Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Hanna Mela képei a Somogyiban

Szenti Tibor író, néprajzkutató nyitotta meg tegnap a szegedi Somogyi-könyvtárban a Hanna Mela festőművész válogatott képeiből rendezett kiállítást.
Hanna Mela festőművész Aradon született 1892-ben, iparművészeti, majd Barcsay Jenő évfolyamtársaként képzőművészeti főiskolát végzett, ahol Rudnay Gyula volt a mestere. Már az 1920-as, '30-as években rangos kiállításokon szerepeltek és keltek el művei a Nemzeti Szalonban, a Műcsarnokban, a velencei biennálékon és Párizsban. Dolgozott olajjal, temperával, vízfestékkel, szénnel. Tematikája is gazdag: festett bibliai és lovagkori témákat, városi és falusi életképeket, portrékat, karikatúrákat, amelyeken a fergeteges mozgás vagy az egyes figurák egyénisége nyűgözi le a nézőt. Tájképeinek hangulatteremtő ereje magával ragadó.

Szerette az Alföldet, gyakran volt vendége a baráti Vekerdy családnak Vásárhelyen és Mártélyon. Pedagógusbarátait segítendő illusztrációkat, bábukat, díszleteket készített óvodások, kisiskolások számára. Ennek az anyagnak jelentős része a martonvásári óvodamúzeumba került. 1972-ben hunyt el, életműve eredeti színt jelentett a 20. század magyar festészetében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alapkőletétel és avatási dömping a kampányban

Jelenleg több olyan beruházás tart a finisnél Szegeden, amelyet a választási kampányban adnak át.… Tovább olvasom