Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Halászlé, érettségi előtt

A ballagás végére mindenki kellőképpen megéhezik, az ünneplést így egy igazán ízletes ebéd zárja legmegfelelőbben. Erről mi is meggyőződtünk a Kiskőrössy halászcsárdában.
A középiskolai ballagás végére mindenki kellőképpen megéhezik, az ünneplést így egy igazán ízletes ebéd zárja legmegfelelőbben. Erről mi is meggyőződtünk a Kiskőrössy halászcsárdában, amely a tavalyi árvíz után idén ismét várhatta a ballagókat: szombaton 23 társaságot látott vendégül.

– Filézett vegyes halászlé rántott szelettel, párizsival, roston sült és rántott hallal, csirkével megpakolt Kőrössy-tál, palacsinta, gesztenyepüré, fagylaltkehely. Így fest egy hagyományos ballagási ebéd a Kiskőrössyben – tudtuk meg Oláh Dezsőtől, a halászcsárda vezetőjétől, aki úgy tapasztalja, ilyenkor nem jellemzők az extrém kívánságok, még az italfogyasztásban is inkább az alkoholmentes nedűk dominálnak. Délután három-négy óránál tovább ugyanis nem maradnak a vendégek.

– A helyfoglalásokat a ballagók többsége egy hónapja intézte, azért ilyen későn, mert mindenki tartott az árvíztől. Tavaly sajnos nem tudtunk kinyitni a magas vízállás miatt, pedig már voltak foglalásaink, ők végül a másik csárdánkban ebédelhettek – elevenítette fel a tavalyi izgalmakat Oláh Dezső, kiemelve, idén nem jelentett veszélyt a víz, az eső: mindenki tető alatt ünnepelhetett.

Százezer is lehet a végösszeg

Egy háromfogásos ballagási ebéd ára egy főre mintegy 2500 forint. Harmincfős társasággal számolva ez 75 ezer forintos költséget jelent, ehhez jön még az italfogyasztás, ami ekkora vendégsereg esetében elérheti a húszezret – vagyis a számla végösszege százezer forint körül is lehet.

A lehetőséggel 23 társaság élt, akadt, aki négyfős asztalt foglaltatott, de voltak 30-35 fős csoportok is. A választott fogások tekintetében nagyok voltak az ízlésbeli különbségek, sőt néhányan nem is egyeztették előre az ünnepi menüt, de a halászcsárdában ez sem okozott fennakadást.
Mint ahogy az sem, hogy nem csak ballagók ebédeltek itt szombaton: az egyik teremben aranylakodalmat ültek, de a fiával teljesen spontán érkező Bánfi Ferencnek is jutott asztal.

Csak a szűk család, nagyszülők, rokonok köszöntötték a Deák gimnáziumból ballagott ifjabb Várkonyi Gábort. – Szegediek lévén kötődünk a halászcsárdához, a Tisza-part hangulatához, ezért választottuk a Kiskőrössyt – indokolt a családfő, miközben jó házigazdaként körbejárta tizennyolc falatozó vendégét.

– Finom volt a halászlé? Mit kértek inni? Sört, bort? – érdeklődött, majd a kis bográcsokra mutatva kifejtette, a menübe halételeket választottak, de a vegyes tálakra mindenféle húsból jutott, így senki nem maradt éhen.
– Tartottunk az árvíztől, de még inkább az esőtől. Még éjjel kettőkor is felkeltem, hogy tájékozódjak: hallottam, ahogy kopog az eső. Hála istennek, mégis megúsztuk – mutatott a felhőtlen égre az idősebb Várkonyi Gábor, majd hozzátette: a középiskolai ballagás fordulópontot jelent a fia életben, az egyik legszebb pillanat, amit illik emlékezetessé tenni.


Ma lesz a magyar nyelv és irodalom írásbeli

A nemzetiségi nyelv és irodalom írásbeli vizsgáival már pénteken megkezdődtek a tavaszi érettségik. Ez a hatodik olyan vizsgaidőszak, amely a kétszintű érettségi vizsga szabályai szerint zajlik. A vizsgák a hagyományoknak megfelelően, a ballagásokat követően hétfőn reggel nyolc órakor a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódnak.
Magyarból középszinten 92 ezer 826-an, emelt szinten magyarból 4302-en tesznek érettségit az országban. Ebből a tárgyból Szegeden 2681-en jelentkeztek közép-, míg 132-n emelt szintre – tudtuk meg Pálfalvi Zsolttól, az Oktatási Hivatal, OKÉV Dél-alföldi Regionális Igazgatósága regionális igazgatójától. A keddi matematika középszintű írásbelire 2663-n hivatalosak, míg az emeltszintre 156 diákot várnak Szegeden.
A tételek a tavalyi évhez hasonlóan a körzetközponti jegyzőktől kerülnek ki az iskolákba. A jegyzőknél az iskolaigazgatók múlt héten már megtekintették a lepecsételt borítékokat, és azok felbontása nélkül meggyőződhettek, hogy elegendő számú tétel van-e a megfelelő tárgyakból. Az iskolák vezetői a vizsgák előtt reggel hat órától vehetik át a tételeket tartalmazó csomagokat.
Szegeden összesen 3368 tanuló érettségizik, a vizsgák száma ennek több mint négyszerese lesz. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fritz Mihály és Kalmár Márton negyvenhat éve barátok

Szeged szobrászatának két jellegzetes figurája Fritz Mihály és Kalmár Márton, akiknek életútja immár… Tovább olvasom