Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Háborús repülőtéri lövedékek

Második világháborús lövedékeket találtak tegnap a szegedi repülőtér építése közben a munkások. A tűzszerészek kora délutántól közel hatvan darab lőszerre bukkantak és lapzártánkkor is dolgoztak. A munkálatok után a felszínre hozott lőszereket a fővárosba szállítják, ahol megsemmisítik azokat.
Szovjet gépágyúlőszerek – rozsdásan, földesen. Fotó: Gyenes Kálmán
Mintegy húsz darab erősen rozsdás, a második világháborúból származó lőszert emelt ki tegnap reggel egy munkagép a szegedi repülőtéren zajló építkezésen.

Az egyes hangár mögött lakókonténerek felállítását tervezik. Az építési munkálatokkal megbízott cég árokásó gépe forgatta ki a földből az egyenként körülbelül húsz centi hosszú, két centiméter átmérőjű lőszereket. A veszélyes „anyagot" a kivitelező cég igazgatója, Vedrédi Sándor találta meg markológépével. – Éreztem, hogy valami vastörmelékbe akadt a kanál. Már a vezetőfülkéből láttam a lőszereket, de nem tartottam attól, hogy felrobbannak – mondta Vedrédi Sándor, aki nemcsak a markolót szereti irányítani, saját kezével szedte össze a földből kiforgatott töltényhüvelyeket is. Mivel az árok mélyén további lőszerekre bukkantak, a munkálatokat azonnal felfüggesztették. A rendőrség – miután körülkerítette a lövedékeket és őrzésükkel a szegedi városőrséget bízta meg – a honvédségi tűzszerészeket értesítette, akik kora délutánra érkeztek a helyszínre.

Zsolnay Gábor főtörzsőrmester elmondta, délután 4 óráig közel hatvan darab szovjet gyártmányú gépágyú lőszert sikerült begyűjteniük – fele éles lövedék volt. A főtörzsőrmester véleménye szerint a második világháborúban légvédelmi célokra használt lövegek igen érzékenyek: könnyen következhetett volna be robbanás. A tűzszerészek tegnap délután alaposan átvizsgálták a hangár környéket: a föld mélyéről folyamatosan kerültek elő a háborús lövedékek. A munkálatok után – amik lapzártánkkor is tartottak – a felszínre hozott lőszereket a fővárosba szállítják, ahol megsemmisítik azokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táblától tábláig csupán egy óra és tizenöt perc Budapest

Mennyi idő alatt lehet Szegedről Budapestre eljutni és onnan visszajönni hétköznap az autósztrádán?… Tovább olvasom