Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Hajnali ébresztő bölcsiseknek, babusgatással

Szeged bölcsődéi korán nyitnak, Dorozsmán például fél 6-tól fogadják a gyerekeket. Néhányukat már hajnali ötkor kénytelenek ébreszteni a szülők. Az anyukák mind azt mondják: sajnálják felébreszteni az apróságokat hajnalban, de nem tehetnek mást: dolgozni kell. Dorozsmán kevés a munkalehetőség, aki pedig Szegedre jár, annak korán kell indulnia.
Natália elsőként érkezett a dorozsmai bölcsibe, s rögtön ágyba bújt. Édesanyja hajnali fél hatkor köszönt el tőle. Fotó: Karnok Csaba
Hajnali ötkor már ég a villany a Tas utcai bölcsődében, Kiskundorozsmán. Az intézménybe 73 kisgyermek jár. Elsőként a gondozónők és a gondnok érkeznek. A bölcsi előterében kávéillat száll, bent jó meleg van, az utcán hideg és sötét a téli hajnal. Aki teheti, ilyen korán nem dugja ki az orrát a lakásból.

– Egészen 2002 szeptemberéig öt órakor nyitottunk, de ilyen korai nyitásra nem volt igény. Azóta fél hattól várjuk a gyerekeket – magyarázza Csányi Mihályné, a bölcsőde vezetője. – Négy gyermeket hoznak fél 6 és 6 óra között, az anyukák Szegedre járnak dolgozni, korán kezdenek. Így kénytelenek már hajnalban felébreszteni a csöppségeket.

Nem sokkal fél 6 után nyílik a kapu, a 36 hónapos Natáliát hozza az édesanyja. Gyors vetkőztetés, és Nati már indul is a csoportszoba sarkában álló kiságy felé. Néhány másodperc múlva álomba szenderül.
– A korán érkező gyerekek közül nem mindegyik alszik vissza – mondja Batizné Anikó gondozónő. – Nati azonban itt folytatja a szundikálást, s általában fél nyolc, nyolc körül ébred, amikor már több a gyerek és nagyobb a zsivaj.

Dominik érkezik. Édesanyja felrakja a kisfiút az asztalra, leveszi róla a sapkát, kabátot.
– Hajnali ötkor kelünk – mesél a reggelekről az anyuka, Kocsmár Zoltánné Alina. – Ölelgetéssel, puszilgatással ébresztem Dominikot. Van egy papagájunk, ő is besegít. A babusgatás után gyorsan összeszedjük magunkat. Jó időben kerékpárral járunk, ha nagoyn hideg van, busszal, hogy ne fázzon meg.

Alina gyorsan ráadja a fiára a váltószandált, aztán odaadja neki a reggeli péksüteményt, s már viszi is be a csoportszobába. Nati édesen alszik, Domi a gondozónővel szemben leül az asztalhoz, reggelizik. Édesanyja még egy ölelésre magához hívja, aztán szalad a buszhoz: Szegeden, a jégpályával szemben egy bútoráruházban dolgozik, időben oda kell érnie.
Míg Nati alszik, Domi a fánkot rágcsálja. Kint még mindig sötét van, nem sokkal múlt fél 6. Újra nyílik a kapu, egyszerre érkezik Bálint Krisztofer és Tikász Alexandra. Krisztofert háromnegyed 6-kor ébreszti az anyukája. Most kocsival jöttek, az anyuka, Bálintné Kois Szilvia az autót az épület előtt hagyja, s busszal megy hattyasi munkahelyére.

Az anyukák mind azt mondják: sajnálják felébreszteni az apróságokat hajnalban, de nem tehetnek mást: dolgozni kell. Dorozsmán kevés a munkalehetőség, aki pedig Szegedre jár, annak korán kell indulnia. A kicsik megszokják a hajnali ébresztőt. Délután nagyot alszanak, este pedig 8-kor már ágyban vannak, hogy kipihenjék magukat hajnalra, amikor újra csörög a vekker.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénztárgépek rohama

Sok üzlet nem merte használni pénztárgépét, amíg nem állították át rajta a 25 százalékos áfát 20-ra.… Tovább olvasom