Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Hangárt bérel a rendőrség a koszovói határsértőknek

A szerb rendőrség a napokban Palicson bezáratott egy hotelt, amelynek albán tulajdonosa migránsok pihentetésére használta az épületet.
A röszkei határkirendeltségen szerda délután rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Papp Károly országos rendőrfőkapitány és Milorad Veljovic, a Szerbiai Rendőrség igazgatója. Magyarországon – közölte Papp Károly – az idén már 23 ezer 200 migránst fogtak el a rendőrök, döntő többségük koszovói állampolgár volt, 40 százalékuk gyerekkorú.

Csongrád és Bács-Kiskun megyében határrendészeti feladatokkal eddig is több mint ezer rendőr foglalkozott, akik számát a napokban újabb 136-tal emelte meg a rendőrségi főtanácsos. A Készenléti Rendőrség bevetési osztály szintén órákon belül mozgósítható. Papp Károly Ásotthalom és Mórahalom térségébe további 30 rendőrt vezényelt, akiknek feladata a lakosság biztonságérzetének a növelése.

Csúcsra járt a szerb-magyar határ. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

Szerb kollégája elmondta: rendőreikre a macedón határnál is nagy nyomás hárul, hiszen innen ömlik be hozzájuk a Görögországból és Bulgáriából érkező menekülthullám. – A koszovói albánokat Szerbia saját állampolgárának tekinti, így ha úti okmányokat igényelnek, nekik is biztosítaniuk kell a szabad mozgást. Megpróbáljuk arra ösztönözni őket, hogy ne hagyják el hazájukat, vizsgáljuk, hogy a gazdasági okokon kívül esetleg van-e más mi a motivációja ennek a nagy méretű migrációnak – közölte a rendőri vezető. Arról is beszámolt, hogy a szerb rendőrség a napokban Palicson bezáratott egy hotelt, aminek albán tulajdonosa migránsok pihentetésére használta az épületet.

Csúcsra járt a szerb-magyar határ. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

A rendőrség egy korábban raktárnak épült kiadó hangárt bérel néhány napja a röszkei határtól pár száz méterre, ahol a Csongrád megye déli határszakaszán elfogott illegális koszovói határsértőknek alakítottak ki rendőrségi előállító helyiséget.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

40 éves a Kiskunsági Nemzeti Park

A Kiskunsági Nemzeti Park megalapításának 40. évfordulója alkalmából a Szent-Györgyi Albert Agóra és a KNPI közös kiállítást és előadásokat szervez. Tovább olvasom