid Ibolyával és Orbán Viktorral is. Utóbbival állítása szerint egy szegedi kocsmában, ahol Orbán megígérte, hogy segít rajta. „Azóta felém sem néz. Egyformák ezek, csak porondra akarnak kerülni, de döntéseket hozni nem képesek. Csipisz az orrukra!"

A nagyállomás környékén sétáló idősebb férfi azt mondja, hogy biztosan elmegy szavazni. – És kik a jelöltek a körzetében? – érdeklődünk, mire kedvesen vállon vereget, és azt mondja: majd elválik! A belvárosban jól öltözött fiatalember válaszol: bár az ő körzetében már eldőlt a verseny, azért azt tudja, hogy a második fordulóban a legtöbb szavazatot kapott jelölt nyeri a mandátumot. Vagy ahogy ő fogalmaz: aki nyer, az nyer – és kész.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Közgarázd-ászok okosan gazdálkodtak

Harmadik helyezést ért el a szegedi Kőrösy szakközépiskola négy diákja a Magyar Nemzeti Bank… Tovább olvasom