Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 21°C | 32°C Még több cikk.

Hányan tanulhatnak tovább?

A következő évben sem változik az államilag támogatott hallgatói összlétszám: jövőre is 56 ezer államilag támogatott hallgató léphet be a felsőoktatási intézményekbe. Alapképzésre 39 ezer 650, mesterképzésre 21 ezer 700 hallgatót vesznek fel.
A legmagasabb keretszámot a műszaki területre határozták meg, 9700 hallgatóban, a gazdaságtudományi területen 5900, a bölcsészettudományok területén 4800 a keretszám.
Jövőre több diákot vesznek fel a műszaki és a természettudományi képzésre, csökken viszont a létszám a társadalomtudományi területen.

Az orvosi és állatorvosi képzésbe történő belépéshez 2010-től egy tantárgyból emelt szintű érettségi kell majd. A kötelező tárgy valószínűleg a biológia lesz, emellett a diákok még a kémia és a fizika közül választhatnak. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium – a Magyar Rektori Konferencia javaslata alapján – azt szeretné, hogy 2011–2012-től képzési területenként legalább egy tárgyból kötelező legyen az emelt szintű érettségi a felsőoktatási intézményekbe való belépéshez. A tárca jogszabályt ugyanakkor nem szeretne módosítani.

Olvasóink írták

 • 1. tothgy 2008. június 30. 18:09
  „1990-ben 16818-an nyertek felvételt
  18 évesek száma 1993. évben 190 ezer fő
  2000-ben a korosztály létszáma 129 ezer fő volt.
  8% -ról 43-45%-ra emelkedett az államilag támogatott továbbtanulók aránya.
  A tudásszint is valóban?? Nagyon helyes, ha szűrőt tesznek a bejutni vágyók elé - mégis több esélyt kínálva, mint rég. És ne a diplomával akarják elérni sokan, netán megközelíteni egy húsz éve érettségizett tudásszintjét.
  Akiknek a 8%-on kívülrekedt része minde fizethetett kemény pénzeket, hogy tanulhasson munka mellett. Ma pedig még ingyen se hajlandóak sokan nagyon megerőltetni magukat.
  Több, mint tíz éve ontja a diplomás tömegeket a felsőoktatás. Panaszkodnak nincs elég diplomás állás. De ha nincs is és elvesznek egy érettségivel betölthető álláshelyet, azután neki ott teremtenie kell a tudásával, ha valódi, nemcsak beletörődni, hogy ez jutott. A sok diplomás aktivitásának látszania kellene talán jobban a gazdasági mutatók és tények alakulásában. Látszik azért sok helyen és példaértékűen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldön is jól szerepel a magyar diákigazolvány

Megállja helyét külföldön is a magyar diákigazolvány, sőt bizonyos szempontból egyedülálló a… Tovább olvasom