Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Hamarosan fejlesztésre is jut

Havi 20 millió forintnyi pluszadósság helyett havi 25 millió forint nyereség – ennyit változott egy év leforgása alatt a szegedi rendelőintézet gazdálkodása. A tavaly ősszel kinevezett főigazgató úgy számolja, jövő év közepére ledolgozzák a teljes, több mint félmilliárdos adósságot.
A várólisták bevezetése is feltétele volt annak, hogy az intézmény talpon maradjon. Fotó: Schmidt Andrea
Éppen egy éve van új vezetője a szegedi rendelőintézetnek. A korábbi igazgatóság leváltása annak idején meglehetősen hangosra, és botrányosra sikerült, hiszen az volt az oka, hogy 2005 tavaszán az intézmény csődközeli helyzetbe került. A jelenlegi főigazgató, Tálosi László több mint félmilliárd forintnyi adóssággal vette át október elsejével az intézmény irányítását. Bár a korábbi ügyek miatt a gazdasági rendőrségi nyomozás még ma is folyik, mostanra kijelenthető: a rendelőintézet kezd kimászni a mély gödörből.

– Az, hogy az intézmény 550 millió forintos hiányt halmozott fel, csak a kisebbik probléma volt. Az egész rendszer rosszul működött, ami miatt még 1-2 hónap elteltével is reménytelennek láttam a helyzetet – idézte fel a kezdeteket a főigazgató, Tálosi László. – Nem volt anyaggazdálkodás, sem használható raktári nyilvántartás, könyvelés vagy megbízható iktatás, sőt még megfelelő dokumentáció sem. Az elsők között ezeket kellett rendbe tenni.

A várakozó betegeknek az a legfontosabb, hogy minél hamarabb, és szakszerűen lássák el őket. Fotó: Schmidt Andrea
Ezzel párhuzamosan felszámolták az előnytelen szerződéseket is, ami hatalmas megtakarítást jelent az intézménynek. Csak a takarítás például havi 800 ezer forinttal kerül most kevesebbe – köszönhetően annak, hogy a munkát megpályáztatták. Az új vezető pluszbevételi forrásokat is talált: az épületben működő szolgáltatók például magasabb bérleti díjat fizetnek, melléjük pedig újak is érkeztek.

– A működést is igyekeztünk az elmúlt időszakban racionalizálni – folytatta a felsorolást Tálosi László. – Ebbe a szigorított anyaggazdálkodástól a mobiltelefon-használatig sok minden beletartozik. Az egyik legfontosabb talán az, hogy a traumatológiai szakrendelést beköltöztettük az I-es rendelőbe, a radiológiát pedig a korábbi két telephely helyett már csak egyben üzemeltetjük. Ezáltal ésszerűbb és költséghatékonyabb lett a működés.

Megszorítás

A rendelőintézeti dolgozók a közalkalmazotti bértábla által előírtakon túl nem kapnak más, rendszeres juttatásokat – például étkezési jegy is csak nagyobb ünnepek előtt jár nekik. A főigazgató azonban hangsúlyozta: a megszorítások ellenére tavaly október óta gazdasági okból nem bocsátottak el senkit.

Mindezeknek az intézkedéseknek köszönhetően egy év leforgása alatt 250 millió forintnyi adósságállományt sikerült ledolgozni. – Míg tavaly tavasszal havi 20 millió forinttal nőtt a rendelőintézet adósságállománya, jelenleg nagyjából 25 millió forintnyi nyereséget könyvelhetünk el – mondta a főigazgató. – Természetesen ez még mind törlesztésre megy, de úgy számolom, jövő év közepére elfogynak a tartozások, és ezt a pénzt már a fejlesztésekre, illetve a dolgozók juttatásaira fordíthatjuk.
Elkerülhetetlen, hogy a szigorú gazdálkodást a betegek is érzékeljék. – Az anyaggazdálkodás a betegek számára sem tette mindig lehetővé, hogy megkapjanak mindent, amit korábban, és esetenként kénytelenek voltak várólistára iratkozni – mondta Tálosi László. – De úgy gondolom, mindezek mellett azt is láthatták, hogy az intézmény talpon maradt, működik, és egyetlen részleget sem kellett megszüntetni. Nézőpont kérdése, hogy egy félig töltött pohárban a hiányzó vagy a meglévő részt vesszük észre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választási ígéretek színesben és fekete-fehérben

Szeged a jövő városa! Polgármester A-tól Z-ig. Ébresztő, Szeged! E címekkel jelentettek meg… Tovább olvasom