Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Hamvadó cigaretta – vég?

Egy egyelőre nem nyilvános tervezet értelmében nemsokára hazánkban is tilos lehet a dohányzás a közintézményekben, zárt vendéglátó-ipari egységekben. Vendégeket és tulajdonosokat kérdeztünk arról, mit szólnak ehhez.
Rövidesen kiszorulhatnak a dohányzók a vendéglátó-ipari egységekből. Fotó: Segesvári Csaba
– Fel vagyok háborodva, netán majd a kávéscsészémmel a kezemben, az ajtó előtt cigarettázzak? – kérdezett vissza a Corso Café emeletén, dohányfüstben relaxáló M. Károly. Azt akartam megtudni tőle, mihez kezd majd, ha az Európai Unió hazánkban is szigorítja a dohányzásra vonatkozó szabályokat. Sajtóinformációk szerint ugyanis elkészült egy tervezet, amely – több nyugat-európai országhoz hasonlóan – Magyarországon is megtiltaná a dohányzást közintézményekben, zárt vendéglátó-ipari egységekben.

A Kárász utcai kávézó társtulajdonosa, Oláh Attila támogatná a teljes tilalmat. – A törvény jelenleg nem kötelez bennünket nemdohányzó-helyiség létrehozására. A vendégeink viszont igényelték ezt, ezért csak a kávézó felső szintjén engedélyezzük a dohányzást. Még így is akad azonban, aki belépés után kifordul a kávézóból a füst miatt. Vendégeinknek mintegy fele dohányzik – mondta.

Emlékeztetett: Írországban előfordul, hogy a pubok vendégei fél lábbal az ajtóban, félig az utcán állva fogyasztják el sörüket, mert így hódolhatnak másik káros szenvedélyüknek is. Ezt a megoldást egy kávézóban nehezen lehetne alkalmazni, egyszerűbb, ha a vendég megissza kávéját, és ezután gyújt rá, az utcán.

Európa már nem füstöl

A dohányzás visszaszorításáért vívott küzdelem az Európai Unió egyik legfőbb népegészségügyi kérdése. Ennek megfelelően február elsejétől immár Franciaországban sem lehet nyilvános helyeken, közterületeken, kormányhivatalokban, iskolákban, könyvtárakban, kórházakban, bevásárlóközpontokban rágyújtani. A teljes korlátozást először Írország rendelte el, 2004-ben, majd példáját Norvégia, Olaszország, Málta, Hollandia, Anglia és Svédország is követte. Németországban még nincs totális tilalom, a szövetségi tartományok önállóan határozhatják meg a korlátozás mértékét.

– Mindez megszokás kérdése. Átmenetileg biztosan csökkenne a forgalmunk a tilalom miatt, de az emberek alkalmazkodnának a helyzethez. Aki pedig képtelen lenne erre, még mindig kereshetne egy eldugott, füstös kiskocsmát – vázolt egy lehetőséget Oláh Attila.

A JATIK előtt, kiélvezett cigarettaszünete közben zavartuk meg Gabriellát, aki egyetemi hallgatóként megszokta, csak a kijelölt helyeken, az időjárás viszontagságainak kitéve dohányozhat. – Egyet is értek a kezdeményezéssel, zavar, ha egy étteremben, evés közben kell éreznem a füstöt – mondta.

– A Port Royal étterem három szintjéből egy nemdohányzó. A földszinten pedig, törvényi kötelezettségünknek megfelelően, a bejárathoz közelebbi asztalokat nem látjuk el hamutállal. Így a vendégeknek nem kell áthaladniuk a dohányzó részen – informált Mák Tibor üzletvezető. A törvény ezen felül megfelelő szellőzés biztosítására kötelezi jelenleg az éttermeket.

Az üzletvezető szintén úgy véli, hogy a közeljövőben a teljes tilalmat is bevezetik hazánkban. Mivel vendégeik legalább kétharmada dohányzik, várhatóan nehezen fogadják majd ezt, hiszen az éjszakai élet elengedhetetlen kelléke a cigaretta.

Tóth Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerzetesek ünnepeltek

Négy női és hat férfi szerzetesrend tagjai tevékenykednek Szegeden és a környező városokban:… Tovább olvasom