Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Halász Gáborból nem lett éneklő pártelnök

Keveset tudott a polgármesterségről, mégis programja nagy részét egy év alatt teljesítette Kiskutas első embere, a szegedi Halász Gábor. A Barátok közt egykori szereplője a magánéletéről is beszélt: esküvő talán, lakodalom biztosan nem várható.
– Fogalmam sem volt, hogy milyen egy polgármester élete, de élt bennem egy sztereotípia arról, hogy mindegyik nagydarab ember. Ennek ellenére amikor megválasztottak, nem kezdtem el mértéktelenül enni – válaszolta a szegedi Halász Gábor, a Zala megyei Kiskutas első embere, a Barátok közt egykori Hoffer Misije arra a kérdésre, hogyan képzelte el az életét polgármesterként. 2004-ben költözött Kiskutasra, és a 2006-os önkormányzati választáson győzte le 16 éve regnáló ellenfelét. A szegedi fiatalembernek egy másik elmélete is volt a falusi polgármesterségről: sok munka, kevés pénzért. Ez – mint mondta – igaznak bizonyult.


A színészi tehetség jól jön a testületi üléseken? – faggattuk a polgármestert, aki szerint a színészetnek és a politikának nem a közgyűlés a metszéspontja, hanem a hitelesség igénye.

– Nem elég igazat mondani, hitelesnek is kell látszani. A hiteltelen színész rossz színész, és nem maradhat a színpadon. A hazug politikust pedig nem választják újra.

Internet és misebor

Négy uniós pályázaton is nyert Kiskutas, amióta Halász Gábor a polgármester. A falu első embere büszkén sorolta az eredményeket: felújítottak egy régi önkormányzati épületet és könyvtárat alakítottak ki benne. Rendszeres az ingyenes filmvetítés, és ingyenes internet-hozzáférés is van. Rendbe hozták az évek óta zárva tartó faluházat is, ott gyerekfoglalkozásokat tartanak.

Második alkalommal rendezték meg szeptemberben a kétnapos miseborfesztivált, ami az egész országból vonzott érdeklődőket. A településhez tartozik egy 1753-ban épült műemlék kápolna, melyet felújítottak, és ha minden jól megy, a karácsonyi misét már itt tartják. „Szerencsére mintaszerű képviselő-testületem van" – hangsúlyozta a polgármester.

A vasútiszárnyvonal-megszüntetés őket nem érinti, Gábor szerint egyébként sem ez a vasút fő problémája. – A szárnyvonalakról vitázunk, ahelyett, hogy a gerincvonalakkal törődnénk. Jelentős vasútfejlesztés régóta nem volt, a környező országok megelőztek minket.  
Gábornak hiányzik a színészet, és a kamera. De azt mondja, annak ellenére, hogy a Barátok közt és a Lazac után is lett volna lehetősége képernyőn maradni, nem akart „mindenáron szenvedni a nyilvánosságért". Olyan lehetőséget ugyanis akkor nem kapott, amivel elégedett lett volna. Most viszont nem panaszkodhat, hiszen politikusként sikeres: a négy évre tervezett programjának nyolcvan százalékát egy év alatt végrehajtotta.

Ezért alvászavarral fizet – „éjjelente a megoldatlan dolgok járnak a fejemben" –, és azzal, hogy ritkán jön az imádott Szegedre, ahol családja él.

– Túl nagy a Zala megye–Szeged–Budapest háromszög – indokol. A fővároshoz a tanulás köti – hamarosan államvizsgázik közgazdaságtan és kommunikáció szakon –, és a szerelem, hiszen ott él a barátnője.

– Mindenki azt hiszi, hogy azért nem nősültem meg eddig, mert összevissza csajoztam. Pedig ez nem igaz, hosszú, évekig tartó kapcsolataim voltak. De egy kivétellel eddig egyik barátnőmről sem tudtam elképzelni, hogy a gyermekeim anyja legyen. Ha a mostani kapcsolatom értékes marad, akkor lehet belőle házasság.

Lakodalom azonban biztos nem, pláne nem „bulvárfotós lakodalom". – Nem szeretem a lakodalmakat, mindig rettegek, hogy meghívnak egybe. Attól pedig különösen rosszul vagyok, ha a pár bevonja a bulvársajtót az ünnepségbe.
Arra is kíváncsiak voltunk, Gábor követi-e az őt híressé tevő sorozatot, de kiderült: akkor sem nézte a Barátok köztöt, amikor szerepelt benne. A szappanoperák számára unalmasak, egyetlen sorozat van, amit érdekesnek talál, a 24. Tévézés helyett egyébként inkább főz, úszik, vagy a barátaival a pincészeteket járja – elvégzett egy borvizsgáló iskolát is.

Kiskutason egyébként két színjátszó csoport is van, Gábor szerint nagyon népszerűek és sikeresek, de sosem jutna eszébe csatlakozni egyikhez sem. – Nem akarok abba a hibába esni, hogy azt mondják, a polgármester minden áron szerepelni akar. Ez olyan lenne, mint az éneklő pártelnök. Furcsa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csipeget a cinege, meg a zöldike

A hideg idő beköszöntével egyre több helyen látni a városban madáretetőket. A boltban vásárolt… Tovább olvasom