Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Hajléktalanokkal él együtt a drámaíró

Szeged - A Bajai úti hajléktalanszállón lakik Anatole Hongrois, polgári nevén Farkas Antal. Rengeteg verset, drámát, regényt írt már, az irodalmat választotta a család helyett. Lyonban és Hamburgban van lakása. Azt mondta, külföldön elismerik a művészetét.
Kilencéves korában irodalmi versenyt nyert, ezután kezdett az írással foglalkozni a szegedi Anatole Hongrois, alias Farkas Antal, aki most a Bajai úti átmeneti szállón húzza meg magát. Első drámáját 13 évesen írta, Jean király címmel. 17 évesen Németországba költözött, ekkor már 3 regénye volt. Itt folytatta tanulmányait, mert – ahogy mondta – „Szegeden nagy volt a kultúra cenzúrája". Természetgyógyászatot tanult.

– Jugoszláviában 3 díjat is kaptam, de az akkori magyarországi politikai rendszer és a bíróság elvette tőlem a pénzt és a díjakat is – mesélte. 1978 körül letartóztatták a rendszert kritizáló írásai miatt, majd 1982-ben ismét külföldre ment. Egy év múlva visszajött Szegedre. 1984-ben már körülbelül 30 könyve volt.

Anatole Hongrois a kéziratait rendezgeti. Fotó: Segesvári Csaba
Anatole Hongrois a kéziratait rendezgeti.
Fotó: Segesvári Csaba

– 2003-ban a tévében egy könyvajánlóban bemutatták a Szegedi cigány élet című regényemet. Az interneten pár nap alatt több mint 600-an nézték meg. Van egy másik regényem is, ami Szegedről szól, annak Sorscsapás a címe – sorolta műveit. Ekkorra több mint 300 verset írt. – Trianoni sóhaj című versemet több mint 2 millióan látták már a neten – dicsekedett. Milánóba, majd Lyonba költözött, itt írt négy operettet. Zenélni az édesapjától tanult.

Levél Habsburg Ottótól

Az egyik könyve a kiskunhalasi csipkéről szól. A történetben említést tesz a Habsburg családról is, ezért elküldte Habsburg Ottónak a művet. A válaszlevélben ez állt: „Úgy a magam, mint György fiam nevében is hálásan köszönöm, hogy nemrég megjelent könyvének egy példányát megküldte nekünk. Szívből gratulálok az Illancsi asszony című új munkájához, és kívánom, hogy irodalmi munkáját a jövőben is elismerés és siker kísérje, hiszen sokak okulására, örömére szolgálnak írásai. Meleg üdvözlettel: Habsburg Ottó." A magyarul írt levelet idén március 18-án Pöckingben adták postára.

– Hamburgban könyvkiadásba kezdtem, most négy művem nyomdában van. A Bavaria filmstúdió kért tőlem anyagot, remélem, megtetszik nekik az egyik művem – magyarázta. Hihetetlennek tűntek a történetei. Elmondta: nem érti, Szegeden miért nem fogadják szívesen, amikor külföldön elismerik a művészetét. – A magyarországi színházigazgatók mindenhol arra panaszkodtak, hogy nincs pénzük, ezért nem játsszák a műveimet – mondta, miért nem találja meg a számítását itthon. Állítása szerint jelenleg két művét fordítják Madridban lengyelre, mert Lengyelországban is ki akarják adni azokat. Hozzátette: Hamburgban annyira szeretik a műveit, hogy mindegyiket lefordították. Ott érték a neve, itthon nem ismerik.

– Azért lettem Anatole Hongrois, mert úgy gondoltam, ha a franciáknak van egy Anatole France nevű írójuk, egy Francia Antaljuk, akkor én miért ne lehetnék Magyar Antal – magyarázta a választást. Családja van is, meg nincs is. Két fia az anyjukkal él Szegeden. Rendszeresen találkoznak, azt mondta, amit tud, megad nekik. Az 58 éves férfi szerint a család és az írás nem összeegyeztethető, ő inkább az irodalmat választotta. A legtöbb nő nem érti a művészetét.

Most Stuart Máriáról, Napóleonról és Hitlerről ír egy könyvet – a jegyzetek nála voltak a beszélgetés alatt is. Egy másik regényben pedig a csernobili katasztrófát dolgozza fel „James Bond-formában". Anatole Hongrois másfél hónapja van Szegeden, de még nem tudja, meddig marad. Ez attól függ, kap-e az önkormányzattól egy lakást, mert szerinte járna neki, annyit adott a városnak, hogy ezzel meghálálhatnák a sok szépet, amit írt.

– A következő könyv, amit írni akarok, egy átmeneti szállón játszódna, ezért is jó, hogy most megtapasztalom, milyen ez. A hajléktalanok között van könyvelő, tanár, építész, mérnök. Rengeteget jegyzetelek, jó alapanyag lesz.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. x 2012. november 24. 15:10
  „http://www.delmagyar.hu/forum/mi_lesz_vele_hajlektalanok_nappali_melegedoje_es_szocialisan_raszorulok_etkezesi_helye/26/2004153/?action=kifejt”
 • 23. x 2012. augusztus 30. 11:11
  „Lásd még:
  http://www.delmagyar.hu/forum/anatole_hongrois/26/2002107/?action=kifejt
  és
  http://www.kisalfold.hu/forum/anatole_hongrois_uldozese_magyarorszagon_/1000045/2004065/?action=kifejt”
 • 22. steko85 2009. december 12. 21:20
  „Miért kell neki lakás, ha regényei anyagait a hajléktalan szállón gyüjti? De tulajdonképpen csak bedölt neki a kezdö újságiró, aki hirt csinált a nem hirböl. A szakmát még mindkettöjüknek tanulniuk kell. Bár a semmiröl oldalakat irni, az is müvészet, de kinek kell? Mindenesetre se német, se francia irodalmi körökben még nem hallottak semmit sem a magyar úrról!”
 • 21. csakhogy 2009. december 08. 08:32
  „Miért van szüksége hajléktalan szállón élni? Más elől elvenni a támogatást a lehetőséget, Így olcsóbb. Nem értem miért gondolják a "művészek", hogy nekik több jár mint más civilnek? Nem ismerem a művész urat és a műveit de vagy szándékosan hagyja magát lesüllyedni, vagy csak élősködni akar Szeged népén.
  "Az 58 éves férfi szerint a család és az írás nem összeegyeztethető, ő inkább az irodalmat választotta." Ezért én csak sajnálni tudom, maradt volna ott ahol megbecsülik.”
 • 20. becsei.sandor 2009. december 07. 21:19
  „Illyés Gyula ( van aki e nevet ismeri? ) valahol azt írta: ...a magyarok nemszeretnek olvasni, akkor már imkább
  írnak. Ez a komment a 20 dik igazolás Illyés véleményének megerősítésére.”
 • 19. Rosmary53 2009. december 07. 15:27
  „Kedves moderátor...nem lehetne ezt a cikket teljes egészében levenni innen? Tényleg blamás ez mindenkinek.Csak remélem, hogy nem szándékos, de ez a cikk inkább árt, mint használ...”
 • 18. Rosmary53 2009. december 07. 15:17
  „16. hozzászólás nkkomuvesn3 2009.12.07. 10:50 Kedves Anatol...kilóg a lóláb...árulkodik a szó, a " nálla".”
 • 17. anatole 2009. december 07. 14:00
  „Gondolom mostmár be is lesz fejezve részemről a folytatás!
  Nézzük csak meg a hozzá szólókat, mit-miről irtak.
  SZÉGYEN, egy művész munkásságát ellenörzitek, ocsároljátok, hitvány módon, pletyi formátumban!
  Nem is ismertek de véleményt mertek irni, megkérdőjelezitek hivatalok, művészek, politikusok stb, tény állásait velem szemben.
  De, valakinek eszébe jutott-e, miért él ez az ember ( a dráma iró )jelen pillanatban ebben a helyzetben, környezetben.
  Tudjátok, ti azok vagytok akik ha látnak egy fekvő embert az útcán, elmentek mellette és mosolyogtok, csak egy megjegyzés tölletek a fekvő fölé, -- A cipőjét rugjátok arébb had keresse ha észhez tér.-- Pedig egy épitész, aki betegen fekszik, kijátszották, elvesztette a családját, mindenét, mig ti részegnek nevezitek és hajléktalannak. Nem érdemes kikérnetek magatoknak mert semmi lehetőségtek sincs erre, hiszen irástok fedezi érzésteket. Mint iró, sok embert ismerek, külföldön is, és ti a roszabb fajtáihoz tartoztok. Amit megjegyeznék még a roma nevezetünek. A Világ Öröksége oklevelet kaptam az egyik művem szépségéért, romákról szól,( a 18 szd-ból ), akkor ők sem értenek a művészetemhez, csak ti. Természetesen sok bizonyiték amit nem szeretek hangoztatni mert nagyképüségre utalna, de egyet ne feledjetek. " Elöször gondolkozzatok s utánna cselekedjetek."
  Anatole Hongrois”
 • 16. nkkomuvesn3 2009. december 07. 10:50
  „Nem értelek benneteket, ...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Nem tudtok olvasni, igazi ba...gatás amit csináltok ezzel az iróval.
  Miért vonjátok kétségbe a tudását, többet tudtok nálla, ....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 15. anatole 2009. december 07. 10:37
  „Ujra megnéztem a cikkeket és válaszolok rá főleg neked AN. Igen, lehet a köteteimet kapni, megrendelni a www.lilli.hu oldalon, de a www.novumverlag is kiadásban lévő műveimet is meg lehet érdeklődni. A MEK oldalakon is fellelhetőek . Köszönöm az udvariasságodat.
  A helyesirásom, hm, nem fogják a könyvek megmutatni, hiszen sok ember beszélni sem tud, mégsem vágjuk ki a nyelvét, mert magyar! ha valaki éveket kint tartozkodik külföldön és évekig nem ir és nem beszél bizony adódnak hibák. Had ne térjek ki a világhirű irókra akiknek helyesirási hibáik orditottak. No meg megszoktam azokat a gépeket ahol NINCSENEK ékezetek mert nem magyar testaturok.
  Rosmary53! Legyél már kicsit udvarias, látszik, mindig az útolsó sorokban vagy, hiszen 53-as vagy. De egy pici ismertető az első OSZTÓ hibákból. Megirta több évvel ezelött, barátja van egy francia városban, fiatal aki 56-ban menekült. Kiszámitva minimum 70-80 éves forma, itt is hazudott. Majd egyik Komlói barátja irta, nem leli az AMATÖRMŰVÉSZEK oldalán az alotásaimat, most is ezt irta más névvel 3 éve. Nem élő személy vagyok. És a többi butaság és lejáratás ami évek óta tart, sőt, még külföldi netetten is irt magyarúl buta vélemyényt. A komlói neten , hülye-bunkó-paraszt és hasonló kifejezések illetik a mondandójait. Tehát, kedves KRITIKÁT akaró irók, el az agyarakkal, ami itt le van irva az a való igazság és az újságiró nem baklövést követett el, csak te, Rosemary53-as, te követted el a hibát, ha a kezedbe veszel egy újságot elötte tanúlj meg helyesen értelmezni s utánna irjál csak ennyit. Hm, ez igen, büszke vagyok egy ujabb magyar alkotóra.
  Anatole Hongrois”
 • 14. AN 2009. december 07. 09:53
  „Ja! És tiszteld a "néped múltját" és jelenét azzal, hogy megtanulsz helyesen írni.”
 • 13. AN 2009. december 07. 09:49
  „Kedves Anatole(?)
  A művészt jellemzi az, ahogyan magáról gondolkodik. A szememben Te nem vagy művész, csak szeretnél az lenni. Majd, ha az egyik operettedet vagy drámádat játszani fogja bármelyik színház Magyarországon, akkor elmegyek, megnézem, és esküszöm, ha a véleményem megváltozik, azt azonnal be is fogom ismerni.
  Addig is, hogy ne legyenek kétségeim, lécccccci!!!! Írd már meg, hogy hol lehet látni vagy olvasni a műveidet.”
 • 12. Rosmary53 2009. december 07. 09:35
  „Már vártam... előbújt a személyisége... a DM meg szépen manipulálja nem csak ezt az embert, hanem a kommenteket is. Ha darázsfészekbe nyúlt az újságíró, ne így szépítsen baklövésén a DM-online.”
 • 11. Madzsar 2009. december 07. 09:14
  „Kész szerencse, hogy francia álnevet választott magának, így legalább nem a saját népét égeti! Ha ekkora kamugép lennék, mint ez a katasztrofális helyesírású pali, akkor valószínűleg én is inkább külföldön próbálnék szerencsét, mert messziről jött emberként ott sok minden előadható... :-)”
 • 10. anatole 2009. december 07. 09:03
  „Üdvözletem mindenkinek.
  Köszönöm az időt amit rám forditottatok, igaz nem szép szavakkal, ám nem ez a lényeg. Osztó, ujra itt vagy, pedig az utolsó irásomban nagyon elhallgattál a komlói oldalon, ott szintén elinditottad ezt a lejáratási hadjáratot, sőt, szemelvényeket is bemutattál a netről, s igy a SZAVAD, szélhámos már ismerős más név-irás alatt,de sebaj. Amit megjegyeznék, Osztó, nem tudod még mindig elviselni a vereséget a Komlói oldalon, majd amikor a szegedi volt Agroker megbizottjaként a Komlói piacot létrehoztam és TE ott mint villanyszerelő ténykedtél, majd kirugtak a rossz munkád végett akkor nem mertél irni nyilvános helyre sem. Tehát, nem fogod még mindig elérni a lejáratásomat, hiszen alkototok, és nem más adójából élek mint te most. A sok kiadott könyvem után az adó elég szép, tehát, ne uszits senkit sem a bizonyitott tényekre. Ujra elmondom, nincs lehetőséged még mindig labdába rugni ellenem, a sok adat-bizonyiték magukért beszél. Sajnálom amiért ilyen pitiáner irások végett kell válaszólnom, és sajnos csak magamat járatom le ezeknek az embereknek ( vagy egy embernek.) az újra válaszaimmal, nem érdemlik meg.
  Üdvözlettel.
  Anatole Hongrois.”
 • 9. anatole 2009. december 07. 08:49
  „Kolompár-Rómeó!
  A cikkedet köszönöm, ha ez valóban lóhere, akkor a sok irás micsoda. Kolompár, van egy pár ismerösöm aki szintén Kolompár névre hallgat, s ők romák, te melyik részhez tartozól, aki megkérdőjelezi népe múltját vagy csak a nevet használtad a lejáratáshoz. Tisztázd majd olvass el irásokat a roma népről s ha butaságot irtál, erre válaszólj, de ne arra amit meg sem láttál, nem ellenőriztél. Ne itélj, hogy ne itélhessél. Különben ha van időd, menj be a Szegedi Cigány Önkormányzathoz és kérdezz egy pár adatot felöllem.Ujra Rosmary53.-Nem tudom ki is vagy, látom CSAK a rossz oldalt figyeled meg mindig, s ami szemelvényt kiszedtél a netről azt egyszer már kiszedte a Komlói oldalon OSZTÓ, le lehet ellenőrizni. Mint művész megszoktam a hasonló lejáratási meneteket, de a csatlakozásban mindig nekem kedvez a szerencse. Hiszen bizonyitékokkal élek, s ti akik ( talán egy az egész személy és OSZTÓ a vége.) s ha akarjátok, vagy nem akarjátok mindent bizonyitok, és bizonyitottam. Hiszen, már egyszer bizonyitva van minden, vagy minden ember buta szerintetek, a kiadók, akik kiritikákat irtak, Habsburg Otto úr, több ország polgárai, mig ti mint a jólakott ovisok dicsőültök a magatok alkotta kakás kritikáktokban. Sajnos csak egyet tudok erre válaszólni, szégyeljétek magatokat, magyar ember léttetekre ami már eléggé megkopott még hangosan és rekedten kiabálni akartok, ám nem megy mert egyéni gondotokat kenitek át másra. Szokjatok le erről, hiszen jellemeztétek saját gondolkodási agresszivitástokat, vegyétek fel az emberi érték mosolyát, tiszteletét.
  Anatole Hongrois.”
 • 8. cumania 2009. december 05. 23:30
  „Lakást neki!”
 • 7. KolompárRómeó 2009. december 05. 22:09
  „Ez mekkora .....”
 • 6. Rosmary53 2009. december 05. 21:41
  „Kedves Rómeó, beleláthatsz, ha a 4. hsz-ban beírt webhelyet megnézed...mindent megmagyaráz, de a többi se piskóta.”
 • 5. KolompárRómeó 2009. december 05. 21:34
  „3. hozzászólás Rosmary53 2009.12.05. 21:24

  Nem akartam így konkrétan azt írni, hogy egy nagy .... az egész, de ha tényleg az, akkor megnyugodtam :)”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikulás-invázió Szegeden

Mikulások inváziójára számíthatunk a hétvégén Szegeden: földön, vízen, levegőben szórják majd a meglepetéseket a szakállas, puttonyos Télapók. Tovább olvasom