Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Hajrájához ért a szegedi csatornázási program

A szegedi csatornázási program a hajrájához ért. Ma megkezdődik a négy szennyvízátemelő hat hónapos próbaüzeme. A szennyvíztelepen a biológiai tisztítót november 1-jén helyezik üzembe. Október 20-áig két kivétellel minden újonnan csatornázott utcát leaszfaltoznak.
Ma kezdődik a berendezések próbaüzeme. Fotó: Segesvári Csaba
Ma megkezdődik Szegeden a Tisza-parti négy átemelő szennyvizes próbaüzeme. A gyermekklinika melletti átemelőt és szemben, a folyó másik oldalán, az újszegedit felújították és kibővítették, míg Dél-Újszegeden és a szemközti szennyvíztelepen új átemelőt építettek. Mind a négy helyen már tíz napja elkezdték a rendszerek összehangolását és tiszta vizes próbát is végeztek. Az igazi vizsgát azonban ma indítják és hat hónapig tart. Ez azt jelenti, hogy a város, valamint Tiszasziget, Újszentiván, Kübekháza és Deszk összes szennyvize bekerül az új rendszerbe. Ezzel párhuzamosan ma a szegedi oldalon 3,7 kilométer hosszú, illetve Újszegeden 9 kilométer hosszú főgyűjtő csatornaszakaszt is átadnak.

– A belvárosi szenny- és csapadékvíz útja a gyermekklinikai átemelőbe vezet, a folyó jobb partján elterülő összes többi városrész szenny- és csapadékvizét a szennyvíztisztító átemelője fogadja. Az újszegedi és a déli átemelőbe pedig a Tiszán túli városrész, valamint a már említett települések szenny- és csapadékvize kerül. Végül a főgyűjtőkön keresztül az összes szenny- és csapadékvízet a szennyvíztisztító-telep fogadja – mondta Tamás Péter, a Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Rt. létesítmény főmérnöke.

A gyermekklinikánál összegyűlt szennyvizet például a Tisza alatt átvezetik Újszegedre. Innen a szennyvíz az Újszentiván előtti, dél-újszegedi átemelőbe kerül, majd ismét átvándorol a Tisza alatt a szennyvíztelepre, ahol naponta összesen 60 ezer köbméter szennyvizet tisztítanak majd meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MIÉP-tüntetésen a népharagról

Kormányellenes tüntetést tartott szombaton Szegeden a MIÉP. Kovács László megyei elnök beszédében a… Tovább olvasom