Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Halálközeli élmény a színházban

Szeged - Kockázatmentes, de hangulatos ünnepi darab a Dickens művéből írt Karácsonyi ének. A Szegedi Nemzeti Színházban játsszák.
Dickens Karácsonyi énekének többször nekiültem, de egyszer sem érdekelt annyira, hogy végig olvastam volna. Talán az volt a baj, hogy általában nyáron vagy ősszel kezdtem hozzá, pedig a mű szezonális, és nem csak azért, mert benne van a címében a karácsony. Szükséges hozzá az a hangulat, ami csak december végén létezik. Ilyenkor a többség nyitottabb az emberi jóságról szóló történetekre, írhatnám azt is, hogy a csodára. Én például gyakran mondom, hogy nem vagyok az, pedig igen.

A nem éppen eseménydús kisregényből írt színdarabot nem is nagyon érdemes jellemábrázolás vagy sztorimesélés szempontjából vizsgálni, a kérdés az, hogy elég jól meglovagolja-e az ünnepi hangulatot, illetve hozzátesz-e valamit a nagy karácsonyi boldogsághoz.

Fotó: Veréb Simon
Megelevenednek a régi karácsonyok...
Fotó: Veréb Simon

A Szegedi Nemzeti Színházban játszott mesében feltűnnek angyalkák – a színház tánckara –, hullik a hó és a virágszirom, kedvesek a dalok, és zenélnek a színészek. Poroszlay Kristóf például harmonikán játszik, elismerés érte.

Minden szereplő jóságos és szeretetteljes, kivéve a zsugori Scrooge-ot (Rácz Tibor), aki pedig a halálközeli élmény(ek) hatására válik igazi jótevővé. A szellemek megjelenése és a fenyegető halál – ha Scrooge nem változik, akkor ő is és titkárának kisfia, kicsi Tim is meghal – nem teszi zorddá a darabot, ami azért is jó, mert vasárnap a nézők nagy része gyerek volt.

Kicsi Timet, valamint a gyerek Scrooge-ot Borsos Beáta alakítja. Kockázatmentes rendezői döntés színésznővel játszatni kisfiú szerepet, pedig talán lehetett volna két tehetséges gyereket találni Szegeden. Borsos Beáta jó színész, de eredetibb megoldás lett volna, ha gyerek alakítja a gyerekszerepet.

Fotó. Veréb Simon
..és az idei karácsony.
Fotó: Veréb Simon

A mozgalmasságot a gyakran változó és jól kihasznált díszlet – Grosschmid Erik munkája – biztosítja. Különösen ötletes az iskolás jelenet, amikor a diák Scrooge a kedvenc könyveit olvassa.

A Karácsonyi ének összességében alapigazságokkal és alapvető emberi értékekkel dolgozó kedves darab, aminek ilyenkor helye van a programban.

Gyerekbarát az időtartam: alig több mint egy óra az előadás, a vasárnapi közönség érdeklődése végig kitartott.

Olvasóink írták

 • 10. mazsolaszolo 2010. december 21. 18:21
  „Zsuzsa drága, tudsz te jobbat is ennél, ugye?

  Ha csak erről szól neked Dickens egyik legcsodálatosabb műve, akkor javaslom, hogy pihenj kicsit többet. Aki olyan szépen és szívvel tud írni, mint te - eddig -, és most ilyen szamárságokat firkál, annak jó eséllyel kissé megkérgesedett a lelke.

  Sajnálom, hogy nem láthatom a darabot, de ha otthon lehetnék, biztosan megnézném - gyerekkel is meg gyerek nélkül is. Főként azért, mert ez a mű nemigen gyerek-mű. Egy gyreek is sokat felfoghat belőle, ha jól áthozza a színész a lényeget, de azért ez inkább felnőtteknek kiváló - és nem csak karácsony táján.

  A Patrick St.-féle kiváló darab ( itt most a filmre gondolok, úgy 1999 körülről, nem a zseniális színdarabokra, ahol ő játszott minden 40 feletti karaktert) megmutatja, hogy a főszereplő "gonoszsága" nem valódi gonoszság, nem eredendő rossz, hanem egy sokat szenvedett ember páncélja a számára rettenetes és rettegnivaló világgal szemben. Éppen azért is kaphat esélyt - ha tetszik, a halálközeli élményt - arra, hogy másként élhessen, vagy inkább: hogy élhessen.

  Irigylem azokat, akik ott lehetnek a szegedi színházban. Én nem tehetem.
  Meséljetek, hogy milyen volt a darab! És jó szórakozást mindenkinek, valamint szép napot! Zsuzsa, pihenj sokat! :)”
 • 9. SzitaKötő 2010. december 21. 12:46
  „a darabot még nem láttam, és hát voltam olyan merész, hogy azt higgyem, ennek a ´kritikának´ az alapján eldönthetem, hogy akarom-e látni. de egy dolgot tudtam csak eldönteni: a cikk szerzője a dilettánsnál is dilettánsabb sajnos. a színészek helyében aláírást gyűjtenék, hogy érdemi kritikák jelenjenek meg a helyi lapban, mert ez így gááááááááááááááz. és ahogy valaki előttem írta, főleg azért, mert nem ez az első ilyen borzalom g.zs. tollából.”
 • 8. Nyomozo 2010. december 21. 12:21
  „"bakosandras" Igen a darab kritikája, nem a cikké! Ez idáig a darabról nem írt senki, jó, a cikk is gagyí.”
 • 7. bakosandras 2010. december 21. 11:19
  „"Láttam a darabot, de szerintem egy kicsit gagyira sikeredett."
  Ez most kritika?”
 • 6. hb 2010. december 21. 09:32
  „ez nem az első ilyen ócska "kritikája" a nőnek. nem tudom vajon kinek a rokona...”
 • 5. rodeziai 2010. december 21. 09:26
  „ezért se kap Pulitzer díjat az már egyszer biztos!”
 • 4. rodeziai 2010. december 21. 09:23
  „jaaa tényleg gáz a cikk, de legfőképpen a cím”
 • 3. hb 2010. december 21. 09:23
  „ez a nő hogy dolgozhat újságíróként? egy általános iskolás koherensebb fogalmazást tud írni... rúgják ki!”
 • 2. Nyomozo 2010. december 21. 08:12
  „Láttam a darabot, de szerintem egy kicsit gagyira sikeredett.”
 • 1. SzitaKötő 2010. december 21. 07:04
  „ezért a cikkért a szerző ugye nem vett fel gázsit? ez több mint kínos... :(((”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Főként ponyvát vesz a Somogyi-könyvtár

Szeged - Milyen könyvekkel igyekszik az olvasói kedvében járni a szegedi Somogyi-könyvtár? Mennyi… Tovább olvasom