Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Harc a dizájnerdrogok ellen

Szeged - Több városban zártak be dizájnerdrogokat, egyelőre legális kábítószereket árusító üzleteket az elmúlt hetekben. Szegeden is átkutattak a rendőrök egy boltot. A kormány új szabályzással lép fel a készítmények ellen. A drogcentrum vezetője szerint a megelőzésre is ügyelni kellene.

Megírtuk: a kormány új keretszabályozással a megelőzésre kívánja fektetni a hangsúlyt a drogpolitikában, és az új, hatásukban megegyező, de legális tudatmódosítók szabályozására bevezeti az úgynevezett C listát. Erre a listára törzsképlet szerint kerülnek majd fel az anyagok. A jövőben ezeknek a szereknek is tilos lesz a fogyasztása. Dizájnerdrogokat, egyelőre legális kábítószereket árusító üzleteket – úgynevezett Amszterdam-shopokat – zártak be Budapesten, Miskolcon, Debrecenben és Kazincbarcikán. Múlt csütörtökön Szegeden csaptak le a rend őrei: egy ajándéktárgyakat árusító üzletet vettek blokád alá az Attila utcában.

A többi városban bezárt üzletekben a rendőrök porokat, tablettákat, folyékony halmazállapotú anyagokat foglaltak le. Ezek jellemzően olyan vegyületekhez tartoztak, amelyek hazánkban ugyan nem szerepelnek közvetlenül a kábítószer-tiltólistán, viszont az emberi szervezetbe kerülve kábítószerrel megegyező vegyületté alakulnak át. Arra tervezték őket, hogy hivatalosan ne legyenek kábítószerek, mégis ugyanazt a hatást váltsák ki, mint tiltott társaik.

Segítség diszkóban, utcán

A Fésű utca 4. szám alatt Arany Zoltán és kollégái a szenvedélybetegségek különböző formáival küzdők hozzátartozóit is várják, hogy közösen segítsenek a szenvedőknek. Az úgynevezett integrált ellátásban több városi szórakozóhelyen standokat hoztak létre, ahol hasznos tárgyakat és felvilágosítást kaphatnak a fiatalok, de az utcát járva is tanáccsal látják el a veszélyeztetetteket.– Visszatartó ereje biztosan lesz a törvénynek, legalábbis az első kipróbálást tekintve – mondja Arany Zoltán, a szegedi drogcentrum vezetője. A dizájnerdrogok elterjedésével az illegális kábítószerek egyre jobban visszaszorulnak a piacról. – Átstrukturálódott a használat, sokan váltottak más szerre, amióta megjelentek a dizájner drogok. Számos heroinista például legális amfetaminszármazékkal lövi magát. Ilyenekkel mi is találkozunk a centrumban – meséli Arany. Az interneten külföldről, elsősorban Hollandiából olcsón megrendelhetők ezek a termékek. Tízesével rendelve kedvezményekhez is juthat a fogyasztó. Szegedi boltokban is kaphatók a marihuána hatásához hasonló, legális tudatmódosítók. Fogyasztók mesélik: a „dragon" vagy sárkány néven ismertnek körülbelül félórás hatása van. A „jamaikai" drágább, de erősebb is.

Arany Zoltán elmondta: jelenleg 20–30 dizájnerdrogot ismer a szakma, de több száz van piacon. A „kati" a jó példa arra, amivel a szakember és kollégái küzdenek. Miután közel egy éve betiltották ezt a szert, nagyon hamar többféle másik jelent meg helyette. – Elsősorban kínai és indiai vegyészeknek, biológusoknak köszönhető, hogy hihetetlen gyorsan új szert képesek előállítani, aminek nem ismerjük az összetevőit – magyarázza Arany.

– A kínálatcsökkentés nem tökéletes megoldás, a kereslettel is foglalkozni kell – hangsúlyozza a szakember. – Előrelépés az új szabályozás, de teljes megoldást nem jelent. A megoldás egy komplex folyamat, amelyben hangsúlyt fektetünk a megelőzésre, a fekvőbeteg-ellátásra. Ha nem fejlesztjük az ellátást, a megelőzést, akkor az újabb tiltás csak félkarú óriásként működhet.

Olvasóink írták

 • 15. aquila0126 2011. november 22. 16:32
  „Hollandia a coffee shopokban leglisan árult marijuanaból üzletet csinál. Köztudott, hogy ez a nevetséges kapálózás a drogok ellen, egy sokkal veszélyesebb irányba viheti a dolgokat. Egyre inkább elterjednek a szintetikus drogok amelyek sokkal veszélyesebbek mint egy joint. Már megint a hülyék győzedelmeskedtek. Amúgy tökéletesen egyetértek 7 és 12 kommentjével.”
 • 14. Torontál 2011. november 22. 15:29
  „Közpénzből egy fillért se erre a sok önpusztító, összeférhetetlen,drogos léhűtőre.Minden fillért leverni rajtuk .
  Elképesztő milyen pofátlan a terjesztő hálózat, nyíltan boltokban árulják a drogot...
  Rács mögé minddel , majd ott ráérnek gondolkozni a jövőről... és most már végre dolgozni is kell a sitten.”
 • 13. dagi822 2011. november 22. 15:05
  „ÉN TUDOM A MEGOLDÁST! "legalizááld,legalizááld a bórból a minőséget legalizááld"”
 • 12. hrdflr 2011. november 22. 14:51
  „A világ szar, a vezetőink kapzsik és önzőek, a butaság a menő, az emberek ki vannak zsákmányolva, általános a létbizonytalanság, romlik a közbiztonság, azzal kell szembesülj nap mint nap, hogy a bűn által remekül lehet érvényesülni... most komolyan: meglepő, hogy az emberek felejteni akarnak?!”
 • 11. dagi822 2011. november 22. 14:50
  „ÉN TUDOM A MEGOLDÁST! "legalizáááld,legalizáááld, a bórból a minőséget legalizááld"”
 • 10. papika56 2011. november 22. 14:49
  „Én az 1. kommentelővel értek egyet.
  Egy ft-al se támogatni ,bezárni minden ilyen osztályt !
  Se az alkoholistát, se a cigis tüdőbeteget nem támogatnám! ha önként fogyasztja--viselje a következményeket is.
  Ne az állam--az adómból költsön ilyenre !!!!”
 • 9. eljensokaszeged 2011. november 22. 13:33
  „8. JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell 2011.11.22. 11:51

  önként zártak be, mit gondolkodjon rajta?”
 • 8. JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell 2011. november 22. 11:51
  „Hihetetlen, hogy ez már a második cikk, és még mindig nem merül fel az szerzőben, hogy megkérdőjelezze egy (több) legálisan működő, legális szereket árusító üzlet megmagyarázhatatlan bezáratását. Kedves Attila, nem gondolkozol, vagy nem szabad gondolkodnod?”
 • 7. elgergho 2011. november 22. 11:38
  „Persze fel kell lépni a drogok ellen, de azt mondja már meg nekem valaki, hogy miért akar ma minél több, és több ember bódultan élni. Nem csak hülye tinik, hanem füves, piás, depressziós, stb. rendőr, tanár, ügyvéd, melós, egyetemista, stb. mert szar a világ amit építenek nekik, helyettük. Az okokat, és a miérteket kellene kutatni. Hollandiában legális a fű, mégis kicsit jobban megy a szekér. Tényleg az a megoldás, hogy LEGÁLIS szereket árusító helyeket zárunk be egy olyan határozat alapján, ami még nincs is. És milyen ürüggyel? Ugyan már! Ez a FIDESZ módszer megy mindenhol, és már bebizonyosodott, hogy nem kérnek belőle az emberek!”
 • 6. klj_54 2011. november 22. 11:14
  „1992-93-ban nevelt fiam fura állapotban ért haza.
  Ráéreztünk nejemmel, hogy valamilyen szert használhatott.
  Igen meglepően zártam rövidre a dolgot:
  vittem neki villanydrótot, kötelet, Bi58EC-t és még pár apróságot és mondtam neki, hogy itt és most döntse el melyiket veszi igénybe!
  Miért, jött a kérdés.
  Mert semmi kedvem végignézni amíg lassan beledöglik a narkóba!
  Alkohol, bagó és szer nélküli a most 33 éves Ricsi.

  Amiért leírtam nem más, mint a szülő felelőssége.
  Észre kell venni a gyerek megváltozott viselkedését!
  Nem a társadalomra kell hárítani a felelősséget.”
 • 5. jq 2011. november 22. 11:09
  „Lehet, hogy nem ez a megoldás, de ha nehezebb hozzájutni, akkor valószínűleg kevesebben próbálják ki”
 • 4. mango1 2011. november 22. 10:24
  „ha valaki beleesik egy gödörbe-- nem tud kijönni az meghal--- de aki felé segitő kezet nyujtanak és elfogadja annak van esélye az életbe maradásra--nekünk ezt a hajszálnyi reményt is meg kell adnunk hogy segithessünk”
 • 3. bambinaXX 2011. november 22. 10:02
  „1! ugyanez lenne igaz az alkoholistákra, de a dohányosokra is: bezárhatnák a tüdőgondozókat is, elvégre a dohányosok is maguknak keresik a bajt..

  2! egyetértek. de mennyi esély kell embereknek, h ebből kikeveredjenek?”
 • 2. mango1 2011. november 22. 09:41
  „620829......ha a te fiad vagy unokád lenne ebben a helyzetben ezek szerint nem segitenél rajta-- hagynád meghalni--mért itélsz el valakit anélkül hogy ismernéd a hátterét, családi helyzetét,szeretet hiányát-mert ezeknek a fialaloknak biztos hogy valamelyik hiányzik------én inkább sajnálom őket----és igenis SEGITSENEK-RAJTUK hogy egyszer boldog felnőttek legyenek belőlük---mindenkinek jár egy esély az életben”
 • 1. 620829 2011. november 22. 08:40
  „Az összes drogambulanciát bezárni és egy fillérrel sem támogatni ezt a sok önpusztító....kétlábút.....sok nagy beteg élni szeretne ...ők meg önpusztítanak...hagyni kell-hadd sikerüljön.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerb hto a tankba: illegális, de jóval olcsóbb

A gázolajjal kémiailag egyező fűtőolaj literje Szerbiában 272 forint, de egyelőre inkább csak a helyiek viszik: az igazi magyar hto-turizmus az osztrák határnál zajlik. Tovább olvasom