Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Hajmeresztőtől a Hami-Zoo-ig

Szeged - Ötletes üzletnevek után kutattunk Szegeden, de nem találtunk túl sokat belőlük. A frappáns cégéreket már 10 éve jutalmazzák az országban.
Fodrászat, kisbolt, sarki élelmiszer, zöldség-gyümölcs, virágos, bútorbolt – eléggé szokványos üzletnevek, szinte minden szegedi utcában találkozhat hasonlóval az ember. Jó boltnak nem kell cégér – alakíthatnánk át az ismert mondást. Vagy mégis?

– A jó üzletnév csalogathat be kuncsaftot, de ha nem az elvárt szolgáltatást kapja, nem jön vissza – mondta Bakos Zsuzsanna, aki 5 éve Hajmeresztő stúdió néven nyitott fodrászüzletet Szegeden. – Volt olyan vendég, aki szerint hajmeresztő ötlet volt ilyen névvel fodrászatot nyitni, de a nagy többség ötletesnek tartja a cégért, és jót nevet rajta. Barátokkal jegyzetelgettünk, hogy milyen frappáns néven nyithatnánk boltot, végül ennél maradtunk – mesélte Bakos Zsuzsanna.

Hajmeresztő! – a fodrászüzletet ezen a néven nyitotta meg Bakos Zsuzsanna (alról). Fotók: Karnok Csaba
Hajmeresztő! – a fodrászüzletet ezen a néven nyitotta meg Bakos Zsuzsanna (alról).
Fotók: Karnok Csaba

Az üzletvezető meglepődött, amikor elmondtuk neki, hogy Paul Portner fél évszázada Hajmeresztő címmel írt egy bűnügyi komédiát, amelynek helyszíne egy fodrászüzlet. – Mivel nem láttam a darabot, nem ez adta az ötletet – mondta.

Tapasztalt frappáns üzletnévadónak vallhatja magát Kabókné Bálint Zsuzsanna és családja. Nemrég egy kisállateledel-boltot nyitottak a városban, amelynek a Hami-Zoo nevet adták. – Korábban egy Borhordó nevű italboltot üzemeltettünk, a vállalkozásunk neve pedig Vendég-ért.

Mivel az eledelboltot még csak egy hónapja nyitottuk, a nevével kapcsolatban még nem kaptunk sok visszajelzést. Szemben van egy hamburgeres, a hami erről jutott az eszünkbe. A zoo-t a férjem találta ki hozzá – mondta a nő.

A Hami-Zoo előtt szintén felkapja a fejét az ember.
A Hami-Zoo előtt szintén felkapja a fejét az ember.

A városban sétálva megállapíthatjuk: a szegedi üzletek vezetői – eddig – nem igazán engedték szabadjára fantáziájukat boltjuk elnevezésével kapcsolatban. Persze ha valaki elég szemfüles, belefuthat üdítő, szórakoztató kivételbe. Ilyen például a Mákvirág virágüzlet, a Szekereskedés kisbolt, az Ágyak háza bútorüzlet, vagy éppen a zöldséget és gyümölcsöt kínáló Vitamingomba.

A legjobb cégérek

Tavaly decemberben döntöttek Az én cégérem nevű országos cég- és üzletnévverseny jubileumi győzteseiről. Az idén tízéves versenyt mások mellett a Magyar Újságírók Országos Szövetsége alapította. A több mint 6000 beküldött névből Balázs Géza nyelvész, gazdasági és diákújságírók választották ki az elmúlt kilenc év 63 díjazottjának legjobbjait. A nyertes a Csigavér autósiskola, a Fogtogon Bt. – fogászat az Oktogonnál –, a Hajtás Pajtás biciklis futárszolgálat, a Kulcsember kulcsmásoló és a – napenergia-hasznosító – Naplopó Kft. volt.

Ámortól a Fapumáig

Több szellemes üzletnévvel is találkozhat a járókelő Hódmezővásárhelyen. Beszélő cégnév a Cipősarok és a Hetedhét ország, valamint a Nagyi ajándék- és játékbolt. Az Ámor fehérneműről és a 6:3 lottózóról is azonnal tudja mindenki, mire is utal. A prímet azonban a péksüteményeket kínáló Andrássy úti Fapuma viszi, amelynek neve az Üvegtigris című filmre utal.

Olvasóink írták

 • 5. flexsnake 2010. március 14. 03:06
  „3. pécsen a Hárd-Rák caffé a legjobb :D”
 • 4. flexsnake 2010. március 14. 03:05
  „1. erre is van cég. Bemész, elmondod mit szeretnél és heteken belül kész az egész arculat, logótól kezdve a teljes belsőépítészetig a reklámtervekkel együtt.”
 • 3. odysseus 2010. március 13. 20:22
  „nekem eddig a csúcs a " Dongó jazz-bár" volt. Hatalmas arc lehetett, aki kitalálta, nagyon egészségesen másnaposnak kell ehhez lenni. Egyébként maga a hely egy pocsék köpködő Pécsett.”
 • 2. szatyi 2010. március 13. 12:17
  „Nálam a lényeg: magyar és érthető ,(kimondható) legyen!”
 • 1. kakoszeged 2010. március 13. 10:43
  „...némelyik tényleg találó...egyébként elképesztó nehéz nevet találni egy vállalkozásnak...szerintem...nekem...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzeti színekbe öltözködünk

A város közterületeit 754 lobogó díszíti – a társas- és magánházakat tegnap még csak elvétve öltöztették nemzeti trikolórba. Március 15-e ünnepére készülődünk. Tovább olvasom