Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Halált is okozhat a ''fényevés''

Fényevők voltak? Nem voltak fényevők? Szekta, nem szekta? Ellentmondásos hírek láttak-látnak napvilágot a minap történt, az egész országot megrázó családi tragédia kapcsán. Megnéztük, Csongrád megyében mi a helyzet fényevésügyben.
Mint ismert, családjával együtt föltehetőleg szándékosan, hosszú ideig éhezett az a budapesti férfi, akinek felesége éhen halt, kislánya és ő maga pedig súlyosan legyengülve került kórházba. Az eset kapcsán az is fölmerült, hogy „fényevők" lehettek, akik semmiféle táplálékot nem vesznek magukhoz.

– Létezik az úgynevezett fényevés, vagy pránaevés jelensége, pontosabban az a meggyőződés: az ember közvetlenül a napfény energiáját át tudja alakítani az életműködéséhez szükséges energiává. Annak idején a tévében egy középkorú nő nyilatkozott, hogy ő egy éve nem táplálkozik „hagyományos módon": fényevéssel fedezi energiaszükségletét. Kíváncsi lettem volna a folytatásra – mondja az ügy kapcsán dr. Temesváry Beáta, a szegedi kórház pszichiátriai és addiktológiai osztályát vezető főorvos. Olyan emberrel, aki állítása szerint fényevésből tartja fönn magát, még nem találkozott – olyanokkal viszont, akik súlyos veszélyhelyzetbe kerültek az anorexia, a szándékolt nem táplálkozás miatt, sokszor.

Inkább zugevők

Ha sem ételt, sem folyadékot nem fogyaszt az ember, egy hétig élhet. Megfelelő folyadékbevitel esetén a „sanyarú" körülményekhez jól alkalmazkodott, egészséges felnőtt harminc-negyven napot bír ki táplálékfelvétel nélkül – mondja dr. Keresztes Margit kutató orvos, aki civilben számos ezoterikus érdeklődésű embert is ismer. Hozzáteszi: a tudomány mai álláspontja szerint fényből közvetlenül energiát nyerni a növényeken kívül más élőlénynek lehetetlen. Akik irreális ideig nem vesznek magukhoz táplálékot, s főleg folyadékot, és mégis életben maradnak, alighanem zugevők.

Abban az esetben, amikor egy ember fanatikus hittel véghezvisz valamit, mindig föltételezhetjük a külső hatást, esetleg valamilyen szektáét, vagy azt, hogy pszichiátriai betegség lehet a háttérben. S a paranoid gondolatokat – amelyekből akár éhenhalás is következhet, ha e gondolatok a táplálkozás abbahagyására késztetik a beteget – az érintett személy olyan meggyőző erővel tudja továbbadni, hogy általában mások is kritika nélkül elfogadják. Családon belül még könnyebben terjednek a téves eszmék. Szülő a gyermeknek – vagy fordítva –, egyik házastárs a másiknak könnyen át tudja adni a paranoid szemléletet, mely akár életveszélyt is eredményezhet – mondja a főorvos asszony.

Beszéltünk egy nővel – kérte, a nevét ne írjuk le –, aki kipróbálta a fényevést. Összesen negyvenhat napig nem vett magához táplálékot, a koplalást mindössze egyszer szakította meg, akkor is csak gyümölcsöt fogyasztott. – Olvastam a fényevésről, és „valahogy meghívott magához ez az ügy" – mondta. Az első, hétnapos periódus azért volt különösen nehéz, mert akkor folyadékot sem szabad fogyasztani; a pránatan szerint az első hét napban programozódik át a szervezet a fényhasznosításra. Azután azonban már könnyen ment. S miért kezdett el végül ismét táplálkozni? – Az ízek világa miatt. Nem a táplálék hiányzott, hanem az íz – mondja. Kérdeztük, tud-e olyan emberről, aki nála is több ideje élt fényből. Megadta egy férfi nevét, aki tudomása szerint időtlen idők óta nem eszik. Megadta az illető telefonszámát, a készülék azonban nem volt bekapcsolva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportolók – szegedi panelgarzonban

A szegedi önkormányzat összesen huszonöt garzonlakást biztosít a város sportklubjainak a Székely sor… Tovább olvasom