Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Haiti árvát fogadna örökbe a szegedi mentős

Szeged - Nem sikerült örökbe fogadnia a legismertebb magyar mentősként számon tartott, szegedi születésű Siklósi Gábornak azt az árván maradt másfél éves kisfiút, akit a földrengés sújtotta Haitin ismert meg. A magyar hatóságok nem engedélyezik az adoptálást – Siklósi tíz napot dolgozott ott a Baptista Szeretetszolgálat csapatában.
Szeretett volna örökbe fogadni egy árván maradt másfél éves kisfiút, de mint kiderült, ezt nem engedélyezik a hatóságok a szegedi születésű ismert mentősnek, Siklósi Gábornak, aki nemrég tért vissza a földrengés sújtotta Haitiről. Két évvel ezelőtt lett az ország legismertebb mentőse; mint megírtuk, akkor egy kollégájával együtt, szolgálati időn kívül motorral száguldott egy szívleállás miatt rosszul lett kislányhoz, mert nem volt szabad mentőautó, és sikerült is megmentenie a kicsi életét. Emiatt később több díjat, elismerést kapott, showműsorok vendége volt, és a Jóban Rosszban című kórházsorozatban is szerepet kapott mint mentős – jelenleg egy motoros mentőszolgálat vezetője.

Siklósi Gábor tíz napot dolgozott Haitin. Fotó: Dobrik Rezső
Siklósi Gábor tíz napot dolgozott Haitin.
Fotó: Dobrik Rezső

A 29 esztendős Siklósi Gábor a Baptista Szeretetszolgálat kötelékében, tíz napon át dolgozott a katasztrófa sújtotta országban. Mint lapunknak elmondta, borzalmas körülmények között, egy félig romba dőlt kórházban látta el a sérülteket, közöttük volt az a másfél éves kisfiú is, akit többszörös kartöréssel hoztak be, szüleit pedig elvesztette, és még a nevét sem tudta senki. Miután családjával megbeszélte, szerette volna őt hazahozni és örökbe fogadni, sőt más árváknak is szeretett volna segíteni, hogy új családot találjanak Magyarországon – időközben azonban kiderült, hogy a magyar hatóságok ezt nem engedélyezik.

Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. Otaku 2010. február 05. 09:10
  „1789-ben Haiti volt a legfejlettebb francia külbirtok, ,,a Karib-tenger ékköve, a világ leggazdagabb gyarmata" (Bernard Diederich), amelynek a prosperitását mi sem jellemzi jobban, mint hogy külkereskedelmi forgalma meghaladta az Egyesült Államokét.
  Mi történik egy virágzó földművelő gazdasággal, ha néger forradalmárok lemészárolják vagy elüldözik a fehér földbirtokosokat, elpusztítják az ültetvényeket és az állatállományt, ily módon téve nemzeti örökséggé a hanyatlást, a pusztítást, az öldöklést és a káoszt?

  Ma az országban nem létezik rentábilis kereskedelmi vállalkozás. Haiti egy nyomorúságosan szegény nemzet, egy egész országnyi szegénynegyed. Az erdőket kiirtották, csupán az ország területének alig 2 százalékán léteznek még. A lakosság milliói a lecsupaszított völgyek esőtől erodált földjein termesztett növények termesztéséből vegetálnak, a tehetősebbek disznókat nevelnek parányi földjeiken.

  A Föld első független néger állama több mint két évszázad óta szabadon sáfárkodhatott a saját sorsával. Az eredmény magáért beszél...”
 • 60. Otaku 2010. február 05. 09:07
  „Ezek a drága baptisták... http://bit.ly/dmIj49

  Ugye nem kell sok képzelőerő, hogy kitaláljuk, milyen "jobb" élet szokta várni egy "civilizált" országba illegálisan kerülő harmadik világbeli gyermekeket...”
 • 59. Csecs 2010. február 04. 20:18
  „Inkább celeb, maradjunk annyiban. Csak annyi a különbség, hogy Benkő például felvállalja a türhőségét, ez meg nem.”
 • 58. CID 2010. február 04. 19:50
  „57. Flexi : milyen mentős, lassan már inkább celeb :)”
 • 57. flexsnake 2010. február 04. 15:22
  „56. nem gyerekről hanem egy mentősről van szó, valamit benéztél :D”
 • 56. Stevvve 2010. február 04. 14:47
  „a sok primitív hozzászólónak: gyerekről van szó.

  Mit számít az, h magyar v. nem magyar???

  Szomorú, h ilyen emberek élnek köztünk, mint ti...”
 • 55. IVY 2010. február 04. 14:42
  „Gabikám.
  Helyes fiú vagy! Egy magyar lány sem akar neked gyereket szülni?!!!
  Mit akarsz a ....., teee?!!!!!!”
 • 54. AN 2010. február 04. 09:35
  „#51, Ányez, hát én is erről beszélek! Miért nem lehet megfosztani egy embert(?) a szülői jogától, aki nyilvánvalóan nem törődik a gyerekével, és nem törekszik arra, hogy magához vehesse.
  Mert az az "anya", aki egy évben egyszer felhívja az intézetet és megkérdezi, hogy mi van a gyerekével, de közben nem keres munkát, börtönből-börtönbe megy, vagy csak úgy éli a világát egyik pasitól a másikhoz csapódva, azt én nem nevezném szülőnek.”
 • 53. Csecs 2010. február 04. 09:30
  „SChwartz Gabi, mutass jó példát a testvéreid előtt. Fogadj örökbe egy gázai palesztin árvát. Csak ne neveld notórius hazudozónak, neadjisten homokosnak!”
 • 52. Framboise 2010. február 04. 09:30
  „Nem értem, a cikk miért nem részletezi a okokat, amiért nem lehet örökbefogadni egy kis árvát. Én is megtenném pedig. Magyarországon még az itteni babákat is borzasztó nehéz, pedig a babák érdeke is, hogy minél előbb legyenek szülei. Ilyen romba dől országból pedig hatalmas lehetőség lenne a kisgyerekeknek, ha pl. itthon nevelhetné fel valaki, szeretetben, normális körülmények között. Ha valaki megtudja, hogy mégis lehet engem érdekelne!!!”
 • 51. Ányez 2010. február 04. 09:11
  „Ma Magyarországon csak úgy nem lehet gyereket örökbe fogadni. Ha egy gyerekét elhagyó anya a kicsinek éveken keresztül évi egy képeslapot küld, akkor őt már nem engedik örökbe adni, és az intézetben nő fel. A várólisták baromi hosszúak, egy-egy pár átlag 3-4 év alatt jut gyerekhez. És igen, ennek ellenére mégis nagyon sokan nevelkednek állami gondozásban. Hol itt a logika és a humanitás?”
 • 50. andica 2010. február 04. 08:52
  „Siklósi Gábor a munkája közben megismert, másfél éves kisfiút szeretné örökbe fogadni, neki szeretne segíteni.
  Szerintem mindenkinek szíve joga eldönteni - a saját lelkiismeretén, értékítéletén, anyagi lehetőségein múlik - hogy segít-e valakin, hogy kin és hogyan.
  Könnyű másnak osztani az észt, hogy kit, meg hogyan fogadjon örökbe! Mindenki a "saját háza táján" nézzen körül, aztán kritizáljon negatívan másokat!
  Nem tudom miért nem engedélyezték a hatóságok ezt az örökbefogadást, arról nem szól a cikk, de ha elhárítható az akadály, remélem, hogy mégis sikerülni fog!”
 • 49. Kövecske 2010. február 04. 08:45
  „Nagyon minimális azon gyerekek száma akit örökbe lehet Magyarországon fogadni (MAGYAR JOGREND) A szülő beadja a nevelőotthonba, de nem mond le róla.így a gyerekek nagyobb többsége csak nevelőszülőnek adható ki, és bármikor "igényt" tarthat rá a szülő._Ráadásul ezek nagy része a kisebbséghez tartozik. Én is inkább egy Haiti árvát fogadnék örökbe, az Ő szülei biztos nem verik rám az ajtót,nem zsarolnak, és a gyerek sem keresi állandóan a szüleit. Kedves kiabálók,gyertek már ki a való világba és ne a meleg szobából legyetek nagyon okosak.

  FLEXI: Sajnos nem mindenki tud gyereket csinálni..... :-(((((”
 • 48. AN 2010. február 04. 08:27
  „Amit a magyar hatóságok ezen a téren csinálnak, az szégyen. Évekig dobálják a gyerekeket egyik helyről a másikra, mert a lehetetlen törvények miatt a vérszerinti szülő szinte bármit megtehet a gyerekével. És ezt mindenki hagyja.
  Ez már meg sem lepett.”
 • 47. bigroy 2010. február 04. 07:06
  „19.-nek válaszul
  Kis barátom szegedi vagyok az őseim már több mint 100 éve is itt éltek..azaz tudom mit adtak anno szeged felújitására!
  Azóta mi mindenkinek adakozunk még olyan országnak is amely azóta csak gyűlölködik velünk magyarokkal szemben!
  Elég sok olyan éhező gyerek van itthon is amelyik nagyon ritkán tud rendesen jól lakni....előbb az ő sorsukat kellene rendbe tenni aztán máris lehet hozni a külföldi árvákat”
 • 46. zsazsanéne 2010. február 04. 06:29
  „Mi is kaptunk segitséget 56-ban is Svájctól,az iskolában vagy negyedkilós csokit kaptunk,olyat amilyet addig a szemünkkel sem láttunk,nemhogy ettünk volna.A nagypapám meg finom fekete télikabátot kapott a segélyszállitmányból.Tehát rajtunk is segitettek,valaha.”
 • 45. asztenoszsz 2010. február 04. 06:09
  „moderálva off”
 • 44. bambinaXX 2010. február 04. 05:44
  „43! csatlakozom. és értetlenkedek. Nem tökmindegy milyen a származása??! Gábornak és a kicsinek egyaránt. Vajon a beszólók közül hány fogadott örökbe magyar árvát?
  Kimenthetett volna onnan egy kicsit, aki árva maradt. nevét sem tudják. ?????”
 • 43. smalltown 2010. február 04. 01:35
  „Hat Siklosi Gabor Haitirol szeretett volna gyereket orokbefogadni - engettessek mar meg neki, hogy ezt eldontse -es ne a dm forumozok tudjak jobban! Ok majd orokbefogadnak azt, akik akarnak. (ja)
  Flex: szerintem SG tudja, hogy lehet gyereket is csinalni, csak lehet azt is tudja, amit te ugy latszik nem.
  Hogy nem feltetlen az szamit, ki csinalja meg a gyereket. S ahol tragedia vagy akarmilyen ok miatt arvan marad egy gyerek, ott csak koszonet jar azoknak, akik magukhoz veszik oket. Ha magyar, ha haiti, ha palesztin, ha zsido, ha fekete, ha roman.......”
 • 42. Pinaman 2010. február 03. 23:59
  „moderálva”
61 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabályosan autózott a Kárászon

Nem sértette meg a KRESZ szabályait az az autós, aki január közepén behajtott személyautójával a szegedi Kárász utcába. Tovább olvasom