Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Halott paloták a szegedi Stefánián

Szeged - Elhagyott szerető benyomását kelti a Szeged egyik főutcájának számító Stefániának a színháztól a Tisza Lajos körútig tartó szakasza: alig van nyoma a korábbi nagy életnek, amit befolyásol az is, hogy két meghatározó palotája üres, felújításra vár.
Elhagyott szerető benyomását kelti a Szeged egyik főutcájának számító Stefániának a színháztól a Tisza Lajos körútig tartó szakasza: alig van nyoma a korábbi nagy életnek, amit befolyásol az is, hogy két meghatározó palotája üres, felújításra vár. Ha viszont befejeződik a volt Sajtóház (és a Juhász Gyula Művelődési Ház) felújítása, ítélkezési negyed alakul ki a belváros közepén.

Vakációznak a Radnóti és a Kőrösy diákjai, többek között ezért is kelti kihalt városrész benyomását a Stefániának a színháztól a Belvedere székházig tartó, korábban mindig nyüzsgő szakasza. Rontja a Tisza-parti sétálóutca mediterrán hangulatát az is, hogy a volt Kass Szálló több mint negyedszázada bezárt épületének közelében immáron egy éve újabb üres belvárosi palota árválkodik, a régi Sajtóházé.

Az 1977-ben bezárt Kass Szállónak nincs szerencséje: hiába került többszörös tulajdonváltást követően biztosnak tűnő kezekbe, tőkeerős cég, a Questor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. tulajdonába, felújítására még mindig nem jutott pénz. Holott 2004-ben lapunk hasábjain jelentette be Tarsoly Csaba elnök-vezérigazgató, hogy exkluzív, négycsillagos szállodaként szeretnék megnyitni a szegediek Régi Hungáriáját.

Ítélkezési negyed

Lóugrásokban lehet majd megközelíteni a különböző bírósági, ügyészségi épületeket a jövőben. Szinte karnyújtásnyira helyezkednek majd el egymástól a Belváros patinás palotáiban. A Csongrád megyei és a Szegedi Bíróság, valamint a Szegedi Városi Ügyészség a Széchenyi téren marad, szembeszomszédjuk a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség lesz a Juhász Gyulában. A cégbíróság marad a Tábor utcában. A Szegedi Ítélőtábla egy Sóhordó utcai palotába költözött két évvel ezelőtt. A Stefániára pedig a Csongrád Megyei Főügyészség és a Szegedi Nyomozó Ügyészség kerül.

Terveikhez végleges építési engedéllyel rendelkeznek – tette hozzá a vezető –, de elképzeléseik megvalósításához pályázati forrásokra van szükségük. Az eltelt három évben azonban hiába pályáztak, egyszer sem nyertek. Molnár Sándor projektvezető azt válaszolta kérdéseinkre: a helyzet nem kilátástalan, most a megnyíló uniós forrásokban reménykednek. Megerősítette, hogy továbbra is szállodaként szeretnék megnyitni a Kasst.

A patinás épülettől mindössze félszáz méterre árválkodik lapjaink volt székháza, a Vajda-palota – üresen, elhagyatottan, immáron egy esztendeje. A tulajdonos, a Legfőbb Ügyészség a vagyon kezelésével a Csongrád Megyei Főügyészséget bízta meg 2006 nyarán. Ez a szervezet költözik majd a Stefánián található palotába a felújítás után, együtt a Szegedi Nyomozó Ügyészséggel. A főügyészség a bíróság Széchenyi téri épületéből, a nyomozó ügyészség az Eszperantó utcai irodaházból dobozol át a Stefániára.

Bariné Tóth Éva, a főügyészség sajtószóvivője elmondta, holnap járják be az épületet azok a potenciális kivitelezők, akik részt szeretnének venni a közbeszerzési eljárásban (a Legfőbb Ügyészség ajánlati felhívása a Közbeszerzési értesítőben július 13-án jelent meg). A pályázatok beadásának határideje augusztus 31., szeptember 26-án pedig már szerződést is szeretnének kötni a nyertessel. A felújítást október közepén kezdenék, a rekonstrukció befejezésének határideje 2009. március 31.
Korábban más határidőkről volt szó: mint ahogy arról lapunkban is beszámoltunk, 2008 végére tervezték az átadást. Nem sikerült megtudnunk, mi okozta a csúszást, csak feltételezzük, hogy egy másik ügyészségi felújítás: a volt Juhász Gyula Művelődési Ház ugyanis a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség székhelye lesz. Itt már látványos szakaszába érkeztek a munkák, és még az év vége előtt átadják a megújult épületet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromszázmilliós kórházi gyors segély

Háromszáznegyvenmillió forintos kiegészítő támogatást ad a szaktárca a Csongrád megyei egészségügyi… Tovább olvasom