Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Halálos betegen az utcán a Tiszába fulladt lány nevelőanyja

Többszörösen sújtja a sors Marosváriné Tímeát: hét éve elveszítette a Tiszába fulladt nevelt lányát, majd három éve a kislány édesapja is elhagyta, az utcára került. Alig egy hónapja rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak a szervezetében az orvosok, a bajban az egyetlen támasza egy börtönviselt férfi.
Marosváriné Tímea kálváriája 2006 nyarán kezdődött, amikor a két és fél éves korától nevelt lányát, az akkor 14 esztendős Seres Gabriellát elsodorta a Tisza. 16 nap bizonytalanság után találták meg a holttestet: egy halász a határ túloldalán. A magyarkanizsai nagytemetőben hantolták el, később a földi maradványait exhumálták, és csak hosszas procedúra után sikerült Magyarországra szállítatniuk. - Nem tudtam feldolgozni Gabi halálát, kezelésekre jártam, akkor szűnt meg a munkaviszonyom is, utoljára pultosként dolgoztam egy kocsmában - mondja egy nagy sóhaj közepette a 42 éves asszony. - 18 évig éltem együtt Gabi édesapjával, mégis csúnyán váltak el az útjaink, el kellett jönnöm a közös lakásunkból, minden az ő nevén volt, csak a ruháimat vihettem magammal.

Halálos betegen, fedél nélkül a Tiszába fulladt lány nevelőanyja - GALÉRIA

Mindez három éve történt, azóta nincs fedél a feje felett Tímeának. Egy régi ismerőse, Tibor vette pártfogásba, egy párt alkotnak. Szegeden, a városhatár közelében élnek az erdőben egy összetákolt kis kalyibában. - Nem tagadom, több évet ültem. Verekedés, betörés és rablás volt a számlámon. 3 éve vagyok kint, azóta nem kerültem balhéba, de most újra lecsukhatnak, mert amikor kijöttem csináltam egy hülyeséget: találtam egy pénztárcát, benne egy bankkártyával és megpróbáltam használni. Most visszaesőként még másfél évet kaphatok. Nem tudom, mi lenne nélkülem Timivel, alig egy hónapja tudtuk meg, hogy halálos beteg - magyarázza a férfi, miközben egyik kezében orvosi papírokat szorongat, a másikkal meg a párja hátát simogatja.

Tímea idén február óta jár orvoshoz, nem gondolta, hogy ilyen nagy a baj. Antibiotikumokat, kúpokat kapott, sokáig gyulladással kezelték. Augusztusban az urulógián járt, úgy érezte, hogy a veséi fájnak, de nem találtak semmit az orvosok. Végül a női klinikán kötött ki, ahol október elején a méhnyak rosszindulatú daganatát mutatta ki a diagnózis.

Halálos betegen, fedél nélkül a Tiszába fulladt lány nevelőanyja - GALÉRIA

Az orvosok közölték vele, hogy nem műthető a diónyi tumor, mert elvérezne. A kemoterápiát javasolták, azzal legalább valameddig tünetmentessé lehetne tenni az állapotát - biztatták.

Tímea és Tibor a beteg asszony 25 ezer 600 forintos rendszeres szociális segélyéből élnek. Sokszor arra sem futotta nekik, hogy a néhány száz forintos fájdalomcsillapítot megvegyék. - Jól meg voltunk mi ebből a pénzből, a többit összeguberáltuk magunknak, de amióta Timi beteg, nem tudjuk fedezni a kiadásainkat. Vérzékeny, nem hagyhatom magára, ezért ő is jön velem guberálni, de így jóval kisebb területet tudunk végigjárni - magyarázza a férfi, majd a viskó ajtajához invitál.

Halálos betegen, fedél nélkül a Tiszába fulladt lány nevelőanyja - GALÉRIA

- Most nézze meg, ezen a néhány négyzetméteren élünk! A legnagyobb gondunk, hogy nyakunkon a tél, hiába ajánlott fel egy ismerősünk egy Szieszta kályhát, gázzal nem fűthetünk, mert ebben a kis helyiségben gyorsan elszívná a levegőt. Talán, ha lenne egy aggregátorunk, akkor egy elektromos radiátorral fűthetnénk. Egy kis garzonról vagy egy fűthető garázsról már nem is merünk álmodni - gondolkozik hangosan Tibor. Tímeának néhány nap múlva 5 hétre be kell feküdnie a kórházba a kemoterápiára. Az orvosok azt mondták, hogy péntekenként majd hazaengedik, csak hétfőn kell visszamennie. Éppen ezek a hétvégék lehetnek majd végzetesek a számára: akár egy tüdőgyulladás is elviheti a legyengült szervezete miatt.

Perre mentek

A vízbe fullad kislány ügyének büntetőjogi része még 2007 januárjában lezárult: a Csongrád Megyei Főügyészség a lány nagynénjét megrovásban részesítette, amit az érintett tudomásul vett. Gabriella családja közben polgári pert indított, mert szerintük a szegedi polgármesteri hivatal és az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság is felelős volt lányuk haláláért. Azt állították, hogy megtévesztők voltak azok az úszást tiltó táblák, amelyeket akkor a strand területén helyeztek el. Keresetükben 8 millió forint nem vagyoni kártérítést követeltek a hivataloktól. Az első fokú ítélet indoklásában az olvasható, hogy „a területen található táblák a fürdés tiltása, illetőleg megengedése vonatkozásában nem voltak egyértelműek... Az, hogy a tiltást oly módon jelenítették meg, hogy azt két keresztbe áthúzott szigszalag fejezte ki a kihelyezett táblán, nem a kellő gondosságra utal". A bíróság a fentiek alapján megállapította, hogy a polgármesteri hivatal és a vízügy „közrehatottak a baleset bekövetkeztében", ám azt is kimondta, hogy önmagában a gyász nem alapoz meg nem vagyoni kártérítést. Ezt csak tartós, nyomot hagyó lelki sérülés tette volna indokolttá, ám ezt az ovosszakértői vélemény nem állapította meg. Nem nyugodak bele az ítéletbe, fellebbeztek a döntés ellen, a bíróság végül 400 ezer forintot ítélt meg az apa számára, Tímea nem kapott a pénzből.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. Nico1969 2013. november 15. 14:33
  „Carlo,Agytrosyt veletek szivesen diskurálnék mert ritka jellemtelen emberek vagytok.Kutzóyák ahogy én a fajtátokat hivom”
 • 32. agytröszt 2013. november 11. 19:00
  „18./ Igazad van, bedobnak egy gumicsontot, s addig sem foglalkozunk az igazán fontos dolgokkal....”
 • 31. Benboy 2013. november 11. 18:34
  „"nemtudom 11",
  Vidd haza őket.”
 • 30. Carlo 2013. november 11. 12:40
  „nemtudom11 -nek
  olvasd el a cikk címét, és így rakd össze , mert akkor lenne igazad, ha a cím : " Egy halálos beteg hajléktalan"
  lenne
  Sajnos nagyon is bulváros a cím, és a hangvétel is, sokan ismerik őt is a volt párját Lajost is, aki tényleg idegroncs lett a gyereke halála után,( és ez a ( r.....c ebből akart meggazdagodni) nem tudom mért ezzel van összefüggésben a cím.
  Ha nem így lenne, akkor talán igazat tudnék neked adni...”
 • 29. CID 2013. november 11. 09:47
  „27. nemtudom11 2013.11.11. 08:31

  Te ismered a nőt ?”
 • 28. Kapitalistapista 2013. november 11. 09:33
  „13. AN 2013.11.10. 21:23

  A fősodratú tudomány évről évre változik. Ma ezért néznek hülyének, holnap azért. Ez vele a probléma.
  Egy 11 hónapos gyermek még testileg-lelkileg a szüleihez kapcsolódik. A problémát is náluk és a gyermekhez fűződő viszonyukban keresném.”
 • 27. nemtudom11 2013. november 11. 08:31
  „Tisztelet a kivételnek,de mindenkiről süt az értelem.Itt nem a halott kislány,vagy a volt férj,esetleg a bíróság a lényeg.
  Két emberről szól a cikk akik kivert kutyaként élnek.Ebből is a nő a lényeg beteg...rákos...Könnyebb hibát keresni,és persze találni az életükben mint segíteni.Eddig elvoltak kint az utcán eltartották magukat,nem kértek semmit.De a rák keresztbe tett nekik,és most sem pénzt kérnek,sőt még élelmet se.Csak emberséget,hogy a kezelés alatt ,télen tudjanak hová menni.Dolgozott a hölgy is,fizette a TB_t de hétvégére menjen az utcára.Halálos beteg,nem gond persze... Ha tüdőgyulladást kap,legalább nem kell tovább kezelni.Emberségből hozzászólók 90%-a levizsgázott....Egy kivert kutyának hamarabb segítenének.Meleg szobából,kényelmesen könnyű ítélkezni.Politikát bele keverni,minek???
  Nekem is lenne pár kérdésem.
  Soha senki nem követett el hibát a kommentelők közül??
  Egy kutyán segítenének ,ha arról szólna a cikk??
  Létezik még emberség ???
  Undorítónak találom a hozzászólásokat.Tisztelet a kivételnek.”
 • 26. majzik 2013. november 11. 08:10
  „42 éves lumpen proletár!”
 • 25. Pimpa42 2013. november 11. 08:08
  „"a cikk írója hogyan is talált rá, hogy épp róla írjon"

  Nem csak róla írtak, más hajléktalanokról is van cikk.
  Persze ha valaki csak ezt az egyet olvassa el közülük... De miért éppen csak ezt?”
 • 24. polo 2013. november 11. 08:07
  „21. Erzsike209 igaza van önnek is , és a legfontosabb a szociális ellátásba be kel kerülni ebben segíthetnek a hajléktalan szállón dolgozó szakemberek, hogy hova milyen kérdéssel kéréssel kel fordulni.”
 • 23. polo 2013. november 11. 08:03
  „Tudom teli hassal könnyű beszélni, de a férfi mg guberál la hölgy bemehetne egy melegedőbe ahol enni inni is kap, és természetesen szakszerű felügyeletet. Arról nem beszélnek milyen kiadásaik vannak gondolom az élelmezésük és a gyógyszer viszi el a pénz nagy részét, mert szerintem lakbért gáz víz villanyt nem kel fizetniük. Gyógyszertámogatást is igényelhet, a férfi elmehetne a munkaügyi központba ahol nyilvántartanák és esetleg kaphatna közmunkát is, és tanulhatna is valamilyen szakmát. Garázs bérlése legjobb tudomásom szerint 10000Ft/hó.”
 • 22. Carlo 2013. november 11. 07:23
  „Tisztelt Horváth Levente!
  A cikk mint irodalmi mű jó, tényfeltáró munka, amit meg kell osztani a közösséggel..
  Sajnos a valóság más, az itt leírt " igazság " köszönő viszonyban sincs a VALÓSÁGGAL !
  Egy ember azt mond amit akar, ez alapján objektív véleményt alkotni nagy merészség.

  Ennek az embernek a sorsa rossz, rossz bizony a volt párjának, és a volt pár édesanyjának is. Tessék igazán objektív cikket írni...”
 • 21. Erzsike209 2013. november 11. 07:13
  „Az ingyenes újságokban elég sok hirdetés van hogy, tanyára állatok mellé gondozókat keresnek ott lakással. Talán van bennük becsületes is aki valóban nem használja ki az embereket. meglehetne próbálni(.Tudom ők ezt nem olvassák.)”
 • 20. Carlo 2013. november 11. 07:06
  „talán kérdeztessék meg a volt élettárs! is és talán kérdezze meg a Cikk Írója! a szomszédokat is
  1 nem a kislány édesapja hagyta ott, hanem ő ment el, s egy csomó adósságot hagyott hátra..
  2 azért pereskedett, hogy nyerészkedjen a lány halálán, , s hogy majd a kártérítésből ilyen -olyan
  boltot fog nyitni, ...
  3 szegény elhunyt kislány , bizony jobban járt hogy nem ő már a nevelőanya
  lehet gonoszan hangzik, de utolérte a végzete

  és még egy kérdés .: a cikk írója hogyan is talált rá, hogy épp róla írjon más száz szerencsétlen sorsú hajléktalan helyett?”
 • 19. imo74 2013. november 11. 06:32
  „A volt férj azóta is ki be járkál a pszichiátriai intézetek között..... vele mért nem csinálnak cikket? Hallgattassék meg a másik oldal alapon? Egyébként ha egy jelzésen 2 egymást keretező csíkot látok az nekem egyértelmű tiltás...még hogy szigetelőszalag tán nekiállt lekaparni azért tudja ilyen jól? Ezt a parasztvakítást!!!!!!”
 • 18. _csutak_ 2013. november 11. 04:54
  „@ agytröszt :
  Nem értettél meg :(
  Biztosan én fogalmaztam rosszul.
  Engem egy ilyen cikknél az zavar, hogy az igazság egy szeletét láthatjuk, de magát a valóságot nem ismerhetjük.
  A miértre nem ad választ.
  Miért nincs munkája?
  Miért veszítette el?
  Nem a vélemények hanem a tények amik izgalmasak lehetnének.
  Ami még zavar az nem más, minthogy az ilyen írások értelme számomra nem más mint a fellazítás politikája a hatalom részéről.
  Azaz Divide et impera, mert amíg ilyen dolgokkal nyűgölődünk addig sem azzal foglalkozunk, hogy egy egyetemi végzettséggel rendelkező de emberileg alkalmatlan ember áll a parlament, a kormány és az ország élén!”
 • 17. ötös 2013. november 11. 04:51
  „A lumpen élet, az alkohol, a munkától való menekülés meghozta eredményét. Csak sajnálni lehet. Ettől sokkal különb életmódú emberek is élnek nagy nélkülözésben, sajnos.”
 • 16. Ferrer 2013. november 11. 01:20
  „Nem lehetne ezeknek egy külön hírkategóriát létrehozni? Pl. társadalomrajz vagy fene tudja. Ötletként mondom, mert így nem túl elegáns a Szeged hírei közé ömleszteni..”
 • 15. pachakuti 2013. november 10. 21:55
  „14. agytröszt: + 1 * !”
 • 14. agytröszt 2013. november 10. 21:35
  „12. Azt sugallja, hogy milyen mocsadék a világ, hogy aki nem fizet lekbért és a közüzemi számlákat, ki akarják rakni a lakásból, s aki nem dolgozik,- de a semmittevésért is kap valamit- annak adjanak lakást, amit igaz, hogy majd nem fog tudni ffenntartan,i de akkor is!!!! Fizessen más! Az a sok hülye aki dolgozik, és minden körülmények között a rezsijét fizeti ki először, mert a becsülete azt diktálja.”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több pénzt kapnak, de szerintük nem élnek jobban

Az egészségügyi alapellátásban dolgozók több pénzt kapnak, mint korábban: a napokban érkezik meg minden érintetthez 10 hónapra visszamenőleg az emelt összegű juttatás. Tovább olvasom