Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Hajköltemények fél óra alatt

Szegeden rendezték meg tegnap az országos fodrász- és kozmetikusversenyt. A szakma legjobbjainak összecsapásán a moszkvai világversenyre való kijutás volt a tét.
Fotó: Gyenes Kálmán
Hajszárítók zúgása és hajlakkok illata lengte be tegnap a Tápai Antal Szakközép és Szakiskola auláját, ahol a magyar fodrászok és kozmetikusok legjobbjai mérkőztek meg egymással. Több mint száz szakember vett részt a Magyar Fodrász és Kozmetikus Egyesület országos bajnokságán, amelynek a szakmai elismerést jelentő trófeákon kívül még egy fontos tétje volt: itt dőlt el, kik utazhatnak a moszkvai világbajnokságra.

A kötéllel körülkerített, tükrös asztalokkal telepakolt páston egymást követték a különféle versenyszámok. Itt ugyanúgy megmérkőztek egymással a tanulók, mint a mesterfodrászok, a sminkesek és kozmetikusok. Készültek a kontyok és sminkek, estélyi és nappali frizurák. Minthogy a művészi kivitelezésen volt a hangsúly, a legtöbb versenyszámban különleges, extrém, ám utcai viseletre egyáltalán nem alkalmas munkák készültek. Aki tehát a legújabb smink- vagy frizuradivatot akarta ellesni, annak csalódnia kellett.

A szakmabeliek viszont minden versenyen rengeteget tanulnak egymástól. – Nem véletlenül szoktuk azt mondani mindenkinek, hogy miután elkészült a munkájával, sétáljon körbe, nézze meg, hogyan oldották meg ugyanazt a feladatot mások – mondta Hajas László mesterfodrász, a Magyar Fodrász és Kozmetikus Egyesület elnöke.

Hazánk egyik legismertebb hajszobrásza – aki pályája kezdetén maga is 30-40 versenyen vett részt – úgy véli, fontosak ezek a megmérettetések, és nem csak azért, hogy fel lehessen mérni, ki hol áll a szakmában. A felkészülés alatt türelmet és szakmai alázatot lehet tanulni – magyarázta Hajas László.

Hogy micsoda megszállottság kell a versenyzéshez, jól példázza a szegedi mesterfodrász, Kormány Imréné Eta példája, aki előző éjjel fél 3-ig festette modellje haját. És persze, mint a legtöbb versenyző, ő is hónapokat készült erre az eseményre. Napi munkája végeztével még órákig fésülte újra és újra ugyanazt a frizurát, hiszen a páston már nem lehet hibázni. Kormány Imréné klasszikus és menyasszonyi konty készítésben indult. Ezekben a kategóriákban többszörös magyar bajnok. Előbbire 30, utóbbira 40 perce van a versenyen. Ez pedig azt jelenti: minden mozdulatnak begyakoroltnak kell lenni – különben nem készül el a frizura.

Csányi György négy éve verhetetlen Magyarországon. A 23 éves szegedi mesterfodrász nappali és estélyi frizura kategóriában versenyzett. Tegnap, miután nappali frizuráját megfésülte, ugyanabból a hajból harmincöt perc alatt – némi póthaj és díszítés segítségével – igazi műalkotást varázsolt modellje fejére.

Ezeken a versenyeken a modellek nem csupán élő bemutatóbabák. Fontos, hogy tökéletes legyen alakjuk, sminkjük, frizurájuk, ruhájuk és tartásuk is, hiszen a zsűri mindig az összhatást értékeli. Egy gyakorlott „fej" ráadásul sokat tud segíteni a versenyzőnek, aki ilyenkor szinte csak arra koncentrál: beleférjen a versenyidőbe. A modellnek ezért tudnia kell, hogyan kell mutatnia a végeredménynek, hogy közbe tudjon szólni, ha valami nem olyan, mint kellene. És persze a legfontosabb: mosolyogva kell viselnie, hogy ilyenkor bizony nem a legkíméletesebb módon készül el a frizurája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Médiabál lesz Szegeden

Médiabált rendeznek jövő héten szombaton Szegeden. Évek óta nem volt a Csongrád megyei sajtó… Tovább olvasom