Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Halpusztulás elleni halak

Halpusztulás elleni hal kerül több szegedi horgászvízbe. A compó és a széles kárász folyamatosan túrja az iszapot, meggátolva a kénhidrogéngáz fölhalmozódását.
Visszatérő gondja a Szegedi Herman Ottó Horgászegyesületnek a halpusztulás a repülőtéri Gumis-Tejes-Keramit tórendszeren. A pusztulást az iszapban fölhalmozódó kénhidrogén és ammónia okozza. Az első pusztulás még a kilencvenes évek végén következett be: tíz mázsa hal pusztult el ekkor a Gumison és a Tejesen. Azóta is két-három évente jelentkezik a vastag iszapban fölhalmozódó gázok miatti pusztulás. Az egyesület – túl azon, hogy a legveszélyesebb időszakokban motorcsónakot járat a tavakon, s a propeller oxigént kever a vízbe – compó és széles kárász telepítésével veszi föl a küzdelmet a káros gázok ellen.

– A compó és a széles kárász szinte állandóan túrja az iszapot, s így meggátolja a káros gázok fölhalmozódását – mondja Schreiter Tibor ügyvezető alelnök. Éppen ezért idén négy mázsa compó kerül a repülőtéri tavakba; a Holt-Marosba és a Fehér-parti holtágba, ahol szintén nagy gondot kell fordítani a halpusztulás megelőzésére, már tavaly telepítettek négy mázsa compót. Széles kárászból három-négy mázsa kerül vízbe, a mennyiséget a Holt-Maros, illetve a repülőtéri tavak között osztják szét.

Sügért is telepít az egyesület az idén a repülőtéri tavakba. Ez a – testtömegéhez képest rengeteg táplálékot fogyasztó – ragadozó hal úgy járul hozzá a vízminőség javításához, hogy erősen ritkítja a rendkívül sok oxigént igénylő apróhalállományt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két helyen lesz második forduló a megyében

Csongrád megye hét választókerületéből négy már képviselőt küldött a parlamentbe: a szegedi Ujhelyi… Tovább olvasom