Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Hagyományok, újítások, csemegék

A langalló mostanság is úgy készül, mint évek százával ezelőtt, ám az aranyszalagos lángos annyira különbözik elődjétől, a közönséges krumplis lángostól, hogy kitalálója levédette. A legtöbb karácsonyi ínyencségben vagy elkészítési módjában mutatkozik egy csöpp innováció.
Szeged, Dóm tér. A karácsony előtti hangulathoz ünnepi ételek sora dukál, például langalló. Fotó: Karnok Csaba
Langallót is, lángost is készít Kuti Mihályné a Dóm téren. Mi a különbség a kettő között? – Más-más tésztából készülnek.

Titkos recept alapján

A langalló tésztája a kenyéréhez hasonlít, de van benne egy újítás, ami
titok – árulja el Kuti Mihályné. A titkot persze nem mondja el, azt viszont, hogy a langalló tetejére füstölt húsos szalonna, hagyma, sajt kerül, magunk is láthatjuk. S csodás illatok alapján – már a tér túloldalán is érezzük. Haladjunk tovább, cél az aranyszalagos lángos! – Tésztája szélén világos szalag képződik, akár a farsangi fánkén, ebből lett az „aranyszalagos" elnevezés. Olyan nagy sikert aratott, hogy muszáj volt levédetni – beszéli az ötletgazda. Úgyhogy aki ma Magyarországon aranyszalagos lángost árusít, csak Kuti Mihályné lehet. És az is új benne, őséhez, a közönséges krumplis lángoshoz képest, hogy Kutiné elképzelt egy ízt, s addig kísérletezett, amíg elő nem állította.

Föltámadt haló poraiból

Közben az öntöttvas kemence kéménye vidáman pipál. Eredetije vályogból készül; a Kuti családnál van is ilyen a háznál. Nem ugyan a régi, az már tudj' isten, mikor megsemmisült: néhány éve újat készíttettek, régi leírások alapján.

Maga a langalló, mint népi étel, alig öt-hat éve éledt föl haló poraiból. Határozottan kár lett volna, ha nem támadt volna föl!

Továbbmegyünk – amott kürtőskalács forog nyárson. A nyársakat – melyekre henger alakú faforma húzva, erre göngyölítve sül a nyers tészta – azonban áram pörgeti. Az innováció itt a parázs és az áram kombinációja – részint sokat lehet előállítani a termékből, részint olyat, ami őrzi magában a hagyományos, kissé füstös ízt. Finom is a kürtős kalács, és sorban állni sem kell érte. Üdvözlendő kezdeményezés!

Haltepertő és süllő

Haladjunk tovább a Széchenyi térre. Hol tűnik föl bármilyen újítás? Egy helyen hirtelenjében azt hisszük, halfesztiválon vagyunk, haltepertő, süllő is kapható, aztán rájövünk: itt a hal az innováció. Lehőcz József mondja is: sok év óta árusít a karácsonyi vásáron, de most határozta el először, hal is lesz.

– Sőt gyerekeknek forralt bor is, én találtam ki, a szükség vitt rá – mondja.
– Gyereknek forralt bor? – kérdezzük csodálkozva.
– Már úgy forralt bor, ahogy a kölyökpezsgő pezsgő – mondja nevetve. –
A fűszerezés, mint a forralt boré, a folyadék azonban almalé. Kénytelen voltam valamit kitalálni, már a vásár első napján. Mert a szülők itt forralt boroztak, a gyerekek meg sírtak-toporzékoltak, hogy ők is olyat akarnak, mint az anyu-apu.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bőr alatti jeladó már a jelen

Egyre népszerűbb eljárás a háziállatok chipes azonosítóval való ellátása, de szakemberek szerint még… Tovább olvasom