Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Halogató hallgatók

A szegedi egyetemnek van olyan kara, ahol kötelező február végéig, máshol elég májusban jelentkezni a nyári záróvizsgákra. Ahol túl korán kell eldönteni, vállalkozik-e a hallgató az államvizsgára, megesik, hogy csak a diákok tizede jelenik meg a kijelölt időpontban. A végzősök közül többen évekig várnak a diploma megszerzésével.
Illusztráció: Karnok Csaba
A sztereotípia alapján a bölcsészek a legnagyobb halogatók, talán ezért nem is okoz gondot a kari tanulmányi osztálynak, ha valaki jelentkezik, mégse jelenik meg a záróvizsgán. Kothencz Mihály osztályvezető szerint a februári jelentkezést szándéknyilatkozatnak tekintik, ez alapján egy hozzávetőleges létszámot küldenek a tanszékeknek, hány vizsgázóra számíthatnak júniusban. Ha valaki nem jön el, nincs semmi szankció ellene.

– A jelenlegi szabályozás szerint a végbizonyítvány megszerzése után hét éven belül bármikor tehetnek záróvizsgát a hallgatók, utána már az intézmény feltételekhez kötheti azt – mondta az osztályvezető.

Ennek ellenére nem érdemes a végsőkig halogatni a vizsgát, mert a mindenkor érvényes szabályok és tételek alapján kell teljesíteniük a hallgatóknak, így megeshet, hogy a változó követelmények láttán zavarba jön a diplomára vágyó.

A természettudományi karon idén változtatták meg a záróvizsgára jelentkezés szabályait. Kovács Istvánné, a tanulmányi osztály vezetője elmondta, erre azért volt szükség, mert amikor hónapokkal a megmérettetés előtt kellett jelentkezni a záróvizsgára, a hallgatók közül sokan visszaléptek az utolsó pillanatban. – A januári záróvizsga-időpontokra jelentkező programozó matematikusoknak mindössze egytizede jelent meg a kijelölt időpontban – végzett rövid számvetést Kovács Istvánné. – Nagyon sok energiát fektettünk a vizsgák megszervezésébe, napra, órára beosztottuk a diákokat, de azt tapasztaltuk, hogy sok hallgató felelőtlenül jelentkezett – tette hozzá az osztályvezető. Az idei évtől a TTK-n májusban kell jelentkezni az államvizsgára, és csak azok a hallgatók iratkozhatnak fel, akik igazolják, hogy már leadták a szakdolgozatukat. Így remélhetőleg jóval kevesebben lesznek, akik a fennmaradó rövid idő alatt meggondolják magukat. A tanulmányi osztály szerint tanulmányaik befejezése után 1-2 éven belül diplomát szereznek a TTK hallgatói, nem jellemző a túlzott halogatás. Azért előfordult már, hogy egy-egy végzős diák soha nem próbálkozott a záróvizsgával, így diploma nélkül maradt.

A gazdaságtudományi karon hasonló rendszerben fogadják a hallgatókat, a júniusi vizsgákra májusban kell jelentkezni. Császár Ilona, a tanulmányi osztály előadójának tájékoztatása szerint a hallgatók nagy része amint lehet, leteszi a záróvizsgát. Körülbelül 440 diákot várnak év végére az élelmiszeripari főiskolai karon, ahol februártól egészen június elejéig lehet jelentkezni az utolsó megmérettetésre. – Mindenki a lehető leghamarabb szeretne hozzájutni a diplomájához. Ritka, mint a fehér holló, akinek minden előfeltétele megvan a záróvizsgához, mégse próbálkozik vele – mondta Cséfalvay Ignác főigazgató-helyettes. Ha valaki mégis lemarad, annak általában nem a halogatás az oka, hanem néhány hiányzó tantárgy, vagy a rossz szakdolgozat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közösen álljuk a rongálás számláit

Az utazási társaságok Szegeden és környékén évente több tízmillió forintot költenek arra, hogy a… Tovább olvasom