Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Harc a vérszívók ellen

A hatalmas belvízből és a Tisza áradásából arra lehet következtetni, hogy az idén sem lesz kevesebb szúnyog, mint tavaly. Az első kóválygó vérszívók már megjelentek, ezért a szakértők elkezdték a munkát.
Még csak elvétve találkozhatunk a levegőben eltévedt vérszívókkal, de nem árt felkészülni az invázióra. Szeged térségében nagy kiterjedésű belvízzel borított területek találhatók, melyek a csípőszúnyog lárvák tömegeinek ideális tenyészőhelyei. A kifejlődés előtti gyérítésnek óriása szerepe van: ha ez jól sikerül, akkor kevesebb sebhellyel vészelhető át a nyár.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. igazgatója, Szabó Ferenc hangsúlyozta: a belvizek és a Tisza áradása miatt arra kérte a szakértőket, hogy időben kezdődjön meg a biológiai védekezés. Szító András hidrobiológus azt mondta: a csípőszúnyoglárvák tömeges megjelenése az időjárás függvénye. A sekély, belvízzel borított területeken hamarabb észrevehetők, mint a mélyebb, állandó vizű tavakban. Az alkalmazott biológiai kezelés tehát időben elhúzódik. – Ha ránk tör a nyár, április 15–20-a körül az első biológiai-, a jövő hónap végén – a telelő és bevándorló szúnyogok miatt – az első kémiai kezelés esedékessé válhat. Felelősséggel csak azt lehet vállalni, hogy a szúnyogsűrűséget elviselhető szinten tartjuk, ami két kezelés közötti 10-14 napban óránként 30-40 szúnyogcsípést jelent – magyarázta a szakértő.

A Szemp Air Kft. repülőgépe készen áll a bevetésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táblától tábláig csupán egy óra és tizenöt perc Budapest

Mennyi idő alatt lehet Szegedről Budapestre eljutni és onnan visszajönni hétköznap az autósztrádán?… Tovább olvasom