Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Hajmeresztő – benne volt a lehetőség

Szeged - Kissé unalmas krimi sematikus jellemekkel – ilyen a Hajmeresztő. A darab a közönség miatt válhat érdekessé, a publikum ugyanis szemtanú és bíróság egyben. Pénteken Barbara gyilkolt.
Meleg fodrász, könnyűvérű fodrászlány érdekkapcsolatban a régiségkereskedővel, okos rendőr és buta társa, gazdag, idősödő hölgy. Sztereotip alakok a főszereplői Paul Portner Hajmeresztő című bűnügyi társasjátékának, amelyet pénteken mutattak be az Újszegedi Szabadtéri Színpadon a Kecskeméti Katona József Színház művészei valamint Besenczi Árpád, a József Attila Színház tagja.

A sematikus ábrázolás talán azzal magyarázható, hogy a darab érdekessége nem a jellemábrázolás, hanem az interaktivitás – nem csoda, hogy az amerikai közönség állítólag imádja. Az egyszerűsítés mégis túlzó. Tony Whitcomb (Hegedűs Zoltán) felturbózott Oli úr (Szomszédok): risza, haspóló, rajongás a musicalekért, feltétlen imádat Elton John iránt (a macskáit is Eltonnak és Johnnak nevezi), és hogy még a legbutább nézőnek se legyenek kétségei: affektálás és gesztikulálás nyújtott kisujjal. A végtelenségig leegyszerűsített Mikey (Szarvas Attila), a cowboy külsejű lelkes és ostoba rendőr alakja is, és nem ígér sok rejtélyt Mrs. Schubert, a szenátorné (Réti Erika) sem. A többiekhez képest bonyolultabb alak Barbara (Danyi Judit). A pénteki előadás nézői is így érezhették, amikor a kékhajú fodrászlányt nevezték meg gyilkosnak. Mert ettől válhatna érdekessé a darab, és csakis ezért nem lehet az előadás után öt perccel elfelejteni: a közönség benne van, megfigyel, kihallgat és szavaz a gyilkosról.

Hegedűs Zoltán a fodrász, Besenczi Árpád a nyomozó. Fotó: Karnok Csaba
Hegedűs Zoltán a fodrász, Besenczi Árpád a nyomozó. Fotó: Karnok Csaba

Azonban a Hajmeresztő kapcsán Agatha Christie-t emlegetni – ajánlókban olvastam – erős túlzás. A „valaki a jelenlévők közül meggyilkolta az áldozatot" szituáció valóban a krimikirálynő védjegye, de nála azért a gyanúsítottaknak indítéka is van. Itt felvillan valami zsarolás, valami végrendelet és valami zavaros szexuális kapcsolat. Bizonyára egy-egy csali a publikumnak a tettes kiválasztásában.

A darab mindezek ellenére nem lenne rossz, tényleg érdekes, ahogy passzív nézőből a cselekmény alakítója lesz az ember, és az addig csak befogadó egyszerre hatalmat kap. A gyerekkori bábelőadásokból visszamaradt „vigyázz, mögötted van" reflex működött, sokan beleszóltak – nem is úgy volt, nem is azt mondta –, és sokan kérdésekkel segítették a nyomozást – miért eszik valaki Tic-tacot fogmosás után, miért figyelte a rendőrség az épületet, hogy vágta el a kezét Mr. Lawrence (Pál Attila). Mégis úgy érzem, hogy a Hajmeresztőnek sok a közel ezer néző, inkább kamaradarabnak való, ahol a kisebb publikum jobban részt tud venni a cselekmény alakításában.

Pál Attila Mr. Lawrence és Danyi Judit Barbara szerepében. Fotó: Karnok Csaba
Pál Attila Mr. Lawrence és Danyi Judit Barbara szerepében. Fotó: Karnok Csaba

Az előadásban egyébként leginkább a leleplezés tetszett, Danyi Judit látványosan tört meg, és a nyomozást vezető Victor Rosetti (Besenczi Árpád) szó nélkül, a jelenlétével fokozta a drámaiságot.

Nagykabátban is jó volt

Pénteken egyébként hűvös, esős idő volt – az előadás idején szerencsére csak néhány percig szemerkélt –, a nézők nem győzték magukra tekerni a plédeket, takarókat. Nagykabátban volt az lány, akivel a szünetben beszélgettem. Nem bánom, hogy eljöttem – mondta –, főleg, mert a tévében úgysincs semmi.

Olvasóink írták

 • 2. Mona74 2008. július 21. 13:06
  „Tudja valaki, hogy szombaton kit szavasztak meg gyilkosnak? Kíváncsi lennék... mi a péntek esti előadást láttuk, és igenis remekül szórakoztunk, szerintem is kiválóak voltak a színészek!!!”
 • 1. BIMBUS 2008. július 21. 10:32
  „SZIASZTOK!
  Pénteken én is megnéztem a Hajmeresztő krimit nekem és a baráti társaságomnak negyon tetszet :-)
  A színészek is nagyon jol alakiották a szerepeiket :-)
  köszönöm sazépen ,h láthatam :-D :-D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jurkovics János még egyszer nem menne bele a gépfegyvertűzbe

Szeged - Szegedre költözik a szolnoki Jurkovics család. Az apa évek óta itt dolgozik, hétvégén jár… Tovább olvasom