Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 13°C Még több cikk.

Hálapénz: orvosnak 30, nővérnek 7 ezer forint jár

Szeged - Tavaly 56 milliárd forint hálapénzt fizettünk. Tízből négy beteg ad pénzt, ajándékot háziorvosának, míg a kórházba kerülők 80–90 százaléka tesz hasonlóan. A páciensek szerint ez nem korrupció. A háziorvosok, illetve a rezidensek szegedi képviselője egyaránt megalázónak tartja a paraszolvenciát, inkább a béreket emelné.
Többször is cél volt, de egyszer sem sikerült megszüntetni a paraszolvenciát. A KSH szerint 13, a Tárki szerint 81, a Patika Egészségpénztár szerint pedig 74 milliárd forint hálapénzt fizettünk tavaly.

– A napi 10–12 órát dolgozó, havonta 4–6 alkalommal ügyelő szakorvosok közalkalmazotti fizetést kapnak, a három műszakban dolgozó nővérek bére még a kezdő szakmunkásokénál is alacsonyabb, s akkor még nem szóltunk az ennél is kisebb fizetésért dolgozó műtősökről, beteghordókról. Nincs 13. havi juttatás, a pótlék is kevés. Ez az oka annak, hogy az amúgy is alulfinanszírozott egészségügy egyes területein maradt a szokás: hálájukat anyagilag is kifejezik a betegek. A fiatalok azonban már nem a baksis légkörében szocializálódnak – magyarázza Hajnal Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának elnökhelyettese, a Családorvosi Intézet és Rendelő tanszékvezető egyetemi tanára. – A háziorvoslást kezdőknek azt tanácsoljuk, hogy praxisuk fölépítésekor ne számítsanak a hálapénzre. Egyébként is az a tapasztalat, hogy – a közvélekedéssel szemben – a kisebb, tanyás településeken is kevesebbszer hívják házhoz a doktort, mint 20–30 éve. Túlzónak tartom a közvélemény-kutatási adatokat.

Egy év: 56 milliárd forint

Különböző felmérések eredményét átlagolva a múlt évben körülbelül 56 milliárd forintot osztottak szét a hálás betegek az egészségügyben dolgozóknak. Átlagosan az orvosnak 30 ezer, a nővérkének 7 ezer, a beteghordónak 3 ezer forintot tesz a borítékba a gyógyulásban reménykedő. A Patika Egészségpénztár felmérése szerint a megkérdezettek 72 százaléka adott már hálapénzt, akadt, aki félmillió forintot fizetett.

A megkérdezettek jelentős része úgy gondolja, hogy a hálapénz hatására jobb szolgáltatást kap – állapítja meg a Patika Egészségpénztár felmérése. E páciensek 80–90 százaléka számára természetes, hogy kórházba kerülve pénzzel teli borítékot dug a fehérköpenyesek zsebébe. A Tárki által megkérdezettek 40 százaléka szerint a paraszolvencia nem korrupció.

– A fiatal orvosok nem kalkulálhatnak a hálapénzzel mint rendszeres jövedelemmel, amelynek elfogadása megalázó is számukra. A magasabb bérek és jobb munkakörülmények reményében sokan gondolkoznak külföldi munkavállaláson – véli a szegedi Volford Gábor. A Magyar Rezidens Szövetség országos alelnöke elmondta: egy kezdő orvos bruttó fizetése vidéken 129 ezer 500 forint, ami Budapesten valamivel magasabb lehet. – A múlt rendszer beidegződése, elsősorban az idősebb páciensek hiszik, hogy csak akkor kapnak megfelelő ellátást, ha adnak „valamit" az orvosnak, nővérnek. A gyógyításra felesküdöttek számára megalázó helyzetek is adódnak.

Az egészségügyiek is számon tartják, hogy „hálapénzes" szakma például a sebész, a nőgyógyász, míg az altatóorvos vagy épp egy rezidens nem számíthat ilyen fizetéskiegészítésre. A rezidensek szervezete úgy szüntetné meg e megalázó „juttatást", hogy javítaná az egészségügyben a munkakörülményeket és a béreket.

Olvasóink írták

257 hozzászólás
 • 257. őrgróf 2010. január 05. 14:52
  „Flexi, ha neked akár csak egy diplomád is van, én leszek a következő pápa. És remélem, a vakbélműtétedet tényleg úgy fogják megcsinálni, mint az elemcserét. ( még nem tudom, mit kellene betenni helyette, de egy esetleges agyműtétnél már tudnám. Egy szerencséd van: az orvosok hivatástudata. Ezért téged is pont úgy kezelnének, mint egy embert...És úgy gondolom, nem nekünk kellene távozni erről az oldalról, hanem a te gyűlölettől fröcsögő mondataidat kellene moderálni. Ugyanis téged már nem lehet!”
 • 256. Lutetia 2010. január 02. 11:40
  „Maximálisan megértem vl-t. Hálistennek én is ismerek ilyen orvosokat. Kár, hogy nem minden orvos ilyen. Mert sajnos jó páran nem ilyenek. Ez van.”
 • 255. asztenoszsz 2009. december 31. 07:02
  „Hammada_Fleet
  Majd meglátjuk...A ti vezéreitek szétvertek mindent, nehéz lesz a romokon építkezni, remélem, nem marad el a számonkérés sem. El kell kobozni a milliárdos vagyonokat, amiket a "tűzhöz közel ülők" becstelen úton harácsoltak össze a magyar nép vagyonából. Nem az orvosok zsebében kell turkálni, akik, ha kapnak is hálapénzt, azt a betegeik az egyszer már adózott jövedelmükből adják, az állam helyett.”
 • 254. franzvon 2009. december 30. 23:43
  „Én csak azt szeretném, ha vl és vl-ek lelkébe már nem vájna senki...
  Jólesett...”
 • 253. Hammada_Fleet 2009. december 30. 23:32
  „Teljesen mindegy, hogy kinek mi a véleménye, a következő választásokig (nem biztos, hogy 2014-ig kell várni rá) semmi nem fog történni, fideszék egy szalmaszálat nem fognak keresztbe tenni azért, hogy bármi változzon. Majd ők megszervezik a maguk egészségügyi ellátását, oszt jó napot. Mindenkinek csak azt tudom tanácsolni, próbáljon meg egészséges életmódot folytatni, az orvosoknak meg azt, hogy menjenek csak külföldre, nagyon tanulságos lesz.”
 • 252. rhyyy 2009. december 30. 22:48
  „vl
  teljesen igaza van”
 • 251. asztenoszsz 2009. december 30. 19:40
  „vl
  Végre leírta valaki a részleteket <moderálva off>”
 • 250. vl 2009. december 30. 19:08
  „Orvos vagyok.
  Soha nem kértem, számtalanszor nem is kaptam (nem sértődtem meg), ha adtak, sokszor visszautasítottam és persze sokszor fogadtam el paraszolvenciát. A legnagyobb összeg 20 e Ft volt. Nem szokásom kibontani a beteg előtt a borítékot, így aztán - utólag - már nem tehettem semmit. Persze ez nem jelent önmagában semmit, nem mentség, és nem az összegtől függ, hogy elfogadjuk-e vagy sem. (Mégegyszer: én nem tudom soha, mennyi van a borítékban.) Nincs tarifám (remélem, de semmiképp nem tudok róla, nem alakítottam, ha netán lenne), arról pedig információm nincs, hogy a betegek körében milyen szóbeszédek forognak közszájon.
  Soha nem fogadtam el előre, vizsgálat, kórházi kezelés előtt! Már csak azért sem, mert én nem tudok másként figyelni a betegre. A fizikális vizsgálat a hajléktalan esetében is ugyanaz, ugyanolyan, mint a kőgazdag páciensnél. Ugyanazokat a szükséges vizsgálatokat tudom elvégezni mindkét beteg esetében. Miután az előjegyzés gépi úton megy, mégcsak a vizsgálatok időpontjára sincs ráhatásom.
  Összességében: én magam nem tudom a beteget előnyhöz juttatni, hiába szolvál. Vagyis ha a vizsgálat, kezelés után ad a beteg, kénytelen vagyok azt hinni, hogy tényleg elégedett (persze ezt nagyon sokan kifejezik a "köszönöm"-mel, boríték nélkül).
  Nem hajtok a paraszolvenciára, de az életminőség fenntartásához sajnos a mai viszonyok között nélkülözhetetlen. Magam 23 éve vagyok orvos, aktuálisan részlegvezető főorvosi beosztásban. Nejem 21 éve orvos, szintén főorvosi rangban dolgozik - ő tényleg SOHA nem fogad el pénzt, annál több kozmeitkumot, csokoládét, virágot, stb. kap. A kettőnk nettó bére ügyelet nélkül kb 250000 Ft (ehhez jön még az én átlagban kb 100000 Ft-os paraszolvenciám) - ebben benne van a családi pótlék is, már csak egy gyerek után. Mert egyébként 3 van. A legkisebb még gimnazista, nagyobbak már felsőoktatásban tanulnak, egyikük Bp-en. Nos úgy gondolom, hogy a fenti összegből egy orvostól elvárható - és tapasztalatom alapján el is várt - életszínvonalat, a gyerekek taníttatása mellett nem lehet biztosítani. Valami mellékes jövedelmet jelentő elfoglaltságot muszáj találni!
  Mindkettőnknek van a rendes állásunk mellett vállalkozása. A feleségem hetente 2 akalommal rendel 3-4 órát a rendes munkaidő után. Ez ugye azt jelenti, hogy este 8 után ér haza. Átlagosan hetente 1 ügyelet jut mindkettőnkre.
  A világért sem sajnáltatni akarom magunkat. Mi még mindig jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ma sem akarnék mást csinálni, változatlanul szeretem a hivatásomat - még akkor is, ha néha elegem van belőle (engem is emberből gyúrtak).
  Szerintem nagyon sokan tudják, hogy pl a skandináv országokban kb 5000 Euro kereshető havonta. Ez az én fizetésemmel össze sem vethető! S ha itthon is ennyi lenne? Van-e arra biztosíték, hogy a beteg nem akarja kifejezni a háláját valamilyen módon? És akkor mit tegyek a borítékkal?”
 • 249. Megmondalak 2009. december 30. 18:32
  „joga éppen van hozzá, sőt, elvileg kötelező volna betartani az ügyelet utáni pihenőidőt. De nem lehet. Ráadásul arra az időre bér sem jár, hisz pihenőidő. Ehhh”
 • 248. adamantium 2009. december 30. 17:59
  „tobikamama, csak egyet mondj már meg, a nővér, hogyan állít ki ambuláns lapot mert ugye azt az orvos írja alá. a nővér ( nem becsülöm alá a munkáját még véletlenül sem) 12 órát dolgozik utána hazamegy. az orvos 24 órát és utána meg még egyáltalán nem biztos, hogy hazamehet, bár joga lenne hozzá”
 • 247. asztenoszsz 2009. december 30. 17:07
  „tobikamama
  Próbáld ki, heti 2-szer 24 órás ügyelet, bruttó 3-400 ft/óra, az ügyelet után állj a műtőasztal mellé.
  Kérem szépen, ne általánosítsunk! Minden szakmában vannak linkebb emberek is, de néhány eset alapján ne ítélkezzünk egy egész szakma felett.”
 • 246. franzvon 2009. december 30. 17:04
  „Hát ha rendszergazda vagy egy fegyveres testületnél...
  Ott mindent tudsz, mindent operálsz, tele diplomával...”
 • 245. Megmondalak 2009. december 30. 17:03
  „tobikamama
  Nem, az eü nem az orvosokról és a nővérekről kel, hogy szóljon, hanem a betegekről. Természetesen úgy, hogy rendesen fizetett, nem túlhajtott eü dolgozók látják el. A mostani kritikus nővérhiány valóban azt bizonyítja, hogy durván alulfizetettek, és ezt náluk a paraszolvencia sem kompenzálja úgy, mint az orvosoknál.
  Az "ügyeletes orvos alszik" meg egy nagy közhely. Ha dolga van, megcsinálja. Nem a nővérek, ápolók szoktak pl. operálni vagy trafózni (legalábbis remélem)”
 • 244. Megmondalak 2009. december 30. 16:50
  „Egy vakbélműtét nem bonyolultabb, mint elemet cserélni egy plüssmaciban?????? Milyen diploma birtokában lehet ilyen éleslátásról tanúbizonyságot tenni?”
 • 243. tobikamama 2009. december 30. 16:42
  „Ém ugy látom,hogy itt mindemki a másik munkályát nézi le,de ami biztos,hogy az egézségügy nem csak az orvosokról kellene,hogy szoljon mert ott vannak az ápolok ök mennyit keresnek de dolgozni ök végig dolgozzák az éjszakát mig ügyeletes orvos 121 e Ft alszik és megkérdezi mért jött be hajnali fél háromkor hát azért,hogy nehogy elaludjon gondoltam”
 • 242. asztenoszsz 2009. december 30. 16:37
  „moderálva személyeskedő”
 • 241. Lutetia 2009. december 30. 16:22
  „240 uborka. Igen, akik gyógyítanak, megérdemlik a pénzt. Csak nem a betegektől.”
 • 240. mag 2009. december 30. 15:51
  „A tanár mennyi hálapénzt kap azért mert tanít? Semmit!!!”
 • 239. uborka 2009. december 30. 15:24
  „IGEN EZ NEM SZÉGYEN NEM KIVETNI VALÓ DOLOG FOGADJÁK IS EL ANNYIT AMENNYIT ADNAK!!!!!!!KINEK FÁJ EZ??? A SZOCIK LOPNAK CSALNAK , AKIK GYÓGYITANAK NEM ÉRDEMELNEK SEMMIT????”
 • 238. Mignon 2009. december 30. 15:12
  „Egyszer, legenykoromban en is voltam korhazban egy hetig.
  Egy gyönyörü apolonö apolt!

  A többit el sem meselem...
  :)))))”
257 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged mocskosabb, mint volt

Mintha csak a tanyavilágban élnénk: Szegeden most még az is nyakig sárosan kerül haza esténként a napi lótás-futásból, aki autóval jár. Tovább olvasom