Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Harlem a szegedi belvárosban

Vonzza a graffitiseket az a kis belvárosi zug, ahol még gyalogost is alig látni, ezért szabadon lehet benne garázdálkodni. A mindössze pár házból álló Nádor utcában felújított házak falát csúfítják el a firkák. Mini Harlemre bukkantunk Szeged közepén.
A szépen felújított Oroszlán utca 4. számú bérház hátsó frontja, a Nádor utca 10., a nyolcemeletes felkiáltójel teljes alsó traktusa, a Somogyi utcára néző óvoda és a Hági szintén nemrégiben lefestett háta a graffitisek kedvenc rajzfelülete. Erre este még a madár se jár, csak aki ebben a néhány házban lakik. Rajz rajz hátán, tagek, feliratok, ábrák – egyik-másik akár még szellemesnek is mondható.

Mintha nem is az Europa Nostra-díjas Klauzál tértől és Kárász utcától lennénk két sarokra! Azt mondták a Nádor utcai magas ház lakói, már feladták a küzdelmet. – Mire az ablakból észrevesszük a rongálókat, és leérünk az utcára, már el is tűnnek – mérgelődött Z. Zoltán, aki negyedszázada itt lakik.

A rendőrségnek sem sikerült még senkit elcsípnie a múlt századbeli lámpaoszlopok gyér fényében. Menekülő útvonal is van minden irányba, de legkönnyebben a Somogyi utca felé lehet eltűnni, a sötét játszótér oltalmában.

Felújított házfal a graffitisek kedvenc rajzfelülete. Fotó: Frank Yvette
Felújított házfal a graffitisek kedvenc rajzfelülete.
Fotó: Frank Yvette

A legtöbb ház, ha nem is műemléki, de legalább 100 éves, ismert szegedi építészek remekművei. Még a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak is itt van a székhelye. Noha lakcíme alapján az Oroszlán utcában található, de ablakai a Nádor utcára néznek. A Szegeden csak műemlékvédelmi hivatalnak nevezett házat most tatarozzák, még szebb lesz, mint eddig volt.

Mátyus Zoltánné műemlék-felügyelő elmesélte, alighogy kész lett a Hági – mint ismeretes: a város kényszertatarozást rendelt el a belvárosi műemlékre 2 évvel ezelőtt –, már ott voltak a graffitisek. – Ez egy olyan zug, ahol hiába minden erőfeszítés, szépítő szándék, hiába költenek a lakók hatalmas összegeket a homlokzatok újrafestésére, minden kezdődik elölről. A műemlékvédelem székházát eddig békén hagyták a rongálók, de Mátyusné szerint csak azért, mert a szomszédos John Bullt őrzik éjjelente. A szakember elmondta: ha védett házak állnának az utcában, akkor súlyosabb lenne a graffitisek büntetése is.

A Szegedről már elköltözött Kétfarkú Kutya Párt is itt hagyta a névjegyét. Az utcanévtáblát imitáló ábrába beleírták: Kétfarkú kutya köz.

1,5 milliárd kellene

1,5 milliárd forintból lehetne az egész várost megtisztítani a falfirkától egy számítás szerint. A belvárosban 500 házat csúfítanak el graffitik. Ha sikerül falfirkálót elkapni, és ha indul is ellene eljárás, legtöbbször meg kell szüntetni a nyomozást. A rongálással okozott kár vagy nem éri el a bűncselekményi (20 ezer forintos) értékhatárt, így az csak szabálysértésnek minősül, vagy az elkövető fiatalkorú, azaz nem büntethető.

Olvasóink írták

65 hozzászólás
 • 65. Dina20 2009. szeptember 22. 19:36
  „Szögedi 2009.09.20. 21:07

  látom anyád téged se nevelt kultúrára. de tudod mit? bazd meg a kurva anyádat..:D”
 • 64. flexsnake 2009. szeptember 21. 18:11
  „be kell kamerázni a falfirkálást meg kézlevágással büntetni. Amíg nem vezetnek be durva megtorlásos büntetéseket ezek a drogos alkoholista ingyenélő lébecek mindig fújkálni fognak.”
 • 63. Szögedi 2009. szeptember 20. 21:07
  „Rohadj meg Dina! Má´ ne is haragudj. Olvasom a fantasztikus hozzászólásaid. Mit szólnál ha arra ébrednél hogy a frissen festett, felújított házadat összerondítanám némi festékkel meg graffityikkel amik neked nem teszenek sőt még a vakolatot is leverném. Akkor is ilyen fasza gyerek lennél? Azt kezdhetnéd újra az egészet, milliókból, akkor is támogatnád a "művészeket"? Ezektől a mocskoktól néz ki így ez a város az egész világ. A világörökség épületektől a panel negyedekig minden úszik a festékben ha ez valakinek jó vagy teszik az rohadjon meg!”
 • 62. SP 2009. szeptember 20. 18:48
  „Minden relatív és nézőpont kérdése.
  Relatív: én nem firkálom más falát.
  Nézőpont: rongálás amit művelnek.
  Üdv. :) :)”
 • 61. Dina20 2009. szeptember 20. 17:46
  „SP 2009.09.20. 15:09

  Megmondtam neki, és azt a tanűácsot adta, hogy a nálam hülyébbekkel ne kezdjek ki. Úgy is teszek. Bye:D”
 • 60. True 2009. szeptember 20. 15:58
  „Egy bakter haver mesélte hogy régebben elkaptak firkászokat és befújták a fejüket. Jól nézhettek ki ahogyan színes fejjel pislogtak. Belegondolok hogy mennyi idő után kophatott le a festék a fejükről hát elég szégyen lehetett nekik, valami ilyen bünti kellene mindegyiknek.”
 • 59. SP 2009. szeptember 20. 15:09
  „Nagyot zuhantál előttem.
  Azt hittem,
  hogy 1 gyengébb alkotást azért legalább össze tudsz hozni.
  Még azt sem?
  Akkor te nyuszi vagy.
  Pedig azt hittem ,
  1 freskót össze tudsz hozni a lakásom mennyezetére.
  3D és az ábra olyan, hogy az alakzatok bármerre is megyek, felém fordulnak.
  (pl. Fertődi kastély zene terme)
  Koptattam a betűket 1 hozzá nem értőre. Hiba volt.
  Nyuszi vagy, mond meg anyukádnak. :)”
 • 58. Dina20 2009. szeptember 20. 14:58
  „57. hozzászólás SP 2009.09.20. 14:51
  csak tudod az a vicc, hogy én magam se nem graffelek, se nem tag-elek.:D Tehát mint észrevettük, félreértelmeztél..:D Bár kicsit bánom h nem tudok graffelni meg tagelni...”
 • 57. SP 2009. szeptember 20. 14:51
  „56. hozzászólás Dina20 2009.09.20. 14:32
  Tudtad, hogy
  a mázolmányokat fotózzák és nyilvántartásba veszik?
  Ha megcsípnek, lesz mit fizetni.
  A gatyád vagy bugyid is rámegy a költségekre.
  Kell ez neked?
  Ha mérges emberrel találkozol, aki zokon veszi, hogy bekented a falát, az lehet, hogy leken 1 nagyot neked, akkorát, hogy a graffitis fal adja a másikat.
  Arra rájöttem, hogy a szép szóból nem tanulsz. A többit meg magadnak keresed.”
 • 56. Dina20 2009. szeptember 20. 14:32
  „Majd rád kenem:D Azt pisloghatsz:D
  Nekem akarod megmondani h lehet dolgozni? Dolgozok is...:D Csak az a gond, hogy én nem erre fordítom a pénzt.. Majd a te pénzedből építtetek firkafalat.. Megvannak a jó források erre is:D”
 • 55. SP 2009. szeptember 20. 14:25
  „Ha nekem fizetni kellene azért, hogy
  a botcsinálta firka-birkászok ne rondítsák el a házam, azt zsarolásnak, védelmi pénznek minősíteném.
  Mivel eddig nem fizettem, a firka-birkászok bizony rárondítottak a drágán festett falra.
  De rárondítottak a Hősök kapujánál lévő páratlan műkincsre is.
  Az a minimális agya, ami csak azért több mint a csirkének ami van, hogy ne tojja össze az udvart, nem fogja fel, hogy az amire ráfest akármilyen önkívületi állapotban, az NEM AZ ÖVÉ.
  Ami meg a MÁSÉ, azt NEM szabad össze pecsmgelni. Ez nagyon egyszerű.
  Tetszik érteni?
  Vagy ez már így felsőfok? Óvodás szint, mit szabad, mit nem.
  Kérj anyukádtól pénzt, a többiekkel együtt. Dolgozzatok meg keményen érte. Lehet, kapálni, szemetet szedni, trógerolni a pénzért és nem követelőzni másoktól!
  A kemény munkával szerzett maniból építsetek firka falat magatoknak.
  Ha tetszik kenjétek magatokra is a festéket.”
 • 54. Dina20 2009. szeptember 20. 13:27
  „46. hozzászólás SP 2009.09.19. 22:47

  Én építsek? Sztem ez a város felaladat..Hisz ha sok más TELJESEN feleslegesre telik, akkor teljen erre is...
  Szerintem tiszta sor. Csak egy park kellene, ahol tudnak fújni és tag-elni, és egyből megszűnne ez a probléma...
  Egyébként, meg a te költségedre kellene építeni a falat, mert ha jól tudom nem én verem a huppot :)”
 • 53. H4rc0s 2009. szeptember 20. 12:07
  „Amúgy még annyit hozzátennék ( graffitisek mondták) , hogy tudtommal a legálfal az csak gyakorlásra, meg a kicsiknek jó. Az "igazi" nagymenőknek az a lényeg h minél forgalmasabb, veszélyesebb helyen mutassák be a művészetüket. Az adrenalin...h bármelyik percben lebukhatnak....Ezt kéne megnövelni, h tényleg szinte minden alakalommal lebukjanak...”
 • 52. EAM 2009. szeptember 20. 01:13
  „En, azert szeretnem ha lenne Szegednek egy "Harlem"-je!
  Ez, azt jelentene, hogy akkor logikusan lenne egy Manhattan-ünk is!

  Es, a szegedi polgarok atlagjövedelme, annyi lenne mint
  egy new yorki atlagpolgarnak...................!!!!!
  :)”
 • 51. Laci1964 2009. szeptember 20. 00:44
  „szegény dinát miét bántjátok?:P
  most, hogy megkapta a reklamált tuti javaslatot (kb annyira tuti és reális, mint a hagymázas indokai), már nem tud mit írni.
  ad1: igen, biztosan van, akinek a színvonalas alkotások tetszenek (ahogyan van, aki majd megőrül pl. a tetkókért). de ez nem jelenti automatice azt, hogy MINDEN grafitos máris művész, mert azonos festéket használ, és szintén képes gyorsan elinalni, ha jön a yard.
  eszerint tetkót is tegyünk akire gondolunk, hogy jól áll neki, legfeljebb nem örül az "önkifejezésnek".
  ad2: mi van akkor, ha nekem meg pl. a cserepes-alkotás nem tetszik, és felülfestem (mert én meg úgy fejezem ki magam).
  remélem dina, hogy az általad leírtakat te sem gondoltad alapvetően komolyan. elhisszük, vannak olyanok is mint te, de azért hadd legyen a többségnek igaza.
  mint a pszichiátrián, a zavart elméjű (ha ismered a nem túl eredeti viccet): szerinte 100 őrülttel volt együtt, de mivel az a 100 őt tartotta homálynak, hát őt vitték be.
  remélem azért tudtál követni”
 • 50. tapsi 2009. szeptember 19. 23:48
  „Azt hiszem Debrecenben van egy park, ami tele van direkt erre a célra épített falakkal. Ahol szabadon lehet graffitizni, van hely bőven. Mert Szegeden azért enyhe tulzás ennyi graffitisnek az a nem túl hosszú falszakasz, ami ki van jelölve erre a célra.
  De az a baj, ha épülne szegeden egy ilyen graffiti-park, a sok hülye még attól összefirkálná a belvárosi falakat is... mert neki az a heppje...”
 • 49. oszama 2009. szeptember 19. 23:29
  „http://hu.wikipedia.org/wiki/Graffiti
  Csakhogy mindenki tudja az érem másik oldalát.
  *1ébbként grat a készítőnek.
  **ajánlom a galériát
  písz”
 • 48. SP 2009. szeptember 19. 22:59
  „További javaslat:
  Át kell téri tojás festésre.
  Az is mész tartalmú, és sokkal kevesebb festék kell.
  Vagy van aki 1 búzaszemre is tud festeni.
  Végtelen nagy élvezet lehet 1 búzaszemre több ezer "teget" pacázni.
  Hallatlan sok hasznos tanulási lehetőséggel jár: Nano technikai ismeretek megszerzésében 1 búza felülete majdnem megfeleltethető a Kínai fal felületének.
  HASZNOS festegetést, de ésszel!”
 • 47. goofy 2009. szeptember 19. 22:48
  „Sziasztok! Tudtommal van ilyen fal Szegeden.
  Bárki bármit mond, falfirkának, aláírásnak, belvárosi és nem belvárosi házak homlokzatán helye nincs!

  Kijelölt helyen nyugodtan mehet a téma. Egyéb helyen nem! Ilyen egyszerű a játékszabály! Aki nem tartja be, az viselje a következményeket, kortól, nemtől, hovatartozástól függetlenül.”
 • 46. SP 2009. szeptember 19. 22:47
  „43. hozzászólás Dina20 2009.09.19. 22:24
  Teljesülhet a kívánságod:
  Végy 1 saját telket.
  Építs saját költségedre(!!!) 1 kínai nagy falat.
  Vegyél a lottó ötösödön kellő mennyiségű festéket.
  Fejezd ki magad, és valósítsd meg magad falfestéssel kötetlenül és szabadon. A Qtya sem fog beleugatni a dolgodba.
  Anyukád után én leszek a második, aki azt mondja, hogy rendben, mehet a dolog.
  Turista látványosság lehet még az világűrből is ez a nagy önmegvalósítás. A Kínai fal az az ember alkotta építmény, ami még az ISS ről is látszik.
  Alternatív javaslat: Kérd meg a fal használati jogát a Kínaiaktól.”
65 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

K&H-futás negyedszer Szegeden

Idén is több ezren indultak a K&H olimpiai futónapon Szegeden. Tovább olvasom