Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Harc a hazai és külföldi betelepülőkért

Megyénkben közel kétezerrel, Magyarországon mintegy 40 ezerrel többen halnak meg, mint ahányan születnek egy esztendőben. Bár a népességfogyás mértéke Csongrád megyében is csökkent – a 2004-es 2039-ről a 2005-ös 1912-re –, az egyenleget sem a belföldi, sem a külföldről bevándorlók nem változtatják pozitív előjelűvé.
Mórahalom figyel a testvéreire is. Fotó: Schmidt Andrea
Csongrád megye lakossága 1980 óta csökken. Az utóbbi időszakban évről évre egy-egy közepes község népességszámánál vagyunk kevesebben. Többen halnak, mint ahányan születnek, vagyis a természetes szaporodás helyett fogyást jelent a Csongrád megyei települések zömét jellemző kisebb-nagyobb negatív szám (Árpádhalom: –1, Szeged: –290). E demográfiai számsorból pozitív előjelével 2005-ben csak Domaszék (4), Algyő és Deszk (2-2), illetve Forráskút (1) lógott ki.

– Telekalakítással, bölcsőde- és fürdőépítéssel is igyekszünk az itt élők komfortérzetét növelni – mondja Piri József, Algyő polgármestere. Ennek ellenére a két nagyváros vonzásában élő nagyközségben két éve –48 volt a belföldi vándorlási különbözet.

Ugyanis nemcsak az újszülöttek és az elhunytak száma, hanem az el és oda költözők aránya, a migráció is módosítja egy-egy település lakosságszámát. E belföldi vándorlási különbözet ezer lakosra számítva ugyancsak negatív szám Csongrád megyében (–0,2), s települései nagy részében. Kivételt a városok közül Szeged (0,9) és Mórahalom (12,7), illetve a községek közül néhány 2-3 ezer lélekszámú jelent. Így például Derekegyház, ahol a polgármester, Szabó István szerint a munkahelyekben bővelkedő Szentes közelségének, illetve a falu közművesítettségének, alacsony ingatlanárainak köszönhetik, hogy 2005-ben 29-cel többen lettek.

– Egymás rovására tudják elszippantani a lakosokat a települések – véli Zsótér István. Mindszent polgármestere szerint kisvárosa számára hátrányos, hogy nem hátrányos térségbe tartozik, ugyanis jóval kevesebb a pályázati, így munkahelyteremtő lehetőségük. Márpedig munkahely és középiskola nélkül nem elég vonzerőnek a Tisza-part szépsége, vagy az itteni alacsony ingatlanár. A belföldi vándorlási különbözet alapján a városok közül a legrosszabb (ezer lakosra –6,2) mutatóval rendelkező Mindszent számára kitörési pontot is nehéz találni, hiszen az önkormányzat évi 1,2 milliárdos költségvetésének nagy részét elviszi az intézmények fenntartása, s fejlesztésre csupán ötvenmillió forintja marad. De hasonló gondokkal küzd sok község, így például Királyhegyes is. A polgármester, Horváth Lajos úgy véli: a mostani kormány döntése miatt kell megszüntetniük az iskolában a felső tagozatot, társulásban működtetni az óvodát. Azt gondolja, hogy több gyermek csak olyan országban születik, ahol biztonságban érzik magukat az emberek.

Nemzetközi vándorlás

A határ menti Csongrád megye demográfiai helyzetét javíthatnák a külföldről betelepülők. De térségünkben e szám is csökken: 2004-ben 1110, két éve pedig 741 volt a nemzetközi vándorlási különbözet.

Szegedről Domaszékre költözött a múlt év májusában Papp László. A gépkocsivezetőt és családját az egészségesebb életmód folytatásának reménye vitte az amúgy is pozitív (40) bevándorlási különbözetű községbe. Úgy tervezik, hogy 12 ezer négyzetméteres mini farmjukon megtermelik a konyhaasztalukra valót, de arra is készek, hogy például állatsimogató kialakításával, házias ételek kínálatával, vagyis falusi turizmussal foglalkozva a maguk munkahelyét is megteremtenék.

– Áttörte a Szeged körüli első agglomerációs gyűrűt Mórahalom – mondja Nógrádi Zoltán polgármester. Ugyanis Szegedről legalább annyian telepednek le a legpozitívabb (ezer lakosra 12,7) belföldi vándorlási különbözetű városkába, mint a homokháti községekből. Ez szerinte az 1995 óta tartó tudatos várospolitika eredménye. Az akkor folyamatosan csökkenő lélekszámú városka önkormányzata az ipari parkkal munkahelyet; a fürdő- és iskolafejlesztéssel az életminőséget javította.

Így, illetve a 3-4 évente kialakított 150 új telekkel érte el a migrációs többletet. – Újfajta verseny alakult ki a települések között a betelepülőkért – ismeri el Nógrádi. – De ez nem oldja meg a valós problémát: Magyarországon évek óta jóval többen halnak meg, mint ahányan születnek. E rossz trenden csak az állam tudatos népességpolitikájával lehetne változtatni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Délépítő levonult a Vedresről

Bombaként robbant a hír: pénzügyi problémák miatt levonult tegnap a Délépítő Zrt. a Vedres István… Tovább olvasom