Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Hamupipőke: Kálnay Zsófia

Szeged - Amióta Kálnay Zsófia megnyerte a Simándy-versenyt, elhalmozzák felkérésekkel. Az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója pénteken Hamupipőkeként mutatkozik be a kisszínházban – utána egy másik Rossini-főszerepet énekel az Operaházban.
Feltűnést keltett a tavalyi szegedi Simándy József Énekversenyen a fiatal mezzoszoprán, Kálnay Zsófia. A szegedi zeneművészeti kar hallgatójának, Temesi Mária tanszékvezető tanítványának élete első versenyén sikerült leküzdenie a lámpalázát, és győzött az egyetemi alapképzésben tanulók kategóriájában. Tehetségére a színházban is felfigyeltek, a West Side Storyban Juronics Tamástól kapott először szólista feladatot. Iván Sára operettjének kisszínházi ősbemutatóján és a miskolci vendégjátékon a női főszerepet énekelte. Zsófia még csak a BA-képzést végzi a zeneművészetin, de tehetségének, valamint a színház és az egyetem jó kapcsolatának köszönhetően már lehetőséget kapott a komolyabb bemutatkozásra is: pénteken Toronykőy Attila rendezésében a társulat új Hamupipőke-produkciójának címszerepét énekli a kisszínházban. Ebben a szerepben aratta egyik első nagy sikerét örök kedvence és példaképe, az olasz világsztár, Cecilia Bartoli is.

Kálnay Zsófia a női főszerepet énekelte Iván Sára operettjének kisszínházi ősbemutatóján. Fotó: Hollósi Zsolt
Kálnay Zsófia a női főszerepet énekelte Iván Sára operettjének kisszínházi ősbemutatóján. Fotó: Hollósi Zsolt

– Igyekszem nem egy bizonyos énekes technikáját követni, hanem próbálom megtalálni a sajátomat, mert egy egész darabon keresztül nem lehet mások hangzását kergetni. Kénytelen vagyok a sajátomat kifejleszteni. Nagyon tetszett, amit ebben a szerepben Cecilia Bartoli csinált, de már szélesebb spektrumban gondolkozom. Az a legnagyobb kihívás most számomra, hogy a színpadon fizikailag is olyan szépen, kecsesen jelenjek meg, mint a Hamupipőke-rajzfilmfigura. Azt hiszem, eredetileg én inkább kajla mostohatestvér karakter vagyok, nem Hamupipőke. Attila remek ötletekkel állította színpadra az operát, ezért nemcsak nézni, hanem játszani is szórakoztató. A darab végén – ami ebben a rendezésben meglepetés lesz – nagyon szeretem Angelina nevezetes „Nacqui all’affanno…" kezdetű áriáját. Ez az előadás családi produkció: felnőtteknek és nagyobb gyerekeknek egyaránt ajánlom. Jók a karakterek, csodásan szól a zenekar, van benne móka, kacagás, sírás és nevetés. Aki katarzisra vágyik, ne hagyja ki! – ajánlja a produkciót Kálnay Zsófia.

A fiatal mezzoszopránt tavalyi győzelme óta elhalmozzák felkérésekkel. Nővére kíséretével és Pavlovits Dávid gitárművésszel kéthetes kínai turnén vett részt. Öt metropoliszban, köztük Szeged testvérvárosában, Sanghajban adtak zenetörténeti jellegű koncerteket. Zsófia a reneszánsztól Verdiig dalokat, operaáriákat énekelt. – Nagyon befogadó és érdeklődő volt a kínai közönség. Számukra az európai zenei kultúra egzotikus dolog, amivel igazából csak most ismerkednek. Az is előfordult, hogy bizonytalanok voltak, mikor kell tapsolni, nem ismerték a koncertetikettet, a kedvességük, nyitottságuk viszont meghatott – meséli Zsófia, aki már készül következő nagy feladatára is: február 11-én egy másik népszerű Rossini-opera főszerepében, A sevillai borbély Rosinájaként debütál az Operaházban.
Mivel a Simándy-versenyen elnyerte a Művészetek Palotája különdíját is, Kocsis Zoltán vezényletével felléphetett Richard Strauss A hallgatag asszony című operájának MÜPA-beli előadásain. Pál Tamás dirigálásával pedig Verdi Requiemjének alt szólóját énekelte Szegeden, és Preziosilla szerepét A végzet hatalma koncertszerű szombathelyi előadásán. A Strauss-produkcióban együtt lépett fel mesterével, Temesi Máriával, aki Berta szerepét énekelve operaházi bemutatkozásakor is partnere lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Durván emelkedik a TÉSZ-esek száma

Egy év alatt harmadával emelkedett Magyarországon a tényleges életfogytiglanra ítéltek száma, akiket… Tovább olvasom