Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Halált okozhat a jó szándékú állatbarát ropija

Noha ez szigorúan tilos, a Szegedi Vadasparkban is gyakran etetik az állatokat látogatók. Az illegális rágcsálnivalóktól a park lakói akár el is pusztulhatnak. A parkvezető szerint az állatbarátok inkább anyagi támogatással mutassák ki szeretetüket.
Az állatokat akkor is tilos etetni, ha némelyikük ezzel nem is ért egyet. Fotó: Schmidt Andrea
A napokban pusztult el a debreceni állatkert tízmillió forintnál is magasabb piaci értékű zsiráfja: a ritka állat a látogatók felelőtlenségének esett áldozatul, akik többek között nejlonzacskóval és lufival is megetették a hosszú nyakú jószágot.

A Szegedi Vadasparkban is etetik – gyakran fornettivel vagy ropival – az állatokat a látogatók, noha ezt táblákon is tiltják az állatkert munkatársai. Veprik Róbert, a vadaspark igazgatóhelyettese elmondta: a lakóknak szigorú takarmánynormájuk van, amit ha nem esznek meg – mert más „butaságot" kapnak helyette –, nem jutnak elegendő vitaminhoz. A vitaminhiány később legyengíti őket és betegségeket okozhat. A fölösleges „rágcsálnivalók" emelett túlsúlyhoz vezethetnek. Problémát jelent az is, hogy a látogatók kezéről olyan vírusok, baktériumok juthatnak az állatok szervezetébe, ami ellen nem tudnak védekezni.
Valószínűleg így betegedett meg és pusztult el korábban a vadaspark egyik selyemmajma.

– Nálunk csak a gondozóink etethetik az állatokat. Ez ugyan jelentős bevételkiesést okoz, mert nem adunk el olyan „keverékeket", mint más állatkertek, viszont így csökkentjük az etetés miatti kockázatokat is – magyarázta Veprik, miért nem kapható „hivatalos" állateleség a parkban. Hozzátette, a vadaknak megvan a magukhoz való eszük, így legföljebb megkóstolják a látogatók által felkínált dolgokat. Mint mondta, a legveszélyesebb ilyen szempontból a lufi, a madzag és a nejlonszatyor, de az elmúlt években az ilyen „idegen testek" lenyeléséből itt nem származott baj.

A gondozók folyamatosan figyelik és figyelmeztetik a látogatókat, hogy az „ételmérgezéseket" elkerüljék. Mindig mindenhol persze ők se lehetnek jelen, de olyanra még sosem volt példa, hogy valakit kiküldjenek a vadasparkból, mert a felszólítás ellenére tovább etette az állatokat. Veprik azt ajánlja az állatbarátoknak, szeretetüket inkább úgy mutassák ki, hogy támogatják az intézmény alapítványát, vagy fogadják örökbe a kedvencüket. Az így befolyó pénzből biztosan a számára legjobbat kapja az adott állat, és a látogatók is jóval tovább élvezhetik kedvenceik társaságát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A radnótisok szerint könnyű volt a matekérettségi

A szegedi radnótis diákok szerint nem volt nehéz a tegnapi matematikaérettségi, noha igazgatójuk… Tovább olvasom