Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Hallássérülten is színötös

Hallássérültként is kitűnő bizonyítványt vitt haza a röszkei Gárgyán Róbert, aki az iskolai előkészítő után szeptembertől már egészséges gyerekek között kezdi meg tanulmányait. Feltaláló szeretne lenni, ezért fontosak számára a jó jegyek.
Robi saját halas tavukban horgászhat édesanyjával. Fotó: Frank Yvette
Gárgyán Róbert még csak most megy első osztályba, mégis már öt éve tanul. Nem írni, nem olvasni, hanem beszélni. Merthogy a hétéves kisfiú hallássérült, fülei mögé erősített készüléke nélkül szinte semmit sem hall. A sok sírás és küzdelem azonban meghozta az eredményét: Robi ma már teljesen érthetően formálja a szavakat, egy iskolai előkészítő osztály után pedig szeptemberben egészséges gyerekek között kezdheti meg tanulmányait.

A kisfiúval Szín 5-ös játékunk fotózásán találkoztunk, melyen ő is teljes joggal részt vett, hiszen a hallássérültekkel foglalkozó előkészítő osztályban – egyedüliként – kitűnő bizonyítványt szerzett. Megtanulta a kisbetűket, és húszig a számokat is. Sok osztálytársához képest tehát még előnyben is lesz a Röszkei Általános Iskolában, ahova ráadásul teljesen önállóan fog jár majd be határ menti tanyájukról.

Villámkérdés-villámválasz

kedvenc tantárgy: matematika
kedvenc étel: sajtos hús tésztával
kedvenc ital: tej
kedvenc sorozat: Scooby Doo
kedvenc sport: foci
kedvenc színész: nincs
kedvenc tanár: Bata Judit osztályfőnök

A régi határátkelő melletti birtok egyébként igazi gyerekparadicsom, hatalmas földterülettel és egy saját halastóval. Itt szokott Robi szabadidejében horgászni, illetve szaladgálni, focizni. Hozzájuk szervezte az előkészítős osztály az osztálykirándulást is, ahol még bográcsozáson is részt vehettek a sérült kisgyerekek. Mindenki nagyon sajnálta, hogy Robi már nem velük kezdi a szeptembert. A kisfiú és édesanyja úgy érezte, már képes lesz megállni a helyét a nagyobb követelményű iskolában is.

– Szeretnék majd feltalálni egy olyan gépet, ami anyu helyett vasal – mesélt terveiről a kisfiú, aki a nagy cél reményében azt is elhatározta: mindig kitűnő tanuló lesz. Az, hogy édesanyját mentesítse a legutálatosabb házimunka alól, nagyobb erőt adott neki a tanuláshoz, mint a lapunk Szín 5-ös játékán megnyerhető fődíj, az Eurodisneyi út. Igazából nem is hallott még a Párizs melletti gyerekparadicsomról, de amikor anyukája mesélni kezdett róla, már lelkesen csillogott a szeme. Jövőre így már az is a szeme előtt lebeg majd, hogy ha ő lesz a szerencsés nyertes, találkozhat kedvenc mesefigurájával, Scooby Doo-val.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új világ – hangulatképek a kulisszák mögül

Ami a nézők számára könnyed, nyáresti szórakozás, az a szereplőknek embert próbáló, kemény munka. A… Tovább olvasom