Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Hajlék nélkül a szegedi rockerek

Fél éve talált új helyet a szegedi rock klubnak az önkormányzat – ahová azóta sem tudtak beköltözni. A műemléképület pincéje felújításra szorul, amihez a pénz, a terv és a kivitelező is megvan, a renoválás mégsem kezdődött el. Az ÁNTSZ engedélye hiányzik, ami valójában megvan. Vagy mégse?
Szurdi Zsolt azt mondja, a bürokrácia falaiba ütköztek az új klubhelyiség felújításakor. Fotó: Frank Yvette
Még április elején kellett elhagynia az egykori Juhász Gyula Művelődési Központot a közel húsz évig ott működő Szeged Városi Rock Klubnak, az épületet ugyanis eladták. Az önkormányzat két hónappal később talált helyet a „hajléktalan" rockzenészeknek: a szomszédos Bartók Béla Művelődési Központ pincerendszerét nézték ki a célra.

A nagyjából kétszáz négyzetméteres helyiség azonban felújításra szorult, és semmiféle közmű nem működött benne. A május végi városi határozat óta a helyzet mit sem változott: a pince azóta is ugyanolyan állapotban van, noha az önkormányzat ötmilliós támogatást is biztosított a renoválásra. Ez a keret azóta is érintetlen.

– A jellegzetes magyar bürokrácia miatt nem tudtunk nekiállni eddig a felújításnak, pedig a renoválási tervek és a kivitelező is megvan már egy ideje. A folyamat az építési tervek engedélyeztetése során állt le. Nem tudjuk, mikor kezdhető el a munka, és így azt sem, mikorra fejeződik be – beszélt Szurdi Zsolt klubvezető. Hozzátette: az épület műemléki védettsége miatt illetékes Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szegedi irodája másfél hónapja kapta meg tőlük a szükséges iratokat – azóta ülnek rajta.

– A szakhatósági engedélyekre várunk, amiket mi küldtünk szét és gyűjtünk össze. Műemléki szempontból nincs akadálya a felújítás megkezdésének. Az ÁNTSZ viszont közegészségügyi szempontból nem találta megfelelőnek a tervet, ezért azt át kell dolgozni – mondta Széphegyi László, a regionális iroda vezetője.

– Nincs közegészségügyi akadálya, hogy elkezdjék a pincerendszer felújítását. Kisebb változtatásokra volt szükség a tervekben, ezt a kérelmezők megtették, mi pedig megadtuk az engedélyt – mondta el Kiss Edit, megbízott városi tiszti főorvos.

Erről azonban a felújítási folyamat egyik szereplője sem tud. Az engedélyeztetési procedúrában és a felújítási tervek elkészítésében segítséget nyújtó városházi ügyintéző legutolsó információja az ÁNTSZ két héttel ezelőtti elutasító nyilatkozata. Legutóbb egy hete tárgyaltak a tisztiorvosi szolgálattal, amikor is szóban megegyeztek – ennek azonban írásos nyoma azóta sincs. Ha megérkezne végre hozzájuk és a műemlék-felügyelethez az írásos engedély, valószínűleg azonnal munkához láthatna a kivitelező. A renoválással egyébként egy-másfél hónap alatt végeznének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vállalkoznának a szakorvosok

A háziorvosokhoz és a fogorvosokhoz hasonlóan egyéni vállalkozóként vagy társas vállalkozás… Tovább olvasom