Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

Halottak napja: forgalmi és nyitvatartási változások

Csongrád megye - Megnő a forgalom a temetők környékén a hétvégén. Változik a temetők, templomok nyitva tartása az egész megyében.

A következő napokban sokan róják le kegyeletüket; íme néhány hasznos információ a temetőkbe látogatók számára.

A biztonság és a forgalom gyorsítása érdekében a Belvárosi temető előtt egyirányúsítják a Fonógyári utat a Dorozsmai úttól a Bajai út felé. A temető belső útjain október 29. és november 1. között a kialakított körforgalmi rend érvényes, a sírkert november 7-éig, este 8 óráig tart nyitva - a dorozsmai és a tápéi temetőben is ez a nyitva tartási rend az érvényes. A református és evangélikus temetőbe érkezőknek – mivel a Bajai úton tilos parkolni – a krematórium bekötőútja felől megközelíthető új parkolót ajánlják, ahol 200 autó fér el a hajléktalanszálló mögött.

A villamospálya felújítása miatt egyelőre nem lehet bejutni a Bajai út és a Fonógyári út sarkán lévő üres területre, ahol az autósok eddig letették a kocsijukat. Megírtuk: a munkálatoknak ezt a részét végző Szegedi Közlekedési Kft.-től megtudtuk, halottak napjára rendbe teszik a villamossínen átvezető bejárót.

Tápén a temetőben ma reggeltől egyirányú körforgalmi rend lép érvénybe.

Az ünnepi hétvégén a sírbérlet-hosszabbítást intézni a Belvárosi irodájában 7-től 20 óráig, Tápén és Dorozsmán 18 óráig lehet. Az Alsóvárosi temető ma 7-től 19 óráig, szombattól keddig 7-től 20-ig tart nyitva. Az irodai információs szolgálat 8-tól 4-ig fogad. Az újszegedi sírkert hétfőig 6-tól 20 óráig látogatható.

Vásárhelyen a katolikus temető – szombattól keddig, halottak napjáig – reggel 7 órától hosszabbított nyitva tartással, tulajdonképpen sötétedésig „üzemel"; a gyakorlat szerint általában akkor zárják a kapukat, amikor már senki sem tartózkodik a síroknál. Autóval be lehet hajtani, a forgalmat rendőrök irányítják. A két református temető, a Kincses és a Dilinka papíron reggel 7-től este 8-ig várja az emlékezőket; pontosabban eddig lehet kocsival is behajtani, de gyalogosan akár az éjszakai órákban is felkereshetők a sírkertek. Szintén folyamatos a nyitva tartás Makón az újvárosi református temetőben, míg a görög katolikusban reggel 6 órától várják az embereket, s addig nem zárnak, míg a síroknál vannak látogatók. Csongrádon a katolikusban reggel 7-től sötétedésig emlékezhetnek a hozzátartozók, akik indokolt esetben autóval is behajthatnak. Szentesen a katolikus sírkertek, a bánomháti és a Kálvária reggel 7-től este 8-ig, míg a református reggel 8-tól sötétedésig tart nyitva. A Kurca partján személygépkocsival engedéllyel, indokolt esetben lehet bemenni.

A Csongrád megyei egyházak elérhetőségeit erre a linkre kattintva megtalálja. Érdeklődjön a nyitva tartásokról!

Rendőrségi jótanácsok

A Halottak napja közeledtével a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt figyelmet fordít a közbiztonsági, bűn- és baleset-megelőzési feladatok ellátására. A temetők körüli megnövekedett forgalom a különféle törvénysértések szándékos illetve gondatlan elkövetését idézheti elő. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy ebben az időszakban megszaporodhat a kegyeleti helyek környékén a járműfeltörések száma.

Ezekre a szituációkra "specializálódó" tolvajok igyekeznek minden kínálkozó lehetőséget kihasználni és a kocsisorokat járva szemrevételezik az utastereket. Amennyiben értéket vagy értéket sejtető csomagot, tárgyat fedeznek föl megkezdik "akciójukat". Sok esetben egy-egy kocsi feltörése olyan hirtelen történik, hogy a riasztó megszólalása sem visszatartó hatású, hisz a tömegben gyorsan el lehet vegyülni.

A tömegközlekedési eszközökön is előfordulhatnak zseblopás módszerével elkövetett bűncselekmények, ugyanakkor a koszorú,- és virágvásárlás alkalmával is érdemes körültekintően közlekedni. A sírok gondozása közben ne hagyjuk értékeinket, csomagjainkat egy pillanatra se őrizetlenül.

A közutakon történő forgalomnövekedés nagyobb türelmet és elővigyázatosságot igényel ebben az időszakban a gépjárművel közlekedőktől. Fokozottan figyeljünk a temetők környékén a gyalogátkelőhelyek biztonságára. 

A CSMRFK és a városi rendőrkapitányságok munkatársai a polgár- és városőrség bevonásával kiemelten figyelnek a temetők rendjére. A megnövekedett forgalom és a parkolás zökkenőmentességét - az előző évekhez hasonlóan - rendőri irányítás mellett fogják segíteni, különösen a kiemelt, forgalmú helyeken. A látogatók biztonságát fokozott járőrszolgálattal támogatják.

A városi kapitányságok már az ünnepeket megelőző napokban is megerősítik a rendőri jelenlétet az érintett területeken. A főútvonalakon, a temetőkhöz vezető utakon és a sírkert környékén fokozott közlekedésrendészeti, közrendvédelmi és bűnügyi járőrözéssel kell számolni október 30-án 00.00 órától november 4-én 24.00 óráig.

A közlekedésrendészeti intézkedések elsősorban a forgalom folyamatosságának fenntartására, a balesetveszély megelőzésére, a temetők környékén történő parkolás lehetőség szerinti elősegítésére irányulnak.

Halottak napi forgalmi rend Szegeden

A Szegedi Közlekedési Kft. tájékoztatja utasait, hogy az őszi tanítási szünetre és a halottak napi megemlékezésekre figyelemmel, 2010. október 30. és 2010. november 08. napok között az alábbi menetrend szerint közlekedtetjük járatainkat:

2010. október 30. (szombat): szombati menetrend szerint, október 31. (vasárnap) vasárnapi menetrend szerint, kivéve: a 3,3F és 4-es viszonylaton halottak napi menetrend szerint. 2009. november 1. (hétfő): vasárnapi menetrend szerint, kivéve: a 3,3F és 4-es viszonylaton halottak napi menetrend szerint. 2010. november 2. (kedd) és november 5. (péntek) között: iskolaszüneti munkanapi menetrend szerint. 2010. november 6. (szombat): szombati menetrend szerint, november 7. (vasárnap): vasárnapi menetrend szerint. 2010. november 8-tól (hétfő): tanítási munkanapi menetrend szerint.

A halottak napi megemlékezések során megnövekedő utazási igényekhez igazodva, 2010. október 30. (szombat) és november 1. (hétfő) között az alábbi menetrend szerinti időközben, valamennyi 3-as vonali járat (Dugonics téri átszállási lehetőséggel a villamospótló járatokra/-ról) 3F jelzéssel Fonógyári útig (Kereskedő közig) közlekedik. A fenti három napon a 4-es villamosvonal menetrendje is változik, a módosított 3,3F vonali menetrenddel összehangolásra került.


Holnap, vasárnap és hétfőn a Tisza Volán temetői kisegítő járatokat állít forgalomba. A „Temetői járat" feliratú 19H buszok a tarjáni Víztorony térről a Csillag tér–Szilléri sugárút–Tisza Lajos körút–Dugonics tér–Kálvária sugárút–Belvárosi temető–Fonógyári út–Izabella híd–Rókusi körút–Makkosházi körút–Budapesti körút–Tarján, Víztorony tér útvonalon viszik az utasokat reggel negyed 9 és délután negyed 5 között félóránként.

Olvasóink írták

 • 16. VásárhelyiÁgi 2010. november 01. 13:59
  „Szeretnék valamit pontosítani: a halottak napja november másodikán van, ezt valószínűleg már csak a keresztény vallású emberek tudják. Ma pedig a halottak estéje van.”
 • 15. szilléri 2010. november 01. 09:33
  „"Magyarországon nincs Halloween, Magyarországon Mindenszentek van.
  A vámpírnak, szellemnek vagy csontváznak beöltözés helyett inkább ki kell menni a temetőbe és gyújtani kell egy mécsest, - gyertyát - az elhunyt rokonokért, barátokért és gondoljunk rájuk néhány percig."”
 • 14. franzvon 2010. november 01. 08:43
  „Igen,ilyenkor a nyüzsi mennyivel nagyobb, mint két méterrel a földfelszín alatt...”
 • 13. deszkás 2010. november 01. 08:41
  „BODR! Értelek én de engem zavart hogy az autósok a nyilvánvaló nagy tömeg ellenére az első fokozatból felkapcsolva próbálkoztak. Miért, hova siettek? A sportrepülők meg igyekeztek ALACSONY magasságú repüléssel szórakoztatni a temető felett de kinek tetszett ez? Számomra nyilvánvaló bunkóságukról tettek tanúbizonyságot.”
 • 12. Adrien21 2010. november 01. 06:55
  „Már síbérletet is árulnak??????

  "Az ünnepi hétvégén a sírbérlet-hosszabbítást intézni a Belvárosi irodájában 7-től 20 óráig, Tápén és Dorozsmán 18 óráig lehet. "”
 • 11. web 2010. október 30. 22:54
  „AZÉRT IGAZÁN NEMES GESZTUS LETT VOLNA A TISZA VOLÁNTÓL,HA EGY KANYARRAL A SZŐREGI TEMETŐT ÉRINTETTE VOLNA. ÖREG FIATAL KM HOSSZAN MENTEK MANKÓVAL, ANÉLKÜL KOSZORÚKKAL VIRÁGOKKAL FÖLPAKOLVA. A KÉT MEGÁLLÓ KÖZÖTT CSAK EGY KANYAR LETT VOLNA........NEM LETT VOLNA ÓRIÁSI VESZTESÉG!”
 • 10. papsajt 2010. október 30. 10:09
  „1 órája az alsóvárosi temetőben majdnem elütött egy taxi. (ezüst Skoda SuperB).

  Tele a temető autókkal, miközben behajtani tilos tábla van kirakva.”
 • 9. bodr 2010. október 29. 20:40
  „Kedves Újságíró és Városvezetés!
  Kiindulva a cikkből, illetve a tavalyi rendből bátran autóba ültem édesanyámmal és kisfiammal, azonban a temető bejáratában a rend őre közölte, hogy csak 600 Forint ellenében tudunk bemenni, vagy ha 70 év feletti ember ül az autóban. Megjegyzem, az elmúlt években szó nélkül beengedtek, mivel látták hátul a gyermeket. A cikkben emlegetett - "a temető belső útjain október 29. és november 1. között a kialakított körforgalmi rend érvényes" - rendnek nyoma nem volt 2010. október 29-én 16-kor. Köszönet a városvezetésnek, aki gondoskodott arról, hogy halottak napja környékén a Kossuth Lajos sugárúti körforgalomtól 20-30 perc alatt lehetett elérni a Fonógyári útig lépésben és szigorúan egy-egy sávban a Dorozsmai út elejétől. Gondolom ez a hétvégén halmozottan élvezhetőbb lesz. Mindenesetre a hangulatot megalapozta. Emlékeim szerint 2007-ben vagy 2008-ban az emlegetett útszakasz egyszerre két sávon volt felmarva, szintén hónapokon keresztül nem lehetett rajta közlekedni, dugó-dugó hátán, fél óra 1 km megtétele. Miért van ez mindig így????????????”
 • 8. argon 2010. október 29. 10:09
  „A biztonság és a forgalom gyorsítása érdekében a Belvárosi temető előtt egyirányúsítják a Fonógyári utat a Dorozsmai úttól a Bajai út felé.
  ,,Temetői járat" feliratú 19H buszok a tarjáni Víztorony térről a Csillag tér-Szilléri sugárút-Tisza Lajos körút-Dugonics tér-Kálvária sugárút-Belvárosi temető-Fonógyári út-Izabella híd-Rókusi körút-Makkosházi körút-Budapesti körút-Tarján, Víztorony tér útvonalon .
  Na ez így érdekes lesz, akkor a busz szembe megy az egyirányú forgalommal.”
 • 7. siklo 2010. október 29. 09:50
  „6. az érintett megállókban 2hete kint van az utastájékoztatás....”
 • 6. Attis2 2010. október 28. 11:52
  „Ez mekkora baki,hogy egyirányusitják a Fonogyári utat! Az nem tünt fel a tisztelt DM-nak,hogy az autóbuszok közlekedésében semmi ilyen hír nincs? Mert ha ilyen lenne,akkor a buszok terelőuton mennének!”
 • 5. gróf 2010. október 28. 10:14
  „"A biztonság és a forgalom gyorsítása érdekében a Belvárosi temető előtt egyirányúsítják a Fonógyári utat a Dorozsmai úttól a Bajai út felé - ahogyan minden évebn."

  Ezt vesézzük már ki jobban, mert én ilyet még sosem tapasztaltam...a temető bent egyirányú szokott lenni.”
 • 4. szatyi 2010. október 28. 10:02
  „Tényleg?...a Fonógyári út egyirányú lesz? Ki találta ki ezt a "butaságot"?”
 • 3. cumania 2010. október 28. 09:26
  „Soha nem volt egyirányúsítva a Fonógyári út! Bent a temetőben egyirányú a forgalom, nem a Fonógyárin!”
 • 2. lila 2010. október 28. 08:36
  „Temetők nyitvatartása???”
 • 1. online 2010. október 28. 06:58
  „Hanyadikától él az egyirányúsítás a közúton ??? A "következő napokban" az nem dátum. Miért nem lehet egy hírt normálisan megírni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ganz–Röckről a Regiórában

Szeged - Az m1-en ma 13.30-kor a Magyar Televízió Szegedi Stúdiójából jelentkezik a Regióra. Tovább olvasom