Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Halál az utakon: mire büntethetik a vétkes sofőrt?

Szeged-Kistelek – A hat évvel ezelőtti Mars téri gázolás elkövetőjét másfél év felfüggesztett fogházra ítélték - a baleset egyik áldozata később meghalt. Január végén egy bolgár kamionsofőr figyelmetlenségének lett vétlen áldozata egy 43 éves nő Kisteleknél. Vajon a kamionos milyen büntetésre számíthat?
Sokan emlékeznek még rá, 2004. február 21-én hajnalban egy ittas sofőr, P. Tibor elgázolt a zebrán két huszonéves lányt Szegeden, a Mars téren. Egyikük később belehalt sérüléseibe, egy kisfiút hagyott árván maga után. A nyomozás megállapította, hogy a 33 éves vezető ivott, gyorsan hajtott és figyelmetlen volt.

Közfelháborodást keltett, hogy a Szegedi Városi Bíróság meglepően enyhe ítélet hozott P. Tibor ügyében: jogerősen másfél év felfüggesztett fogházat és súlyos pénzbüntetést kapott.

Vajon egy emberélet kioltásáért elég szigorú büntetés a felfüggesztett fogház?

Január 30. Baleset Kisteleknél - egy vétlen áldozat. Fotó: Segesvári Csaba
2010. január 30. Baleset Kisteleknél - egy vétlen áldozat. Fotó: Segesvári Csaba

Január 30-án éjjel egy bolgár kamionos az M5-ös autópályán Budapest felé haladva Kistelek előtt átszakította a szalagkorlátot, egy szabályosan közlekedő autót maga alá gyűrt, és az árokba csúszott. Egy vétlen 43 nő a helyszínen életét vesztette. Vajon a bolgár gyilkos milyen büntetésre számíthat?

– Hihetetlen fájdalom egy ártatlan ember elvesztése! – nyilatkozta mély keserűséggel a hangjában a delmagyar.hu-nak Vargáné Jenei Mária, a január 30-án elhunyt 43 éves hölgy unokatestvére, amikor megtudta, hogy rokona életét veszítette egy ember gondatlansága, figyelmetlensége miatt. - A Délmagyarország arról számolt be, hogy a bolgár sofőrt elítélik. Szerintem a büntetést ott kellene kezdeni, hogy kötelezzék a vezetőt a kétgyermekes édesanya temetésének végignézésére! Legközelebb talán a parkolóban fog aludni a kormány helyett!

Bene Zoltán ügyvéd
Bene Zoltán ügyvéd
– A közúti baleset gondatlan okozása nem szándékos cselekedet – magyarázta a jogi tényállást Bene Zoltán ügyvéd, aki a 2005-ben öt halálos áldozatot követelő baleset okozóját, egy görög sofőrt képviselt a bíróság előtt. A bírói gyakorlat szerint akkor, ha durva közlekedési szabályszegés történt, vagy az elkövető előélete azt indokolja, a végrehajtandó büntetés sem elképzelhetetlen. Viszont ezek hiányában többnyire felfüggesztett büntetéssel zárulnak a büntetőeljárások. Az ügyvéd hozzátette: balesetokozással összefüggően egy ember haláláért 1-5 évig terjedő szabadságvesztést lehet kiszabni, halálos tömegszerencsétlenség vagy kettőnél több ember halálánál 2-8 évet. Ha a vezető ittas, bódult és így okoz balesetet – ami a szándékos elkövetés miatt más jogi megítélés –, akkor a büntetés egy ember halálakor is 2-8 év, több halott esetén 5-10 év. – Ezért is érdekes jogi szempontból is hogy, a 2004-es Mars téri gázoló hogyan kaphatott ilyen enyhe büntetést – vetette fel Bene Zoltán.

Az utóbbi időszak tapasztalata azt mutatja, hogy egyre súlyosabb ítéleteket is kiszabnak a bírák – főként azoknál az eseteknél, ahol a durva gondatlanság, ittasság vagy a bódultság megállapítható.

Az öt ember haláláért felelős görög sofőrt négy év letöltendő fogházbüntetésre ítélték, de a tárgyalás korai szakaszában megszökött a házi őrizetből, ahová 3 millió forint óvadék ellenében helyezték. A tárgyalást nélküle tartották meg.

Cseh Attila, a Csongrád Megyei Bíróság elnökhelyettese
Cseh Attila, a Csongrád Megyei Bíróság elnökhelyettese
– A közúti baleset gondatlan okozása vétsége esetén a bírósági gyakorlat általában a végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását tartja indokoltnak – mondta a delmagyar.hu-nak Cseh Attila, a Csongrád Megyei Bíróság elnökhelyettese. Fontos kiemelni, hogy sokszor büntetlen, kifogástalan közlekedési előéletű személyek kerülnek vádlottként a bíróság elé. Ilyen esetekben gyakori, hogy a bíróság a törvényi minimumot (egy év), vagy ahhoz közeli szabadságvesztést mint főbüntetést szab ki, aminek végrehajtását próbaidőre felfüggeszti.

Abban az esetben, ha az elkövető durván megsérti a KRESZ-t, vagy a közlekedési bűncselekményt egynél több személy sérelmére követi el, a végrehajtandó börtön- vagy fogházbüntetés sem ritka. A bírói ítélkezést megnehezíti, hogy a baleset végkimenetele sokszor az áldozat életkorától, egészségi állapotától is függ. Előfordulhat, hogy ha egy fiatal, egészséges személyt ütnek el, meg sem sérül, így az eset akár szabálysértés is maradhat. De egy időskorú sértett ugyanabban a balesetben meg is halhat, így az ő esetében már minősített bűncselekményért felel az elkövető. Mellékbüntetésként a járművezetéstől eltiltást alkalmazzák legtöbbször a bírák.

Általánosságban elmondható, hogy a bírói gyakorlatban egyre több alkalommal szabnak ki szigorúbb büntetéseket. Hangsúlyozni kell, hogy a közúti baleset gondatlan okozásától feltétlenül el kell határolni az ittas járművezetés eseteit: ha az ittas vezető halálos kimenetelű balesetet okoz, bizonyosan letöltendő szabadságvesztésre számíthat.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. csimizli 2010. február 16. 19:27
  „47.-nek
  Jancsika!
  <moderálva> pont az ilyen emberek miatt vannak a balesetek nagy része!Hol van belőled az előzékenység?Ne csodálkozz ha egyszer tényleg rád húzzák/húzom a pótkocsit!Mért kell szívatni a másikat?Egyébként marhára nem ilyen felfogással ül a kormány mögé a kamionos,hogy én vagyok az erősebb,nagyobb!Senkinek sem célja,összetörni a saját és másik gépjárművét..”
 • 61. adamantium 2010. február 15. 19:38
  „Pecás1225, emlékszel arra a román buszra a nyáron ahol az egyik eszement utas félrekapta a kormányt mert azt hitte zágrábba viszik? na ő külföldi állampolgár volt és felfüggesztettet kapott”
 • 60. klj_54 2010. február 15. 07:22
  „39. hozzászólás franzvon 2010.02.14. 15:45
  Ha nem érted a speciális relativitás elméletét nem szégyen, de ne dicsekedj vele.
  Egy "értelmiségitől" elvárható a megértése!”
 • 59. csanyilac@freemail.hu 2010. február 15. 04:04
  „sziasztok,nekem ,sajnos volt ilyen balesetbe reszem,kulfoldon senkinek nem kivanom,meg szerencsetlensegbe az a szerencse,hogy halal eset nem tortent.”
 • 58. Pecás1225 2010. február 15. 01:36
  „Meg ha azt nézitek ebből a sofőrből az életben nem lesz Magyarországon vissza eső ha még felfüggesztettet is kapna a bíróságon. Nagylaknál belép 5-6 óra múlva még egy 45 perces pihenőt kivéve is simán kilép Hegyeshalomban tehát nagyon kicsi a valószínűsége, hogy egy relatíve kis szakaszon kétszer is ekkora hibát követne el.”
 • 57. Pecás1225 2010. február 15. 01:22
  „Mivel külföldi a balesetet okozó járművezető, ezért megússza az egészet 600 ezer egymillió forint közötti pénzbírsággal, mert külföldi személynek nem fognak felfüggesztettet adni az már biztos.”
 • 56. Arthy 2010. február 14. 22:31
  „El kellene mennie a temetesre...igencsak meghatna a dolog nyilvan....
  Igaz hogy nem szandekos volt,de aki olyan munkat vegez,az tanuljon meg felelossegteljesen viselkedni,a vezetoknek tudniuk kell a sajat teherbiro kepesseget,ugyanugy mint ahogy (gondolom en) az agysebesz se kialvatlanul operalja a betegeit....a soforok is embereletekkel jatszanak...
  Majd a kolegajanak akinek leszakadt a laba annak meg elmeselheti hogy miert nem aludt...
  En is vezetek,es sokszor elengedem azokat akiknek amugy nincs elsobbseguk,mert latom hogy oket ez hidegen hagyja...
  Az oktatom mindig azt mondta hogy ugy vezess,hogy ne biz senkiben,es gondold azt hogy korulotted mindenki kiszamithatatlan es orult...jobb felni mint megijedni”
 • 55. YoDa 2010. február 14. 21:51
  „1-eske! (klj_54)

  Totál igazat adok Neked!!!

  Mikor ítélnek el egy orvost foglakozás körében elkövetett gondatlan emberölésért, mert benned felejt egy 15 cm-s szikét....???

  A hivatásos gépkocsivezetőket meg 27.000.000 szabály nyirbálja, de arról nincs szó, hogy kirúgják és földönfutóvá teszik, ha nem ér oda a szállítmány időben és ezt jogszabályok engedik, vagy ha nem is engedik, akkor elnézik... Melyik fuvarozó cég vezetőjét ítélték már el azért, mert a megfenyegetett alkalmazottja (a pihenő idő be nem tartása miatt) halálos balesetet okozott??? Melyik politikust ítélik el azért, mert olyan helyzetbe hozza az országot és egyben a munkavállalókat is, hogy minden munkát két kézzel fog az ember még akkor is, ha fenyegetik, vagy sorozatos szabálysértéseket kell elkövetnie ahhoz, hogy otthon 2 éhező szájat és egy asszonyt eltartson...

  Itt kezdődnek a dolgok, külföldön is ez van nem csak nálunk így nem kell csodálkozni a figyelmetlen és gyakran el-el alvó sofőrökön...”
 • 54. sörpocak 2010. február 14. 21:38
  „Érdekes a magyar törvényhozás és az azt betartani akarók hozzáállása. Amíg egy becsületsértési perben 1 év felfüggesztettett kapott a haverom, addig szinte egy emberölésért is ugyanennyit szabnak ki? A bírók hogyan és mi után ítélnek? Őket nem kellene egy akkori recski nevelőtáborba küldeni? Ugyanolyan cinkosak az ilyen ítéletekkel, mint a halálos balesetet okozók az általuk elkövetett balesetekben. Nagyon!”
 • 53. embrumm 2010. február 14. 21:19
  „Én szinte hetente átszelem Európát . Az a tapasztalatom, hogy leginkább itt ebben az országban kell félni az utakon, és elsősorban a kamionosoktól. Ahogy átlépik a románok meg a bulgárok a határunkat, teljesen átállnak a balkáni normákra. Amíg Ausztriában és Németországban vagy Luxemburgban találkozom velük nagyon tudják és tisztelik azt, hogy elengedik a gyorsabbat. Tehát ha ott látják, hogy jön valami, akkor itt sem lehet másként...
  A büntethetőségükön kellene legalább 50%-ban olyan szigorral kezelni, mint a belföldi honpolgárokét és már is tisztelettudóbbak lennének itthon is. Amíg csak a magyarokról nyúzzák a bőrt a büntetésekkel, a külföldiek meg gátlástalanul tiporhatják a szabályokat, addíg ne is várjunk javulást.

  47 Jancsinak.
  Bizony bosszantó és kellemetlen, ha rettegni kell az utakon, de éppen az ilyen - majd én megmutatom mit lehet neked tenni, jössz utánam hússzal mer ráérek - magtartás okoz azután sok balesetet. Kicsit jobban kellene tolerálni, segíteni egymást és nem ezzel a módszerrel. Ezt neveznék közlekedési kultúrának.
  Ez hiányzik leginkább az utakról.”
 • 52. ketkerek 2010. február 14. 19:42
  „Tiz-tizötször is többet vezetnek egy évben mint egy urvezető is igy okozzák a balesetek 8% -át (szgk a legtöbb :65%).Érdekes néhányak véleménye , akik utban vannak egy tgknak . Látni olyan esetet is mikor ezt szándékosan teszik.Nos nekik kellene elsősorban otthon maradni.Rám még nem dudált kamion nem is ért utol és nem előzött meg és nem is fog.”
 • 51. gróf 2010. február 14. 19:32
  „50. hozzászólás franzvon 2010.02.14. 19:20
  :D

  Sosem értettem a fénysebességet...fénynél gyorsabban odamegyek valahová vendégségbe, odaérek, bekopogok, kinéznek és nem engednek be mert a képem lemaradt...szívás!

  A kamionos meg nem akart bántani senkit, de bántott...ennek függvényében kell büntetni is!”
 • 50. Filctoll 2010. február 14. 19:23
  „Nagyon enyhe a büntetés!
  Sajnos a törvények enyhék!
  Majd szigorítanak rajta!
  Szebb jövőt!”
 • 49. franzvon 2010. február 14. 19:20
  „41.Gróf!
  :)))
  Holnap zsemlyegombóccal fogom igazolni, hogy igen is van nagyobb sebesség a fénysebességnél:)))
  Hát csoda, hogy az embör gyíkká változik?”
 • 48. Jázmint 2010. február 14. 18:00
  „Semmit nem kap. Az én édesapám autóbalesetben halt meg, és a pasas kapott 2év felfüggesztettet. (Mellesleg100%hibás volt) Remélem egy fára felfüggeszti magát..”
 • 47. flexsnake 2010. február 14. 17:51
  „Halál az utakon: mire büntethetik a vétkes sofőrt?
  1. neki kell összetakarítani
  2. sarokban kell állnia
  3. kukoricán kell térdelnie
  4. körmöst kap
  5. leszidják
  meg egyéb komoly büntetések.”
 • 46. jancsika 2010. február 14. 17:44
  „Nos nem kamionnal, de személyautóval nem kevés kilométert tudok már magam mögött és nem igazán városban. De el kell mondanom, hogy félek a kamionosoktól, azt is megmondom miért: tudja, hogy egy böszme állat van alatta, magában nem sok kárt tehet egy esetleges balesetkor és megy mindennek, ami mozog, mert neki nem lesz baja, őt ha hazavárják, haza is ér. De kérdem én, mi a ronygbatekert hónaljmankó Úristennek kell a kisebbet letúrni, semmibe venni az úton. Tudom, hogy túlhajszoltak, de ne mások élete árán keressenek 100 euróval többet. Megmondom őszintén, bunkó dolog tudom, de nagyon sokszor előfordult, hogy egy "lehúzódok már az út melleti árokba is" típusú kamionos után mentem már nem egyszer és ha időm volt, bizony akár egy órán űt is 20-al jött utánam, mert kénytelen volt.... borzasztó dühítő, amikor semmibe veszik az embert az úton, mert neki LEHET! Egy ló...aszt! Tisztelet a kivételnek....”
 • 45. maug 2010. február 14. 17:38
  „a defekt az 99%-ban nem rajtad múlik! Tehát ez nem jó példa. Viszont ha a szemedbe süt a nap és nem lassítasz és elütsz valakit akkor azért nem szabadna, hogy halálbüntetés járjon.

  A lopás csúnya dolog, meg nagyon el is terjedt inkább ott kellene csonkítással rendet tenni. Szerintem lenne visszatartó ereje.”
 • 44. csimizli 2010. február 14. 16:22
  „pltsgirl!
  -Ha defektet kap az autód,miközben 50es tempóval belvárosban haladsz,és elveszted az uralmad az autód felett,elütsz egy vétlen gyalogost aki belehal a sérülésébe.Te örülnél a halálbüntetésnek?
  jól gondold meg....”
 • 43. csimizli 2010. február 14. 16:18
  „klj_54!
  Igazad van,egyetértek veled!
  üdv: egy kolléga!”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farsang, télűzés, röfi buli

290 disznóhúst dolgoztak fel szombat reggel a deszki idősek otthonának udvarán. A II. röfi bulit… Tovább olvasom