Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Hajléktalanok: nincs ingyen védőoltás

Budapesten egy mobilszolgáltató cég finanszírozza a hajléktalanok védőoltásait. A szegedi Humán Szolgáltató Központ nem rendelkezik ilyen nagylelkű támogatóval, így nincs is ingyenes védőoltás.
A budapesti Módszertani Szociális Központ Hajléktalan Háziorvosi Szolgálata ingyenes hepatitis, tüdőgyulladás és influenza elleni védőoltást biztosít a fővárosi hajléktalanoknak. Fontos a megelőzés, hiszen ezek az emberek sokkal könnyebben elkaphatják és átadhatják egymásnak a különböző fertőző betegségeket. A pesti akciót egy mobilszolgáltató cég adományaiból finanszírozzák.

A szegedi humán szolgáltató központot nem támogatja ilyen nagylelkű mecénás, pedig a védőoltásokra itt is szükség lenne. – A szegedi hajléktalanok csak az influenza elleni védőoltást kaphatják ingyen, a többiért térítési díjat kellene fizetniük. Az Indóház téri rendelőnkben tízéves fennállása óta közel 1200 hajléktalant regisztráltunk. 2006-ban közel százan éltek a lehetőséggel, hogy felvegyék az influenza elleni védőoltást – tájékoztat dr. Szentandrási Edit, a szegedi hajléktalan háziorvosi rendelő orvosa – Ezek az emberek a társadalom perifériáján élnek, nincs jövedelmük, hajlékuk. A többi védőoltás ára – összetett oltás esetén több ezer forint – a hajléktalan emberek számára megfizethetetlen költséget jelentene, de ezek térítési díját a rendelő sem tudja átvállalni – mondja a doktornő.

A téli krízis időszaka előtt az önkormányzat népjóléti és szociális irodája a szegedi egészségügyi intézmények, a rendőrség, a polgárőrség, a karitatív szervezetek, a humán szolgáltató központ képviselőivel megbeszélést tart. Az influenza elleni védőoltáson kívül egyéb oltások ingyenessé tételére financiális okokból továbbra sem lesz módjuk.

B. B. A.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra Oscar-díjas lehet Szeged szülötte

A szegedi születésű, Los Angelesben élő Zsigmond Vilmost negyedik alkalommal jelölték Oscar-díjra. A… Tovább olvasom