Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Harangot szenteltek

Történelmi esemény színhelye volt tegnap a szegedi Somogyi utcai szerb templom. Több mint kilencven év után ismét van harangja a Szent Miklós-templomnak.
Útban felfelé Fotó: Frank Yvette
A szegedi Somogyi utcai szerb templom tornya 1914-ben némult el, amikor öt nagy harangját leszerelték, és elvitték beolvasztani hadiipari célokra. Azóta nem harangoztak az 1773 és 1778 között épült Szent Miklós-templomban.

– Tavaly márciusban a város egyházügyi alapjához pályázott a szerb ortodox egyházközség. Az önkormányzattól nyert támogatásból, a szegedi szerb közösség pénzéből és számos magánadományból összegyűlt másfél millió forint, egy új harang ára. Valóra válhatott a szerb ortodox közösség régi vágya – mondta Gálity Branyiszláv szegedi főesperes. A harangot Őrbottyánban, Gombos Miklós harangöntőmester műhelyében készítették el, és a napokban érkezett meg Szegedre. Tegnap délelőtt a templom Hild-kapu felőli oldalán tartották a szentelési ünnepséget.

Pantelics Lukiján budai szerb ortodox püspök szentelte fel a harangot a házigazda, Gálity Branyiszláv és a szomszédos egyházközségek képviselőinek jelenlétében. Eljött az ünnepségre a temesvári diakónus, Gálity Illés battonyai főesperes, Milisity Szvetomir deszki plébános, Markovjev Vazul deszki diakónus, Pajtity Lázár püspöki titkár. A szertartás szerb nyelven folyt, a bronzból és ezüstből készült harangot a püspök bazsalikomköteggel szentelte meg. Azért bazsalikommal, mert a szó jelentése császár, és mert Krisztus korának jellegzetes növényének számított. Ezután avatásul gumikalapáccsal szólaltatták meg az új harangot.

A 115 kilós harangot ezután drótkötéllel emelték be a helyére, a copf stílusú toronyba. Elektromos szerelését a következő napokban végzik el, és várhatóan két hét múlva szólal meg a vasárnapi mise kezdetén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától látogatási tilalom két klinikán

Legalább egy hétig tart az a látogatási tilalom, amit mától rendelt el az influenzajárvány miatt a… Tovább olvasom