Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Happy Hour a REÖK-ben

Szeged - Új produkcióval várja a nézőket hétfőn és kedden 19 órától a REÖK-ben a Szegedi Fókusz Műhely: a Happy Hour egy különleges koncertelőadás megzenésített kortárs versekkel.
– A Szegedi Fókusz Műhely az elmúlt hét évben 16 produkciót hozott létre, azaz évadonként két-három, de olyan is volt, hogy négy bemutatót tartottunk. Két éve repertoárszerűen játszunk, a városban már ismerik a nevünket, sőt külföldi fesztiválokra is sikerült eljutnunk. Bécsben részt vettünk a Közép-Európa Színházi Fesztiválon, Aradon a színházi találkozón, Szabadkán is felléptünk, és a Thealter Fesztiválon is rendszeresen szerepelünk. Egyre nő a nézőszámunk, nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy produkcióinkkal folyamatosan reflektáljunk a társadalmi kérdésekre. Fontosnak tartjuk, hogy a színház ne sztereotípiák mentén gondolkodjon, hajlandó legyen kísérletezni, új utakat nyitni. Mi ezeket az új utakat keressünk, és függetlenként másik perspektívából szemléljük a világot, mint a több évszázados, stabil struktúrában működő hagyományos színházak – fogalmaz Benkő Imola Orsolya, a Szegedi Fókusz Műhely vezetője. A független társulat Happy Hour című új produkcióját hétfőn és kedden 19 órától láthatja a közönség a REÖK-ben.

A Szegedi Fókusz Műhely csapata a REÖK-ben. Fotó: DM/DV
A Szegedi Fókusz Műhely csapata a REÖK-ben.
Fotó: DM/DV

– Kicsit önironikus, hogy a boldogság a témánk, de nem szeretnénk a nézőket is ezzel az öniróniával átitatni. A célunk, hogy kortárs megzenésített versekkel egy koncerten megmutassunk: mi történik, amikor az ég és a föld találkozik, és megszületik egy boldog pillanat. Milyen út vezet el ehhez? A boldogság legtökéletesebb verziójától, a tisztánlátástól indulva haladunk a vágyon és a reményen keresztül a boldogtalanságig – onnan pedig koncentrikus kört leírva vissza a boldogságig. Az idei Thealteren és Kapolcson már sikerrel bemutattuk a produkció „kiskoncert" verzióját, de arra gondoltunk, van benne annyi, hogy tehetséges, fiatal zenészekkel továbbfejlesszük – mondja Benkő Imola Orsolya. A Lackfi János, Parti Nagy Lajos, Varró Dániel, Fodor Ákos, Szilágyi Domokos, Pilinszky János, Radnóti Miklós, József Attila és Weöres Sándor verseit rendhagyó módon megzenésítő Préda-Kovács Zsolthoz csatlakozott Mozsár Mátyás, Mentes Dániel és Szokola Vince, akik a dob-, basszusgitár- és dzsesszgitárkíséretet adják Csorba Kata és Varga Norbert énekéhez. A társulat alapító tagja, Seres István-Pipu is énekel – valamint érdekes színházi akciókat visz a produkcióba.

Voksolnak a nézők

A társulat felívelő szakaszba ért, de kérdésessé vált jövőbeli építkezése az állami támogatások független színházakat érintő csökkentése miatt. Miközben a kultúrpolitika láthatóan nem pártolja az alternatívokat, abban bíznak, hogy a közönség jegyvásárlással voksol majd a független társulatok és az általuk képviselt értékek mellett.

A Happy Hour-előadások után a nézők petíciót írhatnak alá, amelyet szeretnének felhasználni az előadóművészeti-törvény módosításához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadják a szociális központot

Bordány - Átadják az Integrált Nappali Szociális Központ épületét holnap 15 órakor a Kossuth… Tovább olvasom