Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Halottakat nem kezelnek ingyen

Szeged - Júliustól elutasíthatják az orvosok azoknak az ellátását, akiknek valamiért érvénytelen a taj számuk. Eddig csak azt jelezte a rendszer, ha valakinek rendezetlen az egészségbiztosítási jogviszonya, de őket – figyelmeztetés után – ellátták.
Tovább finomította a jogviszonyok ellenőrzését és a tb-potyautasok kiszűrését júliustól az OEP. Eddig amikor a háziorvos vagy a szakorvos a vizsgálat kezdetén belenézett az egészségbiztosítás adatbázisába, csak piros vagy zöld színt jelzett a rendszer egy taj szám kontrolljánál. Ez csak azt mutatta: a betegnek rendezett-e a jogviszonya vagy sem. Aki zöld jelzést kapott, azt a szokásos módon ellátták. Aki pirosat, azt is, de aláírattak vele egy figyelmeztetést, hogy rendeznie kell a jogviszonyát az OEP-nél, különben az APEH hajtja be az elmaradt járulékot. A „zöldek" és „pirosak" taj száma – jogviszonytól függetlenül – érvényes.

Egy hete két új szín – a kék és a barna – is felbukkanhat a taj számok ellenőrzésénél. A „kékeknek" ideiglenesen érvénytelen a taj száma. Ez olyankor fordul elő, ha valaki törvényesen dolgozik külföldön, és ott fizeti a járulékokat. Az itteni ellátást az OEP elszámolja a külföldi biztosítóval, de csak akkor, ha a betegnél van uniós egészségbiztosítási kártya vagy az ellátásra jogosító más nyomtatvány. Ha nincs, az orvos vagy a kórház számlát állít ki a költségekről, amit a betegnek kell kifizetnie. Ha nem tudja kifizetni a helyszínen, és nem sürgős esetről van szó, az orvos el is küldheti.

Akinél viszont „bebarnul" a taj szám, azt csak akkor látják el, ha kifizeti. Az új rendszerben ugyanis már nem lehet halottak vagy végleg külföldre települtek – az ő színük a barna az OEP rendszerében – taj számára kezeléshez jutni. Ezeket érvénytelenítik, törlik. Sürgősségi ellátáshoz viszont mindenkinek joga van, bármilyen színű is a taj száma, legfeljebb utána kiszámlázzák neki az árát.

1 millióból 300 ezer

2007 áprilisától a kórházak és a szakrendelők, decemberétől a háziorvosok, patikusok és fogorvosok is ellenőrzik a betegek egészségbiztosítási jogviszonyát. Két éve ez még egymillió embernek volt rendezetlen, azóta 300 ezerre sikerült szűkíteni ezt a tábort. Akinek más jogcímen nem jár közfinanszírozott orvosi ellátás, annak jelenleg havi 4500 forint egészségügyi járulékot kell fizetnie az APEH-nak, és így őt is problémamentesen ellátják mindenhol.

Olvasóink írták

 • 2. flexsnake 2009. július 10. 13:38
  „Fogalmazni kellene megtanulni mert az elején nem érthető hogy kit látnak el és kit nem a cím meg szokás szerint szenzációhajhász de szar.
  Most is ellátnak mindenkit akinek az ellátása sürgős. Akár érvényes akár nem a tajszáma.”
 • 1. Kraftwerk 2009. július 09. 00:47
  „Ha valamelyik pártban benne vagy(bal-jobb oldaltól függetlenül)és egy kicsit is népszerű vagy,netalán tán valamelyik miniszter elnök"közeli"ismerőse vagy,akkor nem is kell fizetni a TB-t sem!!!
  Majd kifizeti az adófizető ezt is....!!!Arról nem is beszélve,hogy a kisemberhez képest NEM ugyanazt az ellátást kapja meg.....A végösszeg meg nem számít......
  Ezek ugyanúgy működnek,mint a közbeszerzések....Mindenki jó jár....Csak a melós nem......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tappancs-fesztivál

Szeged - Kutyák népesítik be vasárnap a szegedi Az Eko-parkot (Fürj u. 92/B), itt rendezik meg a… Tovább olvasom