Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Halpusztulás a Búvár-tavon

Napok óta pusztulnak a szegedi Búvár-tó halai. Eltávolításukat épp jelenleg végzik – tudtuk meg a Szeged Plaza új vezetőjétől, aki a közelmúltban vette át elődje helyét. Az új vezetés komplex tervet dolgoz ki a korábban elhanyagolt tó és környéke rekultivációjára.
Tömegével pusztultak el a halak a pláza mögötti tóban. Fotó: Gyenes Kálmán
Pusztulnak a halak a szegedi „plázatóban". Több száz apró hal lebeg a víz felszínén – értesítette lapunkat Keresztesné Szegfű Szilvia, aki a környéken lakik. Ménesi Imre, Rókus önkormányzati képviselője hozzátette: a tó környéke rendkívül szemetes. – Az önkormányzat illetve a bevásárlóközpont hatáskörébe tartozó terület élesen elkülönül – az előbbi rész tisztán tartott, az utóbbiról ez azonban aligha mondható el – hívja föl a figyelmet.

Minderről azonban a jelek szerint máris félig-meddig múlt időben beszélhetünk. Dankowsky György, a Szeged Plaza igazgatója alig több, mint egy hónapja váltotta föl elődjét a vezetői székben, mint mondja, máris intézkedett az áldatlan helyzet megszüntetése végett. A közelmúltban megkereste a halpusztulás ügyében a Szegedfish Kft.-t, és Dobrovich László haltenyésztő szakmérnök megállapította: a háromhektáros tavon mutatkozó halelhullás minden bizonnyal táplálékhiány okozta, tavaszi legyengülés eredménye. A jelenség nem ismeretlen kis testű halakkal túlnépesített vizeken; a több száz, döglött hal eltávolítása jelenleg folyik. A pláza gondoskodik a szemételtávolításról, a parkoló pedig nemsokára húsz új facsemetével lesz gazdagabb.

Haltetemre hívás a Búvár-tónál. Fotó: Gyenes Kálmán
– Nemcsak egyszeri intézkedésről van szó. Hanem arról, hogy kulturális oktató-szórakoztató centrummá fejlesztjük a tavat és környékét – hívja föl a figyelmet az igazgató. Többek között természetvédelmi tanösvény kialakítását tervezik a Szegedi Vadaspark szakmai támogatásával. – Szívesen segítünk, előbb azonban meg kell ismerkednünk a helyzettel – mondja Veprik Róbert, a vadaspark igazgatóhelyettese, aki a napokban tekinti meg a környéket. A leendő tanösvény igénybevételével vadkacsákat éppúgy megfigyelhetnek majd az arra sétálók a növényzet károsítása nélkül, mint például pézsmapockokat és egyéb, „urbanizálódott" víziállatokat. – A környékbeliek etetik is őket, egyszersmind a szemetelők távol tartásáról is igyekeznek gondoskodni – halljuk a Szeged Plaza igazgatójától. A vezető már környékbeli iskolákkal is fölvette a kapcsolatot. A tervek között szerepel, hogy a gyerekek környezet-, természetvédelmi foglalkozásokon szemétgyűjtési akciókban vehetnek részt pedagógusok vezetésével, és cserében ingyen mozizhatnak.


Halhelyzet a Holt-Maroson

A Holt-Maroson is észleltek arra járók elpusztult halakat a napokban. A vizet kezelő Szegedi Herman Ottó Horgászegyesülettől megtudtuk: az egyesület nemrégiben telepített nagy mennyiségű halat a vízbe, s az elhullott példányok a telepítettek közül származnak. A pusztulást az okozta, hogy a halak – köztük tiszai dévérkeszegek – nem tudtak alkalmazkodni a hirtelen vízváltozáshoz. A Holt-Maros vízminősége most azért kedvezőtlenebb a szokásosnál, mert a Tisza áradása miatt vízforgatás most nem hajtható végre. A Marosból ugyan be lehetne juttatni új vizet a holtágba, de a fölös mennyiség nem engedhető a Tiszába – tudtuk meg a Szegedi Vízmű Zrt. szakemberétől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Politizál, tanít a képviselő

Sándor Klára újoncnak számít az országgyűlésben. A szegedi liberális képviselő, egyetemi oktató… Tovább olvasom